Albanië Peaks of the Balkan individueel

Peaks of the Balkans voert door een van de afgelegen en ruige berggebieden van de Westelijke Balkan. Door gebruik te maken van herderspaden en voetpaden slingert het pad door hoge alpiene bergen tot 2300 meter boven de zeespiegel. Je loopt door diverse en adembenemende landschappen, variërend van groene valleien tot kristalheldere bergmeren, watervallen en afgelegen pittoresk bergdorpjes, waarin de tijd lijkt stil te staan. Al met al een verborgen schat voor natuurliefhebbers en wandelaars.

  • wandelen op de grens van Albanië, Kosovo en Montenegro
  • beklimming van de hoogste berg van Kosovo
  • overnachting in hotels, guesthouses en herdershutten
  • de prachtige valleien van Valbona en Thethi

Deze 15-daagse reis start in Albanië. Je loopt op de grens met Kosovo en Montenegro. Je verblijft enkele dagen in Kosovo en via Montenegro wandel je terug naar Albanië. Vanaf Shkoder reis je naar Tirana voor de terugvlucht terug naar Nederland. Je loopt op eigen gelegenheid met behulp van een routebeschrijving.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Albanië Peaks of the Balkan individueel

Dagen 15
Lopen 14
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1845
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleider/gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam-Tirana-Shkoder

Je wordt opgewacht bij het vliegveld en naar Shkoder gebracht. Shkoder is een historische stad vol geschiedenis, en de toegangspoort tot de Albanese Alpen. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je in Shkoder Rozafa kasteel bezoeken, waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht over het door bergen omgeven Shkoder meer. `s Avonds kun je ontspannen op een terrasje in de stad.  

Transfer Airport - Shkoder; afstand / duur: 85 km / 2 uur Overnachting: Hotel in Shkoder

dag 2 Shkoder transfer naar Theth, wandeling naar Nderlysaj

De ochtend begint met een transfer naar Theth. Je maakt kennis met Theth, het best bewaarde Alpendorpje van Albanië. Je maakt een wandeling naar het gehucht Nderlysaj. Eerst loop je langs de rivier naar de Grunas waterval en Grunas canyon. Je vervolgt het pad langs de Shala rivier naar het gehucht Nderlysaj. Je kunt nog optioneel doorlopen naar Blue Eye waterval, die uitkomt in azuurblauwe poel en omgeven door kliffen. Vanaf Nderlysaj word je teruggebracht naar Theth.

Lengte wandeling / duur: 7 km / 4 uur
Hoogste punt: 832 meter, stijgen: + 175 meter, dalen: -430 meter
Optioneel naar Blue Eye: 6 km / 3 uur
Transfer Shkoder-Theth; afstand / duur: 90 km / 2,5 uur Transfer Nderlysaj-Theth; afstand / duur: 8 km / 20 minuten Overnachting: Guesthouse in Theth

dag 3 Theth-Valbone

Vandaag loop je de `classic trail` van de Albanese Alpen, de route over een 1860 meter hoge pas tussen Theth en Valbone. Deze oversteek is alleen mogelijk vanaf de vroege zomer tot de eerste sneeuw van de winter. Op heldere dagen is deze col een prima plek om de grillige toppen van `Bjeshket e Namuna` - de Vervloekte Bergen te bewonderen en er is adembenemend zicht op de twee valleien. Vanaf Theth klim je door dichte bossen en via grazige weiden, waar je prima kunt lunchen, naar de pas. Via alpenweiden en het dorp Rragam daal je vervolgens af naar Valbone.  

Lengte wandeling / duur: 16 km / 7-8 uur
Hoogste punt: 1860 meter, stijgen: + 1130 meter, dalen: - 900 meter
Overnachting: Guesthouse in Valbone

dag 4 dagwandeling Kukaj en Rosi

Je maakt een wandeling over de alpenweides aan de voet van Mount Jezerca (2695 meter) en Mount Rosi (2560 meter). Er zijn vandaag verschillende opties, de kortste optie is naar Stani Rames (herders hutten). Vanaf hier kun je doorlopen naar de Rosi pas en verder klimmen richting de top. Dan wordt het een lange dag, want vanaf de top daal je via dezelfde weg weer af naar Kukaj en verder naar Valbone.  

Lengte wandeling Stani Rames / duur: 10 km / 5 uur
Hoogste punt: 1647 meter, stijgen: + 550 meter, dalen: -550 meter
Lengte wandeling Rosi pas / duur: 12 km / 7 uur
Hoogste punt: 2000 meter, stijgen: + 900 meter, dalen: -900 meter    
Lengte wandeling Rosi top / duur: 15 km / 8-9 uur
Hoogste punt: 2525 meter, stijgen: + 1425 meter, dalen: -1425 meter
Overnachting: guesthouse in Valbone

dag 5 Valbone-Çerem

De wandeling voert door een eenzaam berglandschap en biedt een prachtig uitzicht op de vele toppen van de ruige bergketen. We passeren een verlaten bergweide en wandelen korte tijd door dicht bos. Even later opent de getrapte, alpine hoge vallei zich en wandelen we door een afwisselend rotsachtig landschap. We waren korte tijd onopgemerkt in Montenegro, maar keren nu terug naar Albanië. Herder nederzettingen begeleiden de verdere afdaling over zomerweiden, uiteindelijk bereiken we het dorp Çerem.  

Lengte wandeling / duur: 16 km / 10 uur
Hoogste punt: 2550 meter, stijgen: + 1820 meter, dalen: - 1580 meter
Overnachting: Guesthouse in Çerem

dag 6 Çerem-Doberdol

Vanaf Çerem klim je in de richting van de Montenegrijnse grens, je passeert het mooie zomerherdersdorp Balqin en gaat verder door de Gashi-vallei (beschermd gebied) naar het afgelegen herdersdorp Doberdol, dat alleen in de zomer bewoond wordt door de herders.  

Lengte wandeling / duur: 15 km / 8 uur
Hoogste punt: 1920 meter, stijgen: + 1100 meter, dalen: - 460 meter
Overnachting: Herdershutten in Doberdol

dag 7 wandeling naar Gjeravica Peak (hoogste top van Kosovo)

De dag begint met een wandeling door de met bosbessen bedekte weiden van Doberdol, je klimt naar de grens met Kosovo. Tegenwoordig kun je moeiteloos de onzichtbare grens oversteken. Als je de bergkam volgt en in zuidoostelijke richting wandelt, kun je het hartvormige gletsjermeer van Gjeravica zien. Je wandelt naar het zadel vanwaar het mogelijk is om de Gjeravica Peak te beklimmen. Na een pauze daal je weer af naar Doberdol.  

Lengte wandeling / duur: 15 km / 8 uur
Hoogste punt: 2700 meter, stijgen: + 1025 meter, dalen: - 950 meter
Overnachting: Herdershutten in Doberdol

dag 8 Doberdol-Milishevc

De wandeling begint op een hoogte van 1740 meter, vanuit Doberdol klim je in noordoostelijke richting naar een hoogte van 2210 meter aan de grens tussen Albanië, Kosovo en Montenegro. Het gaat verder naar het noordoosten met kleine stijgingen en dalingen langs de grens tussen Montenegro en Kosovo. Via het oostelijke pad loop je naar Bjeshka e Belegut. Via een gemakkelijk onverhard pad loop je vervolgens verder naar Milishevc, een herdersdorp in Kosovo.  

Lengte wandeling / duur: 18 km / 8-9 uur
Hoogste punt: 2250 meter, stijgen: + 950 meter, dalen: - 1050 meter
Overnachting: Herdershutten in Milishevc (Kosovo)

dag 9 Milishevc-Reka e Allages

De etappe van vandaag begint met een klim naar de Bjeshka e Lumbardhi-kam. Hierboven wacht je een geweldig panoramisch uitzicht op de omliggende toppen van Milishevc en in het uiterste zuiden Gjeravica, de hoogste berg van Kosovo. Dan volgt een lange, soms steile afdaling over smalle herderspaden naar de dichtbeboste Rugova-kloof. Je eindigt in het kleine bergdorpje Reka e Allages.  

Lengte wandeling / duur: 16 km / 8-9 uur
Hoogste punt: 2150 meter, stijgen: + 1250 meter, dalen: - 1280 meter
Overnachting: Guesthouse in Reka e Allages (Kosovo)

dag 10 Reka e Allages-Kuçishte-Drelaj

Het pad naar Kuçishte loopt door verschillende dorpen. De wandeling begint bergopwaarts. Na een paar honderd meter lopen naar het noordoosten kom je op een weiland met een prachtig zicht op Reka e Allages en de omliggende bergen. Het pad gaat verder naar het westen naar het dorp Pepaj. Op weg naar Pepaj zijn er twee waterbronnen.  Nadat je het dorp verlaten hebt, zie je een brug, je volgt na het oversteken van deze brug de grindweg naar het noorden langs de rivier in een prachtige kloof. Het pad gaat verder naar Dugaiv. Vanaf hier wandel je over een weide en door het bos naar het dorp Kuçishte. Vanaf hier is er een korte transfer naar Drelaj waar je overnacht.  

Lengte wandeling / duur: 23 km / 8-9 uur
Hoogste punt: 1810 meter, stijgen: + 1310 meter, dalen: - 1210 meter
Overnachting: Guesthouse Drelaj (Kosovo)

dag 11 Drelaj-Babino Polje

Een korte transfer naar startpunt van de wandeling van vandaag, Guri Kuq. De route naar Babino Polje in Montenegro voert door een prachtig berggebied met veel waterbronnen, gletsjermeren en adembenemende uitzichten. Via verschillende meren en langs een beek klim je omhoog om vervolgens af te dalen naar Babino Polje op de grens van Kosovo en Montenegro.  

Transfer: 6 km / 15 minuten
Lengte wandeling / duur: 15 km / 8 uur
Hoogste punt: 1810 meter, stijgen: + 1140 meter, dalen: - 1100 meter
Overnachting: Guesthouse in Babino Polje (Montenegro)

dag 12 Babino Polje-Plav-Vuthaj

De wandeling naar Plav gaat via het Hrid meer. Vanaf Babino Polje gaat het door het bos naar Katun Bajrovica. Vanaf de kleine hutten gaat het wandelpad verder naar het westen langs de rivier, Hridska Rijeka en leidt naar de oostelijke kant van de Hrid meer (op een hoogte van meer dan 1800 meter. Het westelijke deel van het meer biedt bijzonder mooie uitzichten. Na het meer volg je een bergkam, voordat je in een lange bocht naar links afdaalt naar Plav. Hier word je opgehaald en naar het guesthouse in Vuthaj gebracht.  

Transfer: 20 km / 30 minuten
Lengte wandeling / duur: 20 km / 9 uur
Hoogste punt: 2070 meter, stijgen: + 720 meter, dalen: - 1250 meter
Overnachting: Guesthouse in Vuthaj (Montenegro)

dag 13 Vuthaj-Gerbaje-Lepushe

Transfer naar Gerbaje. Vanaf hier gaat het via de Vajusha peak naar Lepushe. Het pad voert door beukenbossen van daar leidt een kleine vallei naar het zuidoosten naar een bergtop, je vervolgt de wandeling over de bergkam van Valušnica naar de top van de Vajusha. Het panoramische uitzicht is overweldigend mooi en strekt zich uit van de bergen richting Kosovo over de toppen van Prokletije, Lepushe, Komovi en Greben. Vanaf de Vajusha leidt het pad langs de bergkam een paar meter naar beneden naar een pas en over steile hellingen naar beneden, daarna is het verder afdalen door het bos naar het dorpje Lepushe.  

Transfer afstand / duur: 13 km / 30 minuten
Lengte wandeling / duur: 10 km / 6 uur
Hoogste punt: 1931 meter, stijgen: + 580 meter, dalen: - 790 meter
Overnachting: Guesthouse in Lepushe

dag 14 Lepushe-Tirana

Vandaag word je naar Tirana gebracht, de rit vanuit Lepushe duurt ongeveer 4 uur. De rest van de dag is vrij te besteden. Transfer afstand / duur: 188 km / 4 uur

Overnachting: Hotel in Tirana

dag 15 Tirana-Amsterdam

Transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. 

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 juni 2024 t/m 30 september 2024

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)   € 1845,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 1685,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 1525,--

Prijs is per persoon en exclusief vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers
* alle overige transport tijdens de reis per auto
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghutten, eenvoudige hotels, guesthouses in twee- of meerpersoonskamers 
* picknick lunch dag 3 t/m 14, diner dag 2 t/m 13
* bagagevervoer (per auto en paarden)
* GPS tracks
* toeristenbelasting
* entree Nationale Parken
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Tirana (kan via ons geboekt worden)
* overige maaltijden diner dag 1, 14 en 15 en lunch dag 1, 2, 15
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Klimaat

De Balkan heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ waterschoentjes voor beekoversteken
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ geldig paspoort
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel
* Reddingsdeken

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen (Allianz Global Assistance) of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden, ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Zwaarte 4

De meeste wandelingen liggen tussen 5 en 7 uur gemiddelde looptijd. Regelmatig zijn er hoogteverschillen (500-1000 meter). Uiteraard nemen we voldoende tijd om te pauzeren, zowel om even bij te komen als om te genieten van de uitzichten en de rijke flora en fauna. We adviseren je om enigzins getraind op reis te gaan, zo heb je meer plezier van je wandelingen!

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice