Dhaulagiri Rond

Rond Dhaulagiri is één van de meest spectaculaire tochten in Nepal. Het Dhaulagiri massief heeft 14 toppen boven de 7000 meter, inclusief de zevende hoogste berg ter wereld Mount Dhaulagiri op 8167 meter.  Je verblijft geruime tijd op grotere hoogte (tussen 4000 en 5300 meter), de tocht is dan ook alleen voor ervaren trekkers. De paden kunnen lastig zijn en er zijn enkele lange etappes. 

  • spectaculaire pasoversteken
  • langs basiskamp Dhaulagiri
  • kamperen op de gletsjer
  • kleine groep van maximaal 10 personen

Italian Base Camp, Dhaulagiri Base Camp en Hidden Valley

We volgen de rivier Myagda Khola westwaarts naar Darbang en gaan vervolgens naar het noorden door de bossen naar hoger gelegen regionen. Een groot deel van de route staat in het teken van sneeuw en gletsjers. Omdat we over twee passen van boven de 5000 meter gaan, blijven we zowel in het Italian Base Camp als in het Dhaulagiri Base Camp een dag om te acclimatiseren. De eerste pas die we over gaan is de French Col (ongeveer 5300 meter). We bereiken Hidden Valley waar we op zo’n 5000 meter kamperen. Vervolgens gaan we over de Dhampus pas (5200 meter), met geweldig zicht op het Annapurna massief en de Mustang vallei ver beneden ons. We komen in de vallei van de Kali Gandaki en lopen naar Jomsom, hier vandaan vliegen we naar Pokhara.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Dhaulagiri Rond

Dagen 24
Lopen 16
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
20 okt 2024 12 nov 2024
Prijs vanaf   € 2495
Tickets vanaf € 1565
Groepsgrootte 4 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu.

dag 3 Kathmandu

Verblijf in Kathmandu, zodat je deze stad en omgeving kunt verkennen.

dag 4 bus Kathmandu - Pokhara

We vertrekken vroeg in de ochtend met de bus naar Pokhara. Dit traject duurt ongeveer zeven uur, met soms wat extra oponthoud door een landverschuiving hier en daar, een lekke band, motorpech of werkzaamheden aan de weg. De lange weg slingert zich door groene valleien, langs de Trisuli en Marsyandi (rivieren). Halverwege Pokhara is er een lunchstop in Muglin. Overnachting in Pokhara.

dag 5 Pokhara - Beni 900 meter - Darbang 4 uur rijden, 4 uur lopen

We lopen stroomopwaarts langs de schitterende rivier de Myagda Khola. Aan het eind van de middag komen we aan op onze eerste kampeerplaats. Meestal is dit een warme dag en het is heerlijk het zweet en stof van je af te kunnen spoelen onder de koele waterstromen bij het kamp.

De eerste trekkingweek lopen we door het midden Nepalese berggebied dat tussen het laagland van de Terai en de hoge Himalaya ligt. Af en toe zie je de machtige zuidwanden van de Dhaulagiri. We maken kennis met de kookkunsten van de kok en het reilen en zeilen van een groep op trek door Nepal. We lopen door zeer vruchtbare dalen, waar rijstterrassen en citrusbomen langzamerhand plaatsmaken voor tarwe- en gierstvelden en appelbomen. De streek is eerst nogal dichtbevolkt en we komen door verschillende grote dorpen. In deze regio wonen stammen als Gurungs en Magars, die tot de meest oorspronkelijke bevolking van Nepal behoren.

dag 6 Darbang - Dharapani

Na Darbang steken we de Myagdi Khola over naar de westelijke oever. Het pad gaat op en neer en onder overhangende rotsen door. Dan volgt, na de oversteek van de Dang Khola, een klim in haarspeldbochten tegen een bergwand. 
Na 50 minuten klimmen is er op 1470 meter het eerste uitzicht op het dorp Dharapani, met op de achtergrond de zuidwanden van een groot deel van de Dhaulagiri-keten, waaronder Dhaulagiri I en III en Churen Himal. Vandaar is het na wat dalen en geleidelijk klimmen nog 25 minuten naar Dharapani (1560 meter) over een geplaveid pad. Dharapani is een groot, prachtig gelegen dorp; het duurt een kwartier om er doorheen te lopen.

dag 7 Dharapani - Muri (1855 meter) 7 uur

De ochtend begint met een korte klim tot 1730 meter, waarna er tijdens de geleidelijke afdaling spoedig zicht is op Takum (1670 meter). Na Takum loopt het pad wat op en neer en is er zicht op de Myagdi Khola vallei. Op de terrassen boven Takum wordt in het najaar gierst en sorghum verbouwd. In de dorpjes zelf zie je veel papaja-, mandarijnen- en limoenbomen. Op 1800 meter bereiken we een uitzichtpunt vanwaar we een mooi overzicht hebben over de te volgen route. Iets hoger ligt temidden van een witte uitgesleten rots het hoogste punt van de klim: 1990 meter. Er volgt dan door het bos een afdaling over trappen tot een stroompje. We lunchen op het schoolpleintje van Phalai, de Rond Dhaulagiri trek verlaat hier de "hoofdweg" naar Dolpo. Het pad naar de Dhara Khola gaat van terras tot terras en er moet veel gesprongen worden. Op 1630 meter ligt de brug over de Dhara Khola; aan de overkant gaat een pad steil omhoog tot aan het hoofdpad hoger op de helling. Muri ligt net om de hoek uit het zicht. Hier wonen de Kami, de lage kaste van de ijzersmeden van de Magar bevolkingsgroep. We maken kamp buiten dorp en hebben vanaf daar grandioze uitzichten bij de ondergaande zon.

dag 8 van Muri naar Jugepani

We lopen een stukje terug naar Muri. Er volgt een korte, wat glibberige afdaling en we steken een oude landslide over. Het pad is hierna droog, smal en op sommige plaatsen overwoekerd door gras en struikgewas. We dalen af naar de Dhola Khola en steken de rivier over via een oud bruggetje. Dan volgt een korte klim door een mooi bos naar een pasje op 1565 meter. Het pad is smal, soms steil en overgroeid door hoog opgeschoten onkruid met daartussen veel wilde afrikaantjes. Vanaf de pas dalen we af naar de vallei van de Myagdi Khola. Hier komen we af en toe nog wat huisjes tegen. Iets verder stroomopwaarts is de vallei heel smal en lopen we vlak langs de rivier. De zon komt hier in het najaar zelden, er volgt een stuk met veel mos en varens. Op de westelijke valleihelling hoog boven ons zijn veel terrassen aangelegd, maar die liggen dan ook in de zon. Het pad gaat met kleine klimmetjes omhoog langs de westelijke kant van de rivier tot een vlak gedeelte met een paar huizen, Jugapani, waar we kamperen.

dag 9 van Jugepani naar Boghara (2025 meter)

Het pad slingert zich langs de steile wand beurtelings over open grasland en door dicht bos. Een enkele stijging is zelfs meer dan 500 meter. Al spoedig is de helling alleen nog maar begroeid met lang bruin gras met rotsige gedeeltes. Het gras hangt over het pad; degene die voorop loopt kan met wat geluk een slang zien. Het eerste gedeelte van de klim die volgt, gaat geleidelijk omhoog langs de bergflank, later gaat het pad tegen de valleiwand omhoog in talloze haarspeldbochten. Ze liggen vaak pal boven elkaar. De bochten zijn krap en hebben vaak een opstapje van een halve meter. We rusten even uit bij een chautara op 2045 meter. Van daar is er stroomafwaarts een prachtig zicht op de vallei. Tijdens de klim is er zicht op de Jirbang (6062 meter) en de Ruyachaur Dhuri (5724 meter). Nog drie kwartier verder omhoog is het hoogste punt op 2340 meter. Het pad loopt hier en daar onder rotswanden door. Je kijkt neer op de oostelijk gelegen vallei van de Dhurkosh Khola, die zich als een waterval in de Myagdi Khola stort. Op de noordelijke, hogere valleiwanden staan huisjes met aangelegde terrassen. De afdaling naar Boghara is steil met langs het pad veel rietpluimen en bamboe. Na een kwartier is er zicht op Boghara en dalen we af naar het schoolplein . Boghara bestaat uit 12 tot 15 verspreid liggende huizen temidden van terrassen. Noordoostwaarts zien we de Jirlang boven de valleiwand uitsteken. Boghara wordt bewoond door Magars. Dit is het laatste permanent bewoonde dorp in de vallei. We kamperen op het schoolplein of op de lager gelegen terrassen.

dag 10 van Boghara naar Dobang (2440 meter) 7 uur

Via een goed pad door de jungle dalen we af naar de rivier tot 1830 meter. Talloze beekjes kruisen het pad of zijn het pad. De vegetatie bestaat uit varens, bamboe, gierst en maïs. Er volgt een gedeelte door open velden, waar een paar herdershutten staan. Hier wordt in de zomermaanden vee gehoed. Er volgt een steile, korte klim naar 2000 meter, waar een gedenksteen staat ter nagedachtenis aan twee overleden klimmers. We gaan nog iets hoger. Er is een mooie zitplaats met zicht op de overkant van de vallei, waar onder de Jirbang door, een waterval zich in drie etappes in de Myagdi Khola stort. Daarna loopt het pad weer door het oerwoud, met veel mos, wat modderige stukjes en overal water; riviertjes, watervallen… een fraai stuk! We lunchen op een grote kharka (weide) en zijn daarna nog zo`n 2,5 uur onderweg tot we in Dobang aankomen. We lopen de hele tijd door dichte jungle, af en toe is de rivier het pad. Het gaat op en neer. De zijriviertjes hebben soms een boomstambruggetje, zoniet dan springen we eroverheen. We lopen grotendeels in de schaduw. Dobang is een grote, open plek in het bos. Door het gras stroomt een beekje. Door de bomen heen zijn in noordwestelijke richting de besneeuwde pieken van Konaban Peak (6570 meter) en Myagu Matbi (6273 meter) te zien. Ten noorden van Dobang is over de Konaban Khola heen de meest westelijke, besneeuwde flank van de Dhaulagiri I zichtbaar.

dag 11 Dobang - Pakhaban

We dalen af naar de Konaban Khola en steken de rivier over via boomstambruggetjes. We vervolgen het pad door de prachtige jungle ; modder, steile stukjes, varens, bamboe, bemoste stenen, beetje klimmen en klauteren over omgevallen boomstammen; kortom een avontuurlijk stuk. Na een uurtje steken we een grote landslide over. Er is inmiddels een goed pad. We zullen vandaag nog meerdere landslides “doen”. Na een paar uur lopen wordt het pad wat eenvoudiger, er is nu en dan een open plek met links en rechts uitzicht op witte toppen van meer dan 6500 meter hoog. 

dag 12 van Phakaban naar Italian Base Camp

We steken de Myagdi Khola over. Ook deze brug bestaat uit boomstammen; deze zijn aan elkaar vastgebonden met bamboevezels en de brugleuning hangt op de juiste (Nepali) hoogte. Het pad op de oostelijke oever bestaat uit modder, water en stenen. Daar waar het pad afwezig is zijn boomstammetjes neergelegd om het gat te overbruggen. Vlak na de brug liggen een tweetal van die stammetjes zo`n 60 graden omhoog. Na de oversteek van twee beekjes ligt iets hoger een open plek in het bos. Deze plek heet Chartare (2680 meter). Verder omhoog door het oerwoud over een nu droger en minder steil pad. Iets voor de Choriban Khola gaat het oerwoud over in 2 meter hoog onkruid. Springend over de Choriban Khola bereik je de lunchplek. Er is mooi zicht op het dal beneden ons. Na de lunch lopen we verder door het bos; op de grond veel jonge bamboe. Na de klim door dit bos vervolgt het pad zijn weg langs de steile oostelijke rivierflank boven de Myagdi Khola. Er volgt een spectaculair gedeelte, waarbij een aantal aardverschuivingen overwonnen moeten worden. Soms ontbreekt het pad en wordt het gat weer overbrugd door een paar naast elkaar gelegde boomstammetjes. Er zijn niet echt moeilijke passages bij, maar degenen die dit nog nooit hebben gedaan moeten hun aandacht erbij houden. We zien gentiaantjes, azalea`s, bessen, paddestoelen en rododendrons. Het bos bestaat hier voornamelijk uit naaldbomen. Op 3100 meter is er een grote, open plek in het bos. Iets verderop volgt nog een steile klim door een berkenbos en vervolgens lopen we over een pad dat tussen hoog en droog onkruid loopt. Recht voor ons uit zien we de Puchhar Alp. Er volgt een korte afdaling en een oversteek over een zijrivier. We komen boven de boomgrens en steken nog een landslide over. Het laatste stuk klimmen we geleidelijk omhoog naar het Italian Base Camp. Het is een prachtige plek met een paar hutjes. Waar je ook kijkt; het uitzicht is grandioos.

dag 13 Italian Base Camp acclimatiseren

Het Italian Base Camp bestaat uit een aantal vlakke plekken en een stenen muurtje op de noordrand van een berghelling die begroeid is met gras en struikjes. Het ligt op 3640 meter, een winderige plek. Italian Base Camp is aan drie zijden omgeven door hoge toppen. In oostelijke richting bevind zich een berkenbos. Soms zien je hier blauwschapen. Water kan gehaald worden in de laatst overgestoken beek, tien minuten van het kamp. Noordwaarts is er zicht op de Dhaulagiri III (7715 meter) en de Dhaulagiri II. De grote wand pal noordelijk van het kamp is de meest westelijke flank van de Dhaulagiri I; westelijk ligt de Tsaurabong Peak (6395 meter). Het is mogelijk een acclimatisatiewandeling in de buurt te maken.

dag 14 van Italian Base Camp naar gletsjerkamp (4280 meter) 5 uur

Vanaf het kamp lopen we eerst omhoog, voordat we afdalen naar de Myagdi Khola. De afdaling is soms glibberig door verse sneeuw of nachtvorst. De gletsjer is bedekt met puin en grint; steenmannetjes wijzen ons de weg door deze woestenij. We steken een zijgletsjer over en tevens de Myagdi Khola, die er onderdoor stroomt. We dalen maar zo`n 50 meter af om vervolgens een spectaculair stukje omhoog te klimmen naar een grashelling. In de verte is de "poort" tussen de Dhaulagiri I en de Dhaulagiri II te zien. Na een korte afdaling zijn we bij de rivier. Ook hier is er een grote kans om "blauwschapen" te zien. Vervolgens komt er een "vlak" stuk langs en door de rivierbedding. Op de valleiwanden zijn de watervallen bevroren; ze zien eruit als orgelpijpen. Er volgt een stuk, waarbij we klimmen en klauteren over grote rotsblokken ; we bereiken de morene van de gletsjer. We staan ineens vlak bij de poort tussen de Dhaulagiri`s. Het pad gaat verder omhoog tussen de oostelijke valleiwand en de puingletsjer door. Ruim een half uur verder loopt het pad tegen de gletsjer op. We steken dan de Myagdi Khola over, die hier weer onder gletsjer door stroomt. Rond de 4060 meter zijn we door de "poort" geklommen. De omgeving is spectaculair. De oostwand van de vallei is woestijnachtig; geel/bruin en zwaar geërodeerd. Het pad over de gletsjer is goed te volgen, steeds aangegeven door steenmannetjes. Het traject is een opeenvolging van korte klimmetjes en korte afdalingen met veel gruis en puin op de gletsjer.Verderop ligt langs het pad een meertje. Hier in de buurt is het zogenaamde gletsjerkamp. We maken kamp en verankeren de tenten goed, want het kan erg hard waaien.

dag 15 van het gletsjerkamp naar Dhaulagiri Base Camp (4680 meter) 3 uur

Het pad gaat verder, steeds maar op en neer over de gletsjer. Aan de horizon is de Tukuche Peak (6920 meter) steeds prachtig te zien. We hebben een geweldig zicht op het eeuwige ijs van de Chonbarban-gletsjer. Inmiddels zitten we op 4430 meter. Nog hogerop zwenkt de vallei weer noordwaarts; het Dhaulagiri Base Camp bevindt zich op de hoek van die vallei. Na een klein uur over een "vlakke" gletsjer buigt het pad wat meer naar zuidoost en gaat het traject weer op en neer, door hoog opgestoven sneeuwhopen. Je passeert piramides van ijs; uitlopers van de gletsjer tussen de Dhaulagiri en de Tukuche (aan de Kali Gandaki kant heet die gletsjer Dhaulagiri Icefall). De laatste twintig minuten loopt het pad slingerend noordwaarts naar het Dhaulagiri Base Camp (4680 meter). Langs het pad staan af en toe stokken met gebedsvlaggetjes. Als het meezit zijn er in het kamp een aantal plaatsen min of meer vlak gemaakt. Zoniet, dan gaan we zelf aan de slag. De Nepalezen zullen ons hier zeker bij assisteren. Boven het kamp hangt een hele waslijn met gebedsvlaggen. De bodem is rotsachtig en ook hier verankeren we de tenten goed met grote stenen. Het panorama is geweldig: naar het noorden de gletsjer richting de French Coll; naar het oosten de Tukuche Peak; naar het zuiden de Dhaulagiri; naar het zuidwesten de Dhaulagiri VI, II en III boven de Chhonbarban-gletsjer uit. Van de gletsjers boven het kamp breken soms delen af, dit gaat gepaard met een hoop kabaal.

dag 16 acclimatisatiedag

Vandaag acclimatiseren we een dag in het Dhaulagiri Base Camp, zodat we zeker weten dat iedereen de hoge nacht in de Hidden Valley met weinig problemen kan doorstaan. Voor de lunch maken we een leuk tochtje over de gletsjer.

dag 17 van Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley over de French Pass (5360 meter) 7-8 uur

Vanaf Dhaulagiri Base Camp lopen we verder over de gletsjer. Het pad gaat op en neer. Na een uur lopen is het 4785 meter en staan we onder aan een klim die ons in steile haarspeldbochten omhoog voert. Na een kwartier klimmen staan we boven op de morene die in noordwestelijke richting naar de pas loopt. Na een uurtje lopen vlakt de morene wat af en het gaat het pad wat geleidelijker omhoog. De pas zelf is dan al lang zichtbaar. Het is een prachtig open landschap. Na ruim een half uur verlaten we de morene, dalen iets af en rusten uit op 5120 meter. Het zicht op de Dhaulagiri I is fantastisch. Het wordt steeds zichtbaarder wat een geweldige, op zichzelf staande berg het is; het doet echt denken aan een kasteel. Het laatste gedeelte naar de pas lopen we over een steil sneeuwveld. Op de top worden we begroet door slierten gebedsvlaggen. Naar het zuiden torent Tukuche Peak boven de pas uit. Er is naar het zuidwesten uitzicht op een piramideachtige berg: de Sita Chuchura (6611 meter). Naar het noorden strekt zich Hidden Valley uit met boven de westelijke valleiwand uit de Mukut Himal. Naar het noordoosten is de Dhampus Peak te lokaliseren. De afdaling gaat geleidelijk en we kamperen rond de 5000 meter in Hidden Valley.

dag 18 van Hidden Valley naar Yak Kharka (4000 meter) 5 uur

Het is 1 ½ uur geleidelijk klimmen naar de Dhampus pas op 5250 meter. We hebben een prachtig zicht op de Hidden Valley en naar het oosten op Nilgiri en Annapurna Himal. De afdaling is het eerste stuk geleidelijk, in ongeveer 3uur dalen we tot 4900 meter; er zal veelal sprake zijn van sneeuwvelden. Aan het eind van de flank is er nog een korte klim. Dit is meestal toch een van de moeilijke dagen omdat er eindeloos door diepe sneeuw op de berghellingen gecontourd wordt. Vroeg vertrekken is absoluut aan te bevelen! Van bovenaf is er een prachtig zicht op Mustang. In het woestijnlandschap zijn allerlei verschillende kleuren te ontdekken. Aan de horizon lopen de bergen van Mustang over in de Tibetaanse hoogvlakte. Ook is er van hier zicht op de Thorong La en de Kali Gandaki: de diepste vallei ter wereld, ook al is de diepte tussen de twee achtduizenders met het oog nauwelijks te vatten. Noordwaarts kun je beneden in het dal Jomosom zien liggen. Vandaar loopt de valleiwand steil naar de Kali Gandaki. Het pad gaat over een heuvel met bruine steen en gele moshoopjes steil naar beneden tot de bovenkant van Yak Kharka (=yakweide) op 4000 meter.

dag 19 van Yak Kharka naar Marpha

Er lopen over deze steile weide veel door yaks gemaakte paden. Je moet zelf een route zoeken in de richting van de ruïne van een herdershutje, dat van bovenaf steeds goed te zien is. In de afdaling naar die ruïne is naar het zuiden toe op de flanken een pad te zien op de route naar Tukuche. Wij gaan naar links naar de Marpha Fields (3650 meter); dit zijn landbouwgronden van mensen uit Marpha. Het pad daalt langzaam af over de flanken; eerst in noordelijke richting, daarna oostelijk richting Marpha. Het eerste gedeelte van het pad in oostelijke richting gaat nog geleidelijk en tussen kleine naaldbomen door. Het pad loopt ook langs een aantal huizen die onbewoond zijn. Aan het eind van de oostelijke flank begint een afdaling in haarspeldbochten. Een stoffig lang pad tussen steeds groter wordende naaldbomen door. Op zo`n 2850 meter wordt de helling vlak boven Marpha boomloos. Deze helling is zwaar geërodeerd; het kenmerk voor de omgeving van Marpha. Het pad komt midden in Marpha uit op 2730 meter hoogte.

dag 20 van Marpha naar Jomsom

Door de Kali Gandaki vallei lopen we een stukje stroomopwaarts naar Jomsom.

dag 21 vlucht Jomsom naar Pokhara, bus naar Kathmandu

Tijdens deze reis maken we gebruik van een binnenlandse vlucht. Aan binnenlandse vluchten in Nepal kleeft altijd enige onzekerheid. In verband met weersomstandigheden en het uitvallen van vliegtuigen, kunnen we soms moeilijk wegkomen van een bergvliegveldje. Extra kosten moeten door de deelnemers worden betaald. Vanaf Jomsom is het bv. ook mogelijk om over de weg naar Pokhara te rijden.
Na aankomst in Pokhara gaan we met de bus in ongeveer acht uur terug naar Kathmandu, waar we nog wat tijd hebben om rond te kijken, inkopen te doen en ons op te maken voor de terugvlucht naar Amsterdam.


N.B. Het is mogelijk te vliegen van Pokhara naar Kathmandu. De kosten zijn niet bij de reissom inbegrepen. Je kunt bij boeking aangeven of je wilt vliegen. Mocht de vlucht om wat voor reden dan ook geannuleerd worden, zul je per jeep / bus moeten reizen.

dag 22 verblijf Kathmandu

Nog een dagje in Kathmandu.

dag 23 en 24 Kathmandu - Amsterdam

`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
20 okt 12 nov 2024 € 2495 € 1565

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaven transfers Kathmandu (indien vliegticket via Nunatak geboekt is)
* 3 overnachtingen in Kathmandu en 2 overnachtingen in Pokhara op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamers
* alle groepsvervoer
- op trek
* 3 maaltijden per dag; op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt
* gebruik tweepersoonstenten
* gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken en bestek
* Engelssprekende Nepalese hoofdgids
* kok en keukenploeg
* dragers (o.a. voor 12 kg persoonlijke bagage) 
* entree Annapurna Conservation Area
* TIMS ( Tourist Information Management System)
* kampeergeld
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam - Kathmandu (deze kan via Nunatak geboekt worden, zie vliegtickets)
* luchthaven transfers Kathmandu (indien vliegticket niet via Nunatak geboekt is)
* toeslag eenpersoonstent € 75,--
* wijzigingskosten € 35,--
* entree Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 4,--, Baktapur € 12,--)
* visum ($ 50,-- bij aankomst in Kathmandu)
* vlucht Pokhara-Kathmandu (kan worden bijgeboekt voor ± € 125,-- inclusief luchthavenbelasting)
* vaccinaties
* reis-/ annuleringsverzekering
* lunches en diners maaltijden wanneer niet op trek (± € 125,--)
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* fooien (± € 50,-- p.p. )
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de brochures of aangegeven als facultatief

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers

De reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

Reisdocumenten

Je paspoort moet vanaf het moment dat je vertrekt nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Voor Nepal heb je een visum nodig. Er zijn 2 mogelijkheden voor de visumaanvraag. Dit kan geregeld worden bij aankomst in Kathmandu of van tevoren geregeld worden in Nederland bij het Consulaat (kosten in Nederland, multiple entry voor 15 dagen is € 52,50, multiple entry voor 30 dagen is € 77,50 en multiple entry 90 dagen is € 152,50). 

Je kunt je visum voor Nepal dus ook bij aankomst in Kathmandu regelen  (multiple entry voor 15 dagen is US$ 30,--, multiple entry voor 30 dagen is US$ 50,-- en multiple entry 90 dagen is US$ 125,--). Neem voor de aanvraag in Kathmandu wel een pasfoto mee. Er kan ook in Euro`s worden betaald. 

Indien je het visum bij aankomst op het vliegveld van Kathmandu wilt kopen, moet je een aanvraagformulier invullen. Dat kan vanaf 15 dagen voor aankomst online, klik hier voor het online aanvraagformulier.

Voor de aanvraag in Amsterdam kun je bij het Consulaat van Nepal een visumformulier aanvragen. Vul het formulier in, hecht er een pasfoto aan en haal het visum in een ochtend. Consulaat van Nepal, Herengracht 562, 1017 CH Amsterdam, telefoon: 020-6241530 
VERGEET JE PASPOORT NIET MEE TE NEMEN, WANT DAAR MOET HET VISUM IN. 

N.B. Binnen 6 maanden na de uitgiftedatum van het visum moet je Nepal binnengaan, anders verloopt de geldigheid.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nepal en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4:45 uur en in onze zomertijd 3:45 uur. Het is in Nepal later dan in Nederland.

Bereikbaarheid

Het hangt van de provider af of een mobiele telefoon van Nederlandse herkomst  in Nepal  (in de grote steden Kathmandu en Pokhara, en in mindere mate daarbuiten) werkt. Wel kun je vanuit alle grote plaatsen en vanuit veel dorpjes in de bergen tegenwoordig met Nederland bellen. Wanneer je eenmaal op trek bent, is het voor thuisblijvers moeilijk contact met je te krijgen. In een noodgeval kan Nunatak proberen via de agent de groep op te sporen. Je moet er echter rekening mee houden dat dit in het slechtste geval enkele dagen kan duren. Het internationaal toegangsnummer is 00-977- en voor Kathmandu 1.

Geld

Met een bankpas kun je bij diverse geldautomaten (ATM) in Kathmandu en Pokhara geld opnemen (pinnen). Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 
Houd er rekening mee dat geldautomaten defect kunnen zijn. Neem dus ook contante Euro’s mee. Euro’s (alleen grote coupures vanaf  € 20,--) kun je inwisselen in het hotel, bij banken en bij diverse geldwisselkantoren. 

Hoeveel heb je nodig, te denken valt aan de volgende uitgaven:  
- uit eten (lunch en diner) buiten de trekdagen, ongeveer € 20,-- per dag exclusief drankjes
- entreekosten voor bezienswaardigheden in Kathmandu en omgeving: ongeveer € 20,--
- persoonlijke uitgaven, o.a. taxi`s, drankjes, souveniers
- bedrag voor onvoorziene uitgaven

We raden je aan in ieder geval wat cash geld in Euro’s mee te nemen.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de Nepali die zijn meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de “crew”.  Bij tenttreks gaan er altijd meer dragers mee en een kookploeg zodat je, wil je een fooi geven waar de Nepali wat aan hebben, wat meer geld kwijt bent.  Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel tussen de € 25,-- en € 50,--. Het is weliswaar voor de Nepali een welkom extraatje, maar nogmaals: het is niet verplicht.

Procedure van vertrek

Deze reis wordt met lokale reisleiding uitgevoerd. Heb je een ticket via Nunatak geboekt dan ontvang je deze uiterlijk de week voor vertrek.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Nepal is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Azitromycine antibioticum kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibioticum kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijv.: autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* norit bij lichte darmklachten
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (azitromycine en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze altijd nog in Nepal kopen, gewoon bij een apotheek).

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij Nunatak raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de gids/reisbegeleider.

Over de uitrusting

Schoeisel
Wij raden stevige bergwandelschoenen aan. Categorie B/C.  Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(Dag)rugzak
* Je kunt je bagage laten dragen tot 14 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons) onontbeerlijk. De donzen slaapzakken zijn in Nederland erg duur.
* In Kathmandu kun je ze huren voor ongeveer € 1,-- per dag. Het zijn vaak slaapzakken van expedities, die ze hebben achtergelaten. Mocht je het idee onfris vinden, dan kun je altijd nog het gebruik van een lakenzak overwegen. Dit is sowieso wel handig, omdat je toch een aantal overnachtingen hebt met hoge temperatuur.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapzak
~ slaapmatje
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ ondersokken*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen*
~ onderhandschoenen*
~ handschoenen
~ bergwandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak

algemeen
~ dagrugzak (minimaal 35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ zaklamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal + eventueel hangslotje
~ fototoestel 
~ batterijen fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken

toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier/vochtig toiletpapier/vochtige washandjes
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen)

reisbescheiden
~waterdichte plastic hoes voor belangrijke reisdocumenten en geld
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld/bankpas/credit card 
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s voor trekkingpermit

* = optioneel/naar persoonlijke wens 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Klimaat

Zomer (moesson) (juni t/m september) 
Vanaf begin juni staat Nepal onder invloed van een zuidoostelijke wind die warme en vochtige lucht aanvoert van de Golf van Bengalen. In het oosten van Nepal (Kanchenjunga en Makalu) valt er eerder en meer regen dan in het westen (Dolpo, Jumla en Simikot). Deze tijd kenmerkt zich door veel neerslag en bewolking, hoewel er soms ook drogere periodes zullen voorkomen. Op trek zul je over het algemeen weinig uitzichten hebben. De paden worden modderig en glibberig en er zijn in de bossen veel bloedzuigers. De natuur is op z`n uitbundigst maar al met al is het niet zo’n aantrekkelijke periode om een trek te maken. 

Herfst (oktober t/m december) 
De moesson kan soms voortduren tot half oktober. Net na de moesson is het vooral in de dalen erg warm, vochtig en groen. `s Morgens kun je genieten van heldere vergezichten; `s middags hullen de sneeuwtoppen zich vaak in wolken. In deze tijd wordt geoogst en zijn de grootste festivals van het jaar: Dasaïn en Tihar. Later in het najaar wordt het steeds koeler. Vooral op grote hoogte is het `s nachts erg koud en de kans op regen wordt steeds kleiner. Deze periode is zeer geschikt voor het maken van elke trek. Dit is ook het hoogseizoen voor trekkers in Nepal. Op de bekende trails bij de Annapurna of in het Everestgebied kan het dan soms "druk" zijn. 

Winter (januari en februari) 
Ergens tussen half december en half januari is er een korte neerslagperiode die de overgang naar de winter inluidt. In de lagere dalen van Nepal blijft de temperatuur aangenaam (15-20 graden). Hogerop raken de passen dichtgesneeuwd en dalen de temperaturen tot -30 graden (op 3500 m) of lager (hogerop). Trekking is prima als je niet te hoog gaat. De dagen zijn evenwel ook wat korter. 

Voorjaar (maart t/m mei) 
De overgang tussen de winter en zomer is meestal kort. In maart kan `t al behoorlijk warm zijn en mei is de warmste maand van het jaar. Naarmate de moesson nadert valt er steeds vaker een verkoelend buitje. In deze tijd bloeien de rododendrons en magnolia’s: bossen vol met rode, roze en witte bloemen. In de dalen is het soms wat heiig door stofdeeltjes. Dit is de tijd voor festivals als Shiva-ratri en Holy. Er zijn niet al te veel toeristen, de paden zijn vaak spectaculair met soms nog veel sneeuw en veel bloemen en meestal goede uitzichten op de besneeuwde toppen. Ook dit seizoen is ideaal voor het maken van een mooie tocht.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in Kathmandu. 
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bv een plunjebaal meenemen van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Overnachtingen

In Kathmandu verblijf je in een hotel, alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens de trek slapen we in tweepersoonstenten.
Vertrek 20 okt 2024 Vanaf € 1565.00
Bij de reis van 20 okt 2024 vlieg je met Qatar Airways van Amsterdam naar Kathmandu.
Het vluchtschema is als volgt:
20 oktober Amsterdam-Doha-Kathmandu *
11 november Kathmandu-Doha-Amsterdam *
* aankomst volgende dag
Boek deze reis
 
 

Categorie 4

Dhaulagiri Rond is een middelzware trek. Van de 22 dagen loop je er 14. Tijdens de trek zijn er twee rustdagen in het programma. Gemiddeld wandel je onder normale omstandigheden 5,5 uur per dag, maximaal een dag 8 uur. Zelfs in zware condities (zie verder) hebben we elke reis en iedere dag voor het donker het volgende kamp bereikt. De tocht is door zijn soms lastige paden, abrupte overgangen wat betreft hoogte, de passen van boven de 5000 meter, de koude overnachtingen en soms harde wind van een redelijk zwaar (niet-technisch) niveau. De eerste dagen loop je nog niet op hoogte. Op dag 10 van de reis win je 1200 hoogtemeters – van 2440 naar 3640 meter, maar daarna is een rustdag ingelast. Vijf dagen ben je boven de 4000 meter.

Het weer kan grote invloed hebben op de zwaarte van de reis en je fysieke en mentale toestand. Er is aanzienlijke kans is op veel sneeuw op de passen, met name in het voorjaar maar ook in het najaar. ’s Nachts kan het flink vriezen, met uitschieters tot –20, zelfs – 25graden Celsius.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice