Marokko M`Goun 15 dagen

De wandeltocht door het M’Gounmassief in het centrale deel van de Hoge Atlas, voert je door één van de mooiste en nog minst betreden gedeelten van deze bergketen. We vliegen naar Marrakech, één van de toegangspoorten tot de bergen. Op het plein Djemaa-el-Fna zijn we onmiddellijk in Arabische sfeer.

  • 10-daagse trektocht
  • langs typische Berberdorpjes
  • uitdagende topdag
  • genieten in Marrakech

Aït Bougemez vallei

We vliegen naar Marrakech en verblijven in een eenvoudig hotel vlakbij het plein. De volgende ochtend rijden we per minibus naar het oosten, naar de in de bergen verscholen vallei van de Aït Bougemez. We stoppen bij het dorp Ikhf-n-Ighr (1850 meter), hier slapen we in een Berberhuis. In deze vruchtbare vallei ‘der Gelukzaligen’ begint en eindigt onze 10-daagse trektocht door het M’Goun massief. Tijdens de tocht slapen we in tenten of overnachten we bij de plaatselijke bevolking. De tocht voert je langs typische Berberdorpjes waar de lokale architectuur lijkt te versmelten met de kleurrijke omgeving. Het Atlasgebergte is een sedimentair plooiingsgebergte met de daarvoor typische gelaagde structuur. Uitgestrekte plateaus worden doorsneden door diepe ravijnen en kloven, ooit uitgesleten door woeste bergbeken. We lopen over meerdere hogere passen (2000-3000 meter) en komen van de ene vallei met groene terrasakkertjes in de volgende. We zullen ook een kloof bezoeken waar in de zomermaanden aan canyoning wordt gedaan.  Wanneer er veel regen is gevallen of er sprake is van smeltwater kan het zijn dat we een riviertje moeten  oversteken of doorwaden.

M`Goun

Bij de bronnen van de Tessaout-rivier kamperen we op een hoogvlakte waar je heerlijk weg kunt dromen bij het getrommel van Berbermuziek. Letterlijk hoogtepunt is de beklimming van de M’Goun (4068 meter). Het hoogste punt heet Oumsoud; plek waar het altijd waait. Na de beklimming is er nog één pas te overwinnen voor we weer afdalen naar de groene vallei van Aït Bougemez. Een lange rit brengt ons terug naar Marrakech. Hier hebben we nog tijd om te genieten van de bijzondere sfeer rond het altijd drukke plein Djema el Fna. In de medina, de ommuurde oude stad, vind je oude paleizen, praalgraven en kun je dwalen door de vele steegjes van de ‘souks’ of je laten scrubben in een Marokkaans badhuis (hammaam)


Deze reis kan ook als individuele reis geboekt worden.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko M`Goun 15 dagen

Dagen 15
Lopen 10
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
08 jun 2024 22 jun 2024
10 aug 2024 24 aug 2024
Prijs vanaf   € 1075
Ticket exclusief
Groepsgrootte 6 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan genoodzaakt zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam naar Marrakech

Per vliegtuig komen we aan in Marrakech. `s Avonds kunnen we wellicht nog kennis maken met het spektakel op het grote plein Djemaa-el-Fna.

dag 2 Marrakech - Ikhf-n-Ighr (1860 meter), minibus 4-5 uur

Vandaag rijden we per jeep of minibus naar Ikhf-n-Ighr, een dorpje in de Ait Bouguemez vallei. Onderweg, na ongeveer 2 uur rijden, brengen we vlakbij Demnate een bezoek aan een natuurlijke brug (Imi-n-Ifri), waar de rotsen zo zijn uitgesleten dat zij een echte brug vormen. Een bijzonder verschijnsel en mooie en leuke plek voor onze lunch.  Zodra we onze rit weer voortzetten, valt het op dat de  valleien zich steeds meer vernauwen, tot we de brede vallei Ait Bouguemez binnenrijden, een groene oase van akkers en boomgaarden. We installeren ons in een gîte d`étappe en kunnen, als het transport voorspoedig is verlopen, laat in de middag nog een wandeling maken langs de dorpjes in de vallei. Aan het einde van de middag verzamelen vrouwen het voer voor hun koeien en keren jongens met schapen of geiten terug naar hun dorp. (Oudere) vrouwen willen vaak niet op de foto. Heb hier respect voor. Reisduur 4-5 uur excl. stops, lunchpauze etc.

dag 3 Ikhf-n-Ighr (1860 meter) - Tafenfent (2200 meter), lopen 6,5-7,5 uur

De eerste wandeldag en kennismaking met de muildierdrijvers. De persoonlijke bagage, de kampeer- en keukenuitrusting, alsmede de voedselvoorraden worden over de muildieren verdeeld. Het kan vandaag een warme dag worden en we vertrekken op tijd. Vanaf de gîte in Ikhf-n-Ighr lopen we  richting Abachkou (1800 meter), een tamelijk groot dorp in de vallei ten zuidoosten van Ait Bouguemez. Het eerste deel van de route voert ons door de vruchtbare vallei met vele akkertjes. Nadat we zijn ingehaald door de muildieren en hun drijvers lunchen we. We krijgen een heerlijke gevarieerde salade voorgeschoteld met vis en olijven en krijgen voldoende de gelegenheid om tot rust te komen en om ons heen te kijken. Dit ritueel zal zich gedurende de trek dagelijks herhalen.
Na de lunch lopen we over een goed pad omhoog naar onze bivakplek, gelegen op een prachtige plek met om ons heen voldoende water om nog even te poedelen.

dag 4 Tafenfent (2200 meter) - Tizi-n-Tghist (2300 meter) lopen 6,5 – 7,5 uur

Vanaf onze kampeerplek stijgen we geleidelijk tot aan de col om vervolgens af te dalen over rotsachtig terrein (goed pad) met eeuwenoude jeneverbessen. Het laatste stuk van de afdaling komen we door dorp Abachkou en volgen dan de loop van de rivier. We lunchen aan de rivier (1670 meter). ’s Middags volgen we nog een klein stukje van de rivier en volgen daarna de rechterflank van ons terrein. De kleuren om ons heen zijn prachtig, vooral het donkerrode leem dat mooi contrasteert met de prachtig groene vallei. Ook de wind doet mee aan het schouwspel en brengt speelse effecten aan over de gewassen. Gedurende de middag zullen we veelal stijgen om onze kampplek te bereiken. Een mooie plek net onder de pas.

dag 5 Tizi-n-Tghist (2300 meter) - meerdere passen (hoogste is de Tizi Tarsal op 2860 meter) – Imazayn (2450 meter), lopen 8 uur

We moeten nog een klein stukje stijgen voor we op de pas zijn (2390 meter). Bovenop de wijdse pas ontdekken we een vindplaats van zeer oude rotsgravures. Een goed pad leidt ons de volgende vallei (Tarbat-n-Tirsal) in, op 2 -3 uur afdalen na de pas. Vervolgens zetten we de stijging weer in en volgen een ezelpad onder de kliffen van de Jbel Ghat (Jbel Rhat). Het pad loopt met een beekje mee omhoog tot een klein plateau, waarvandaan prachtig uitzicht op de vallei van Tarbat-n-Tirsal met zijn rood gekleurde lemen dorpen. De klim is lang en telkens denk je dat je er bijna bent. Na de eerste pas volgen er nog 2 `colletjes`, allebei boven de 2800 meter. Na de laatste col volgt een steile afdaling die ons bij onze kampeerplek brengt. We genieten van het welverdiende uitzicht met aan een kant prachtige rotsformaties en aan de andere kant (voor ons) het dorp Imazayn.

dag 6 Imazayn (2450 meter) naar bivak tussen Imi-Tizgui en Tizi Iblouzene, totaal 6 uur lopen

Vanaf de kampeerplek komen we eerst door Imazayn (alwaar een klein kruidenierswinkeltje waar wat zoetigheid of een frisdrankje gekocht kan worden) en gaan vervolgens direct omhoog en klimmen naar een volgende col op 2600 meter. Bovenop op deze col kan het erg winderig zijn. Via een rotsig pad dalen we daarna af naar enkele herdershutten. Opmerking: Vanaf hier zal een nieuwe route gelopen worden die nog niet eerder onderdeel van ons programma heeft uitgemaakt. Dit, omwille van het feit dat op de oorspronkelijke route momenteel een weg wordt aangelegd. We lunchen bij Imi-Tizgui en maken bivak op een mooie plek tussen Imi Tizgui en Tizi Iblouzene.

dag 7 Imi-Tizgui/Tizi Iblouzene – pas - Amezri

Voor wat betreft deze dag is het op het moment van schrijven alleen bekend dat er vanaf de kampeerplek een stevige pas overgestoken dient te worden om uiteindelijk bij onze gîte in de plaats Amezri uit te komen. Totale looptijd wordt ingeschat op 7 uur. Overnachting in een gîte, alwaar onze eigen kok een heerlijke Marokkaanse maaltijd zal bereiden.

ddag 8 Amezri (2400 meter) – Plateau de Tarkeddid (2900 meter), 7 uur lopen

Vanuit Amezri lopen we over een goed pad naar Tasgaiwalt. Daar houdt de bewoonde wereld nagenoeg op. Een pittige klim brengt ons in 3,5 uur naar de pas. Door rotsig terrein met in de zomer kuddes schapen, geiten en soms ook dromedarissen komen we bij onze lunchplek aan het begin van het plateau. Van verre kunnen we de kampeerplek al zien op het Tarkeddid-plateau vanwaar we morgen de M`goun gaan beklimmen.

dag 9 Beklimming M`Goun (4068 meter) vanaf plateau (2900 meter), lopen 8-11 uur

We staan vroeg op om de top van het M`Goun massief te beklimmen, de eigenlijke top heet Oumsoud (4068 meter), onderdeel van een kilometerslange bergkam (Irhil M`Goun). Het is tevens het hoogste punt buiten het Toubkal-gebied van de Hoge Atlas. De klim is niet moeilijk. Wel pittig, zeker als het weer tegen zit (harde wind). Een steile klim van 3,5 tot 4 uur brengt je naar de kam op ca. 3900 meter. Dan is het nog zo`n 2 uur langs/over de kam, waar het hard kan waaien, naar de feitelijke top van de berg. Fantastisch uitzicht bij helder weer. De hele klim duurt 5-7 uur, de afdaling 3-4 uur. Uiteraard bestaat de mogelijkheid de dag op of rond de kampeerplek door te brengen en er net als de muildierdrijvers een rustdag van te maken.

dag 10 Gorges du MGoun (aan de andere kant van het plateau de Tarkeddid)

Na de pittige dag van gisteren, doen we het vandaag wat rustiger aan en brengen een bezoek aan de andere kant van het plateau. Aan deze zijde, in het lagere deel van het plateau, bevinden zich de gorges du MGoun. In de zomer vindt hier canyoning plaats. De Gorges du M’Goun staan in verbinding met de lager gelegen gorges d’Arous welke laatste we morgen (facultatief) kunnen bezoeken. Er is voor ons geen doorgang tussen deze gorges (te gevaarlijk), maar we zullen kijken hoe ver we komen om deze nauwe, van water voorziene, kloven te bekijken. Rest van de dag vrijaf.
De looptijden worden vandaag ingeschat op +/- 4 – 6 uur.
Opmerking: indien de weersomstandigheden hier aanleiding toe geven, is het ook mogelijk om het programma van dag 9 en 10 om te wisselen.

dag 11 Plateau de Tarkeddid - Gorges d’Arous/Azib Ikis (2200 meter), 5-6 uur lopen

Vanaf het plateau de Tarkeddid is het maximaal 5 à 6 uur lopen naar onze bivakplaats op een plateautje vlak boven de gorges d’Arous. ’s Middags bestaat de mogelijkheid om zo diep mogelijk in de gorges d’Arous te komen (facultatief). Beide gorges (MGoun en Arous) zijn zeker de moeite van een bezoek waard en een leuke en speelse afwisseling op het programma. ’s Avonds nemen we alvast afscheid van de muildierdrijvers.

dag 12 Azib Ikis (2200 meter) - Ikhf-n-Ighr (1860 meter), totaal 6 uur lopen

Op de laatste dag van onze trek dalen we af door de vallei van Arous en komen we langzaam terug in de bewoonde wereld. De vallei wordt steeds breder (en warmer!). Dan herkennen we in de verte die puntige heuvel met een gerestaureerd fort er op. Na eerst nog een laatste overheerlijke lunch in de schaduw van een notenboom maken we desgewenst een laatste klimmetje naar deze oude ‘grenier’ (bewaakte graanopslag) en tevens het graf van de heilige Sidi Moussa (een marabout). Voor een bezoekje betaal je 15 Dh. Door de vruchtbare Bougamez vallei lopen we door de velden terug naar onze gîte d`etappe waar we wederom warm verwelkomd worden en een laatste avond van de sterren kunnen genieten.

dag 13 Ikhf-n-Ighr (1860 meter) - Marrakech (450 meter), minibus 5-6 uur

Met een minibus rijden we terug naar Marrakech. Bij voldoende tijd en animo maken we een omweg langs de spectaculaire watervallen van Ouzoud. Na genoten te hebben van een vers kopje koffie in de stad Azilal, alwaar onze begeleiders nog snel even inkopen doen voor de lunch, slingert de weg omhoog langs kale, soms met cederbossen begroeide berghellingen. We zijn rond lunchtijd bij Ouzoud. Daar aangekomen bekijken we de spectaculaire watervallen en lunchen op een afgesproken plek onder de parasols bij één van de vele restaurantjes. Als we weer terugrijden naar de hoofdweg bestaat de mogelijkheid om een winkeltje aan te doen van een vrouwencoöperatie die zich bezighoudt met de productie van argana-olie. Dan zetten we het laatste stuk van de rit in naar Marrakech, alwaar we naar verwachting rond 17.00 uur zullen arriveren. In Marrakech verblijven we weer in ons hotel vlakbij het centrale plein.

dag 14 Marrakech

Vanuit ons hotel, niet ver van de centraal gelegen Djemaa-el-Fna kun je een tocht door de Souks maken. Hier gebeurt het allemaal, aan de rand van de grootste medina die Marokko rijk is. Verder kun je deze dag besteden aan een bezoek aan één van de oude paleizen of musea. Of je kunt simpelweg neerstrijken op een terras om het spektakel op het Djemaa-el-Fna te bekijken.

dag 15 Marrakech naar Amsterdam

De laatste dag en de afsluiting van een intensieve en interessante vakantie in dit prachtige land. Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
08 jun 22 jun 2024 € 1075 op aanvraag
10 aug 24 aug 2024 € 1075 op aanvraag

Bij de prijs inbegrepen

* vervoer per minibus naar/van de trektocht
* alle overnachtingen in steden op basis van logies met ontbijt in twee/driepersoonskamers. Buiten de trekdagen is dat een riad hotel in het oude centrum van Marrakech
– op trek:
* alle maaltijden (3x per dag)
* bagagevervoer (o.a. voor persoonlijke bagage tot 12 kg p.p.)
* Engelssprekende Marokkaanse gids
* kok
* muildierdrijvers
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord, etc.)
* overnachtingen in tweepersoonstenten of soms in berberhuis/herberg (meerdere personen op 1 kamer)
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Marrakech (kan via ons geboekt worden) 
* luchthaventransfers in Marokko (indien vlucht niet via ons geboekt is)
* reis- en annuleringsverzekering
* vaccinaties
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer we niet op trek zijn (± € 100,--)
* flessen mineraal water tijdens trektocht
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de brochures of aangegeven als facultatief
* toeslag eenpersoonstent € 50,--
* wijzigingskosten € 35,--

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 15 reizgers
 
De groep wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids. 

Klimaat

In het late voorjaar en vroege najaar is het in Marrakech veelal lekker warm en in de bergen aangenaam om te wandelen. Temperaturen overdag tussen 10 ºC en 25 ºC. ’s Nachts is er, zeker op de hogere kampeerplekken, nog kans op vorst. Net zoals overal in de bergen is het weer veranderlijk en ook in Marokko kun je in de bergen pech hebben met mist, regen en (ook in najaar of late voorjaar) hagel of sneeuw. De eerste en laatste dag van de tocht en ook in de Tassaout vallei (dag 7 en 8) als we beneden de 2000 meter lopen, kan het op een zonnige dag aardig warm worden.

Gemiddelde temperatuur in mei/juni en september in laag gelegen gebieden, in Marrakech en in de bergen overdag tussen de 10° C  en 35° C. ‘s Nachts tussen de -5° C en 20° C.

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er is GSM – bereik in Marrakech, Azilal en op bijna alle hoge toppen. Het opladen van batterijen kan zowel in Marrakech als aan het begin en eind van onze tocht in Ikhf-n-Ighr (op deze laatste plek mogelijk tegen een kleine betaling).

Geld en fooien

1 € = ca. 11 DH (Marokkaanse Dirham). Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen Dirhams (wel euro’s, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis Dirhams dus terugwisselen. In het centrum van Marrakech bestaat oook voldoende gelegenheid om te pinnen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 125,--. ( exclusief souvenirs & alcoholica). De richtlijn voor de fooien is ± € 50,--,-- (is inbegrepen bij ± € 125,--).

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste geldig zijn tot na verblijf in Marokko

Procedure van vertrek

Bij groepen vanaf 11 personen gaat er Nederlandse reisbegeleiding mee. Bij groepen kleiner dan 11 personen wordt de reis uitgevoerd met alleen lokale reisleiding. De mensen die reizen in een groep met Nederlandse reisbegeleiding zullen het ticket ontvangen van de reisleiding op Schiphol. Mensen die in een kleinere groep reizen zullen het ticket uiterlijk een week voor vertrek thuisgestuurd krijgen.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
Hansaplast : bij wondjes
Paracetamol : pijnstiller
zonnebrandolie/-crème : min. factor 10
Lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
Rekverband, knieband : bij knieproblemen
Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
Evt. Strepsils : bij schrale keel
Reddingsdeken : in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(Dag-) rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot ? 5 of - 10° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk. Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest (nogal duur) of een ander merk.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds; ook geschikt voor evt. het doorwaden van rivieren/beekjes
~ slaapmatje + slaapzak (min. temp -5°C)
~ eventuele lakenzak
~ warm, winddicht jack
~ regencape / regenpak
~ lange broek
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen
~ ondergoed
~ warme trui
~ handschoenen
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
~ evt. zwembroek / badpak (zwembad bij hotel in Marrakech)
~ maillot, legging of pyjamabroek
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek
~ toiletartikelen
~ oordoppen*
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter)
~ zakmes
~ zaklamp (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!)
~ evt. wandelstok (telescopisch)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden)
~ maandverband/tampons
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts
~ zonnebril
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden
~ evt. hangslotje om plunjezak af te sluiten
~ dagrugzakje

moneybelt of halstasje met:
~ paspoort
~ inentingsboekje
~ ticket
~ geld, pinpas en eventueel traveller cheques
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers
~ 2 pasfoto’s (voor het geval dat)

* = handig, maar niet noodzakelijk.

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, laat 1 exemplaar thuis en bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de looptocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, medicijntonnen etc meegaan naar Marokko, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden bij de herberg aan het begin (tevens eind) van de trek.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan dien je voor vertrek volgende gegevens door te geven, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech verblijven we in een eenvoudig hotel vlakbij hét plein Djema el Fna. De kamers hebben eigen douche en toilet. In het hoogseizoen (de vakantieperiodes in Nederland) is het niet mogelijk om een 1-persoonskamer te reserveren. Tijdens de trek slapen we in tenten en soms in een berberhuis / gite.

Maaltijden

In Marrakech is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in Marrakech zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief, ook tijdens de rijdagen.
Vertrek 08 jun 2024 Op aanvraag
Bij de reis van 08 jun 2024 vlieg je van Amsterdam naar Marrakech.
Het vluchtschema is als volgt:
8 juni Amsterdam-Marrakech (eventueel met 1 overstap)
22 juni Marrakech-Amsterdam (eventueel met 1 overstap)
Boek deze reis
 
 
Vertrek 10 aug 2024 Op aanvraag
Bij de reis van 10 aug 2024 vlieg je van Amsterdam naar Marrakech.
Het vluchtschema is als volgt:
10 augustus Amsterdam-Marrakech (eventueel met 1 overstap)
24 augustus Marrakech-Amsterdam (eventueel met 1 overstap)
Boek deze reis
 
 

Categorie 3

Dat is de zwaarste categorie van de lichte treks. In deze wandelreizen zit soms een zware dag zit waarop je méér moet stijgen (soms > 1000 m) en langer moet lopen (soms meer dan 7 uur). Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 5 tot 6 uur. Op de zwaarste dag van de reis – de dag dat je de berg M’Goun zelf beklimt – loop je tussen de 8 en 11 uur en stijg je meer dan 1000 meter. Qua hoogte stijg je op deze reis maximaal tot net boven de 4000 meter. Op de meeste wandeldagen verblijf je tussen de 2000 en 3000 meter hoogte. Na een zwáre dag is er een lichtere dag.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice