Guatemala

Een van de vele eigenschappen die van Guatemala een mooi vakantieland maken, is zijn compactheid. Verschillende klimaat gebieden en ecosystemen liggen er dicht bij elkaar. Om die reden is het zeer eenvoudig om in één vakantie, 4 trektochten te maken in compleet verschillende omgevingen.

  • 4 verschillende trektochten
  • levende Maya cultuur
  • regenwoud, nevelwoud, gebergte en (actieve) vulkanen
  • deskundige reisbegeleiding

Regenwoud, nevelwoud en (actieve) vulkanen

Onder andere regenwoud, nevelwoud, gebergte en (actieve) vulkanen, maken allemaal deel uit van de reis. Een andere aantrekkingskracht van Guatemala is zijn levende Mayacultuur. Veel mensen denken dat de Maya een uitgestorven volk is, maar niets is minder waar. 50-60% van de Guatemalteekse bevolking heeft een Maya afkomst en leeft nog volgens zijn oude gebruiken. Tijdens veel van de wandelingen zullen we van dichtbij deze cultuur meemaken.

Hoogtepunten van de reis

• Trektocht door de jungle van Petén. Petén is het noordelijke departement van Guatemala en voornamelijk bekend vanwege de vele verlaten Mayasteden. Tijdens een driedaagse trektocht bezoeken we de nog grotendeels begroeide archeologische site “El Zotz” en aan het eind van de tocht arriveren we bij de bero­emde stad “Tikal”.
• Trektocht van 3 dagen van Nebaj naar het dorpje Todos Santos Cuchumatanes. Deze tocht leidt ons door de Cuchumatanes gebergte. De grootste en hoogste niet vulkanische bergketen van Centraal-Amerika. Tijdens de tocht bezoeken we, en verblijven we in dorpjes waar bijna nooit toeristen komen.
• Beklimming van de Santa Maria vulkaan (3772 meter). We kamperen een nacht op de top om een zonsop­komst mee te maken met zicht op bijna alle grote vulkanen van Guatemala. Van de Santa Maria heb je ook goed uitzicht op de Santiaguito krater die onder ons ligt (+/- 2800 meter). De Santiaguito is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en heeft een eruptie bijna elke 45 tot 90 minuten.
• Trektocht van 2 dagen van Quetzaltenango naar het meer van Atitlán. Een van de populairste wan­deltochten van Guatemala. We wandelen met prachtige uitzichten en door koffieplantages naar het meer van Atitlán. Door velen beschouwd als een van de mooiste meren in Guatemala.
• 2-daagse beklimming van de Acatenango vulkaan (3976 meter). De naastgelegen Fuego (3763 meter) is een ande­re actieve vulkaan met grote kans op lava spuwende erupties. De krater van de Fuego ligt ongeveer 4 km van de Acatenango en er is behoorlijke kans dat we ‘s avonds een grote vuurwerk show krijgen.

Boek tijdig

In verband met beperkte beschikbaarheid van sommige hotels, is het noodzakelijk tijdig te boeken. Ook zullen de vluchten naarmate het vertrek dichterbij komt, minder beschikbaarheid hebben en vluchten over het algemeen duurder worden. Wil je mee naar Guatemala wacht dan niet te lang met boeken.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Guatemala

Dagen 25
Lopen 18
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2995
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

In verband met beperkte beschikbaarheid van sommige hotels en vluchten is het noodzakelijk tijdig te boeken. 

dag 1 Amsterdam-Guatemala-Stad

Aankomst op de luchthaven van Guatemala. We verblijven in een klein hotel of Bed en Breakfast nabij de luch­thaven.

dag 2 reisdag naar Río Dulce

Onze bus brengt ons in 5 uur naar Río Dulce. Hier kruist de snelweg de rivier door middel van een hoge boogbrug. Na de lunche gaan we met een lancha (boot) naar de jungle lodge waar we verblijven. De lodge ligt aan een zijtak van de rivier en je bevindt je werkelijk in het midden van de jungle. Er is elektriciteit slechts van 6 tot 10 uur ‘s avonds, maar er is een apart systeem dat wordt aangedreven door zonnepanelen voor LED-verlichting.

dag 3 wandeling naar Livingston

Dit is een wandeling van 5-6 uur door de jungle onder leiding van een gids. (± 10km, 120 meter hoogteverschil). Tijdens de tocht hebben we onder andere een prachtig zicht over de Río Dulce en bezoeken we een kleine grot. Liv­ingston is een stad aan de kust, bekend om zijn Caribische sfeer. De bevolking hier is Garífuna, een volk dat afstamt van de slaven die met de slavenhandel naar Amerika zijn gebracht. De terugreis naar de lodge is met een lancha.

dag 4 reisdag naar Florés

In de ochtend nemen we een lancha terug naar Río Dulce. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur. Hier zal het vervoer wachten om ons naar Florés te brengen. Deze nacht verbli­jven we in Florés, een schilderachtige koloniale stad op een klein eiland in het meer van Petén Itzá. Na aankomst heb je de rest van de dag vrij om zelf het stadje te verkennen.

dag 5 wandeling naar El Zotz

Deze dag beginnen we onze wandeling door de jungle naar Tikal. Tijdens de tocht passeren we een archeologische site die nog grotendeels door de natuur wordt bedekt. Onze bus brengt ons naar Cruce Dos Aguadas, waar we onze gids zullen ontmoeten en beginnen we aan de tocht naar de archeologische site van El Zotz. Er zullen paarden zijn om onze bagage te dragen. Vandaag lopen we ongeveer 20 km in ± 6-7 uur. Bij aankomst bij El Zotz zetten we ons kamp op. We maken de zonsondergang mee op een uitzichtpunt over de jungle en na zonsondergang kunnen we zien hoe een groot aantal vleermuizen hun grotten verlaten.

dag 6 wandeling naar El Yesal

In de ochtend bezoeken we de archeologisch plaats "El Zotz". Deze ligt ongeveer 2,5 km van het kamp. In totaal lopen we ongeveeer 6 km deze ochtend. In de middag lopen we 10 km (2-3 uur) naar El Yesal, waar we ons kamp opzetten. 

dag 7 wandeling naar Tikal

De laatste etappe naar Tikal: we verlaten El Yesal en wandelen in de richting van Tikal National Park, Dit is nog zo’n 15 km (5 uur). Na de lunch gaan we de archeologische sites in Tikal bewonderen. Na een bezoek aan deze beroemdste Mayastad, stappen we in onze bus en gaan we naar ons hotel bij het dorp El Remate. El Remate is gelegen in het oostelijke puntje van het meer van Petén Itzá. De kleine hotels liggen aan het water en we kunnen zwemmen in het meer. Vergeet niet de zondsondergang mee te maken. 

dag 8 reisdag naar Cobán

In de ochtend vertrekt onze bus naar Cobán (6-7 uur reistijd). De eerste 3 uur is het landschap vrij eentonig, maar later wordt het groener en heuvelachtiger. We verblijven in Koloniaal huis midden in de stad met een prachtige tuin.

dag 9 wandeling naar Haciënda Yalipur

Vandaag gaan we over smalle berg paadjes, waar voorheen de bevolking met ezels de goederen transporteerden, naar Hacienda Yalipur in het departement van Alta Verapaz. Onderweg hebben we prachtige uitzichten. Hacienda Yalipur produceert voornamelijk koffie maar daarnaast produceren ze ook Macademia noten. Op het moment van schrijven zijn ze zeer dicht bij het behalen van het "Rainforest Alliance" keurmerk. Toerisme is voor de haciënda nog redelijk onbekend maar ook hiermee wil men zich diversifiëren. De accommodaties zijn simpel maar comfortabel. In de nabije toekomst wil men de accommodatie uitbreiden, maar waarschijnlijk zijn er nog niet genoeg kamers om iedereen een eigen kamer te geven. Er is niet de hele dag stroom op de haciënda, in de namiddag tot 10 uur `s avonds is er stroom via een generator.

dag 10 bezoek aan de koffieplantage

In de ochtend krijgen we een rondleiding over de gigantische plantage en krijgen uitleg over hoe koffie geproduceerd wordt. `s Middags hebben we vrij of we kunnen met een korte wandeling naar een mooie waterval met een natuurlijke zwempoel. Een haciënda of finca in deze gebieden zijn vaak dorpjes op zich. De werknemers van de finca leven ook op de plantage en er is dus ook tijd om op je zelf in de buurt rond te kijken.

dag 11 wandeling naar Semuc Champey

Na het ontbijt wandelen we naar Semuc Champey waar we ongeveer rond de lunch aankomen. Semuc Champey is één van de mooiste natuurverschijnselen in Guatema­la: een kalkstenen brug over een snelstromende rivier. Aan de ene kant zie je de rivier Cahabón onder de brug gaan en ongeveer 500 meter verder ziet je deze weer verschijnen. Op de top van de bruggen zijn turquoise poelen die trapsgewijs in elkaar overlopen. Vóór het bezoek aan deze zwembaden bezoeken we eerst een uitkijkpunt. Hier heb je een prachtig uitzicht over het hele fenomeen. Na het bezoek gaan we achterin de pick-up over een onverharde weg naar Lanquin. We verblijven in een mooie lodge naast een rivier.

dag 12 wandeling naar Acul

In de ochtend vertrekken we naar het dorpje Nebaj. Nebaj en het gebied rond worden de Ixil-driehoek gen­oemd. In de burgeroorlog werd dit gebied zwaar getroffen door zowel het leger als wel de guerrilla. Ongeveer 20% van de bevolking is “verdwenen”. Om deze reden was de regio lang op hun hoede voor buitenstaanders en nog houdt nog steeds vast aan haar tradities. In de middag wandelen we naar het dorpje Acul. Het ligt in een prachtige groene vallei en sommige mensen hebben soms het idee dat ze zich in de Zwitserse Alpen bevinden. (afstand 7km, hoogteverschil 380 meter)

dag 13 wandeling naar Chortiz

Vandaag beginnen we een 3-daagse trektocht van de Ixil-driehoek naar Todos Santos Cuchumatanes. Zowel de Ixil-driehoek als het Cuchumatanes gebergte zijn twee van de mooiste gebieden in Guatemala, waar nog maar weinig toeristen komen. Deze tocht is een van de weinige mogelijkheden om het gebied te betreden. Tijdens de tocht passeren we dorpjes die niet bereikbaar zijn met de auto en waar men nog steeds leeft op hun eigen manier. Door de slechte bereikbaarheid van de dorpen zal dit hopelijk nog voor enige tijd zo bli­jven, waardoor een bezoek een unieke ervaring is. Vandaag wandelen we van Acul (1930 meter) tot Chortiz (3150 meter), ongeveer 7-9 uur lopen. Tijdens de tocht moeten we totaal 1200 meter klimmen (afstand 15km). In Chortiz overnachten we in een lokaal huis / hostel. Primitieve accommodatie (zeer koude douche aanwezig, afhankelijk van het beschikbare water).

dag 14 wandeling naar La Capellania

Wandeling van Chortiz naar La Capellania. Ongeveer 7-9 uur. Vandaag kruisen we een prachtig dal (15 km, 650 meter dalen, 600 meter stijgen). Hier verblijven we in een prachtig gelegen, landelijk hotel, waar we ons kunnen opwarmen bij de houtkachel. Deze dag wordt vaak als behoorlijk zwaar ervaren.

dag 15 reisdag naar Quetzaltenango

Vanmorgen rijden we in 30-45 minuten naar de voet van La Torre (3828 meter), de hoogste niet-vulkanische piek in Midden-Amerika. Deze beklimmen we onder leiding van een lokale gids (1,5 uur klimmen, 400 meter, 2,5 uur dalen, 800 meter). Tijdens de vrij steile afdaling, nuttigen we onze lunch. Na de afdaling rijden we naar Todos Santos. Na een kort bezoek aan het dorp, rijden we naar Quetzaltenango (4-5 uur). We komen hier vroeg in de avond aan.  Quetzaltenango is de tweede stad van het land en is verschillend erg van de meer bekende toeristische bestemming Antigua. Veel bezoekers vinden het zelfs een veel interessantere stad. Quetzaltenago staat ook wel bekend als Xela, dit is de Maya-naam voor de stad. In Xela vind je een oud historisch centrum met vele neoklassieke gebouwen.

dag 16 Santa Maria vulkaan

Vannacht kamperen we op de top van de Santa Maria vulkaan (3-4 uur, 1250 meter hoogteverschil). De Santa Maria vulkaan is de hoogste piek van de “Diez Señores,” oftewel “Tien Heren,” die de stad Quetzaltenango omringen. Het is een bijna perfecte kegel, die 3772 meter boven de zeespiegel rijst. Hier heb je een prachtig uitzicht op de toppen van andere vulkanen, op een zee van wolken, de laagvlakte van de Pacifische kust en als hoogtepunt, de uitbarstingen van de Santiaguito krater. Een van de meest actieve kraters in Guatemala.

dag 17 terug naar Quetzaltenango

Na het ontbijt dalen we weer af en arriveren we in Quetzaltenango voor de lunch. De middag is vrij of we zouden een optioneel bezoek aan de prachtige warmwaterbronnen, bekend als de “Fuentes Georginas”, kun­nen organiseren. De baden zijn gelegen hoog in de bergen in de buurt van het dorp Zunil. Het klimaat op deze afgelegen lo­catie is dat van een subtropisch nevelwoud, en daarom omgeven door weelderige tropische vegetatie.

dag 18 wandeling naar K’omonoj

Vandaag beginnen we een 2-daagse wandeling naar Lake Atitlán. Twee dagen door dorpen, bossen, langs boerderijen en uiteindelijk het beste uitzicht op het mooiste meer ter wereld, Lago de Atitlán. De reis begint in Xecam nabij Cantel (hoogte ongeveer 2450 meter), op slechts 30 minuten van Quet­zaltenango. We beginnen met een stevig stuk. In de eerste twee uur klimmen we naar 3050 meter. Dan dalen we via een vooral bosrijke omgeving met pijnbomen en koffie plantages. Het laatste deel van deze af­daling is het moeilijkste (30 minuten op zeer gladde hellingen), voordat we de rivier Nahualate bereiken op 1470 meter. Hierna moeten we ongeveer 45 minuten klimmen (130 meter stijgen) om het dorp van K’omonoj (1600 meter) te bereiken. We verblijven vannacht in dit leuke dorpje. Primitieve accommodatie. Douche en elektriciteit aanwezig. Totale afstand vandaag: ± 17 km - 7-8 uur.

dag 19 wandeling naar het meer van Atitlán

Vandaag komen we aan bij het meer van Atitlán. Na 4 uur wandelen, bereiken we het dorp Santa Clara La Laguna (2100 meter) waar we lunchen in een typisch Guatemalteekse “comedor”. Na de lunch beklimmen we de piek genaamd “El Rostro Maya” (100 meter stijgen) dit betekend het “Maya-gezicht”. Deze piek is ook wel bekend onder de naam “de neus van de indiaan” (Indian nose), wat om begrijpelijke redenen in onmin is geraakt. Deze piek is een beroemd uitzichtpunt over het meer van Atitlán. Dit meer, 85.000 jaar geleden gevormd door een enorme vulkaanuitbarsting, is een wonder van de natuur. Het is aan de ene kant begrensd door drie vulkanen (Atitlán, Tolimán, en San Pedro) en verder omgeven door groene heuvels. Er is geen zichtbare uitlaat en de afvoer vindt plaats door middel van een ondergrondse rivier. Na het bewonderen van het uitzicht gaan we verder naar het dorp San Pedro (1560 meter). Hier zullen we verblijven in een hotel met een prachtig uitzicht op het meer. Totale afstand ± 16 kilometer - 7-8 uur.

dag 20 wandeling naar Santa Cruz de la Laguna

Vandaag wandelen we langs een klein deel van het meer (± 9km). We komen langs kleine dorpjes en genieten van het uitzicht op het meer. In de inheemse Maya dorpjes rondom het meer zien we vrouwen in kleurrijke traditionele klederdracht hun dagelijkse activiteiten doen. Ondanks het flinke aantal toeristen dat dit meer bezoekt, is de lokale bevolking nog steeds erg traditioneel. In sommige dorpen dragen de mannen soms nog hun traditionele kleding. Naa aankomst in Santa Cruz nemen we een lancha naar Panajachel, waar het hotel zich bevindt. De rest van de dag is vrij te besteden.

dag 21 reisdag naar Antigua Guatemala

Na het ontbijt vertrekken we in de richting van Antigua. Onderweg is er een kort bezoek aan de archeologisch plaats Iximché. Deze stad is maart relatief kort hoofdstad geweest van het Kaqchikel-Maya rijk (1470-1524). Iximché was een van de laatste Maya-steden die door de Spanjaarden veroverd werd. Na het bezoek vervolgen we onze route naar Antigua. Hier heb je de middag vrij te besteden. De stad is een voorbeeld van hoe koloniale steden in Latijns-Amerika eruit zagen. Antigua was in de 16e en 17e eeuw een van de belangrijkste steden in Midden-Amerika. Pas na een aardbeving in 1773 werd besloten om An­tigua te verlaten en werd een nieuwe hoofdstad gevestigd in Guatemala-Stad. Antigua werd nooit helemaal verlaten en als gevolg van de opkomst van de koffieplantages werd de stad toch weer hersteld. Pas na de verwoestende aardbeving van 1976 werd het historisch belang van Antigua erkend en uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. We verblijven in een klein hotel in Antigua.

dag 22 beklimming Acatenango vulkaan

Vandaag beklimmen en kamperen we op de Acatenango vulkaan (3976 meter, 4-5 uur). Buurman Fuego is ‘s werelds meest consis­tent uitbarstende vulkaan, en met een beetje geluk, zal hij zorgen voor een vuurwerk show op grote hoogte om het einde van de reis in Guatemala af te sluiten. We starten bij het dorpje La Saledad (2400 meter). Het doel is te kamperen op de helling tegenover de Fuego, 3500 meter. Op deze plek hebben we constant zich op de Fuego.

dag 23 terug naar Antigua

`s Ochtends is het mogelijk om voor zonsopgang de top van de Acatenango te bklimmen, om hier de zonsopgang te aanschouwen. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de vulkanen van Guatemala (60-90 minuten klimmen).
Na het ontbijt dalen we af en gaan terug naar Antigua waar we rond lunchtijd zullen aankomen. De rest van de middag ben je vrij om tijd door te brengen in Antigua. Overnachting in Antigua.

dag 24 en 25 terugvlucht naar Amsterdam

Transfer naar de luchthaven. De volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Boek tijdig

In verband met beperkte beschikbaarheid van sommige hotels. Ook zullen de vluchten naarmate het vertrek dichterbij komt minder beschikbaarheid hebben en vluchten over het algemeen duurder worden. Wil je mee naar Guatemala wacht dan niet te lang met boeken.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis
* alle overnachtingen in eenvoudige hotels, lodges, tent of hangmat (in de hotels in tweepersoonskamers)
* Nederlandse reisbegeleiding 
* lokale Spaanstalige gids
* voorbereidingsbijeenkomst
* bagagevervoer
* ontbijt op dag 2, 5, 6, 7, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 en 23 
* lunch op dag 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 18, 19 en 22
* diner op dag 5, 6, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 18 en 22 
* entree Nationale Parken 
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Guatemala-Stad (deze kan via ons geboekt worden)
* ontbijt op dag 3, 4, 8, 9, 12, 20, 21, 22 en 24
* lunch op dag 2, 4, 8, 12, 16, 17, 20, 21 en 23
* diner op dag 1, 2, 3, 4, 7, 8, 11, 15, 17, 19, 20, 21 en 23
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* toeslag eenpersoonskamer € 275,-- (niet mogelijk voor alle overnachtingen, soms wordt er met z’n allen in één ruimte geslapen) 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* excursies wanneer niet vermeld of aangegeven als facultatief
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Groepsgrootte

Minimaal 8 reizigers
Maximaal 10 reizigers

Ook bij minder dan 8 reizigers kan de reis doorgaan.
Bij 6 reizigers geldt een toeslag van € 200,-- p.p.
Bij 7 reizigers geldt een toeslag van € 100,-- p.p.


Tijdsverschil

Het in Guatemala 7 uur vroeger dan in Nederland in de wintermaanden en 6 uur vroeger in de zomermaanden. 

Paspoort en visum

Voor deze reis is een paspoort nodig die nog minimaal 6 maanden geldig is. Je hebt voor Guatemala geen visum nodig.

Geld

De munteenheid in Guatemala is de quetzal. 

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aanbevolen: 
- DTP 
- Havrix tegen geelzucht (Hepatitis A) 

Informeer bij je huisarts of de GGD en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden of heb je nog andere vaccinaties nodig.

Paklijst

kleding + slapen 
~ slaapmatje  
~ slaapzak (tot –5 graden Celsius) 
~ lakenzak* 
~ opblaaskussentje* 
~ waterdichte slaapzakhoes* 
~ sokken/kousen min. 4 paar  
~ (thermo) ondergoed 
~ T-shirt met lange mouwen 
~ T-shirt 
~ fleece trui 
~ korte broek 
~ trekking broek 
~ regenjas 
~ regenbroek 
~ gamaschen 
~ handschoenen 
~ wanten 
~ wandelschoenen (B/C)
~ sandalen/gympen 
~ pet/shawl/muts 
~ zwembroek/badpak

algemeen 
~ grote dagrugzak 
~ zakmes 
~ dagboek* 
~ leesboek* 
~ reserve veters 
~ naaispullen*  
~ hoofdlamp plus reservebatterijen 
~ plastic zakken 
~ plunjebaal of stevige reistas 
~ hangslotje om plunjezak, af te sluiten. 
~ fototoestel + batterijen/accu fototoestel 
~ veldfles 
~ zonnebril
~ reserve bril/lenzen 
~ loopstokken 

toiletartikelen  
~ shampoo 
~ zeep 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ lippencrème 
~ zonnebrand 
~ kam/borstel 
~ toiletpapier 
~ dunne handdoek 
~ medicijnen (zie afzondelijk lijstje) 

reisbescheiden 
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort 
- vliegticket 
- geld 
- bankpasjes/credit card 
- inentingsboekje* 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 

* = niet (altijd) noodzakelijk 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties 
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum 
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol als pijnstiller 
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 20 
* lippenbescherming minimaal factor 20, zinkzalf, lippenbalsem 
* isostar o.i.d. door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drink- water herstel je het evenwicht. 
* een rekverband, knieband bij knieproblemen 
* sporttape 
* Arnica of SRL bij spierpijn of kneuzingen 
* immodium bij diarree 
* ORS tegen uitdroging bij diarree 
* strepsils bij keelpijn 

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Procedure van vertrek

Bij deze reis gaat er Nederlandse reisbegeleiding mee. Je ontvangt je e-ticket uiterlijk de week voor vertrek per e-mail. Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Verzekering

Het afsluiten van een reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons, klik hier om een verzekering af te sluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kan Nunatak snel handelen.

Categorie 4

Zoals aangeven gaan we tijdens deze reis verschillende meerdaagse trekkings doen in verschillende ecosystemen. Elk ecosysteem heeft zijn eigen eigenschappen die van invloed zijn op de zwaarte van de reis.   

De trek naar El Zotz en Tikal gaat door het regenwoud. Relatief hoge temperaturen en zeer hoge luchtvochtigheid maken deze trek gevoelsmatig soms zeer zwaar. We bezoeken Guatemala in het “droge” seizoen maar in deze regio betekent dit dat er dan gemiddeld minder regen valt, maar er is altijd kans op buien. Dit kunnen hele zware stortregens zijn. De regen heeft ook invloed op de conditie van het pad dat dan op plaatsen erg modderig kan zijn. Grote kans dat je voeten niet droog blijven. Daarentegen zijn er weinig hoogteverschillen. We overnachten 2 nachten in tenten. De trek door het nevelwoud gaat wel door gebied met hoogteverschillen, en door de nevel kan er een hoge luchtvochtigheid zijn. De route ligt al een stuk hoger, dus in het algemeen zal het koeler wandelen zijn. Ook hier is er altijd kans op regen.   

De rest van de trekkingen doen we in de Westelijke Hooglanden. Dit gebied is beduidend hoger gelegen en is qua temperatuur een stuk aangenamer wandelen. Tijdens de wandeldagen zijn er regelmatig flinke hoogteverschillen (750 meter of meer) meerdere dagen achter elkaar. Er zijn enkele lange wandeldagen van 8 tot 10 uur per dag, en soms ook meerdere achter elkaar. De hoogste pieken zijn El Torre (3837 meter), Santa Maria (3772 meter) en Acatenango (3976 meter). Op de laatste 2 pieken overnachten we in tenten. Reken op temperaturen net onder het vriespunt en een gure wind.   

Tijdens deze reis kunnen we dus zeer uiteenlopende temperaturen verwachten. Van 35º (of meer) in de jungle tot -5º (of minder) op de vulkanen. Kleed je in laagjes die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Neem adequate regenkleding mee. Lichte kleding met lange mouwen en lange pijpen kan nodig zijn om je ‘s avonds te beschermen tegen de muggen in de jungle.   

Tijdens de tocht hoef je niets te dragen anders dan een dagrugzak met de spullen die je bij je wilt hebben. De rest van de bagage wordt op verschillende manieren naar de slaapplekken gebracht, al naar gelang de locatie (dragers, paarden, pick-up of onze tourbus). Sommige dagen vragen we je een pakketje te maken met spullen voor 1 nacht, andere keren heb je toegang tot al je bagage.

Reiswaardering 8,6

Een greep uit de reviews:

 

Gerda

06-01-2017

Gemiddelde beoordeling: 7,8

Wens en/of verwachting: Werkende vulkanen zien.

Meeste indruk: Heel veel, vooral de diversiteit was mooi.

Ervaring: Klein en relatief onbekend land met een enorme diversiteit aan indrukwekkende landschappen. Fascinerend dat veel vrouwen én ook mannen nog traditioneel - en kleurrijk- gekleed gaan.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
7,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Wenzel

03-01-2017

Gemiddelde beoordeling: 9,2

Wens en/of verwachting: Afwisselende reis met een combinatie van natuur en cultuur.

Meeste indruk: Tikal, trektocht vanuit Nebaj, wandeling lang meer Atitlan.

Ervaring: Guatemala was een zeer mooie afwisselende reis met een uitstekende reisbegeleiding en een zeer gezellige groep.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Hans

29-12-2016

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: Nieuwe dingen zien.

Meeste indruk: Santa Maria vulkaan, Acatenango vulkaan, Antigua, uitzicht vanaf Indian Nose op meer van Atitlan.

Ervaring: Bijzondere reizen door niet alledaagse gebieden.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Jan

28-12-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,4

Wens en/of verwachting: De trekkings en klimtochten toen op de bijzondere punten waarvoor andere reizen geen tijd voor hebben.

Meeste indruk: Santa Maria, regenwoud trekking naar Tikal. Geen specifiek hoogtepunt, maar het geheel was goed.

Ervaring: De lokale reisorganisatie zet zich enorm in voor een goede ervaring en levert veel service. Dit kende ik nog alleen maar van Azië (Nepal). Het programma zat goed in elkaar. De aansluitingen van de trekkingen verlopen vlot. Geen dagenlang steden bezoeken.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice