Bosnië Herzegovina individueel

De Olympische berg Bjelasnica staat centraal in deze avontuurlijke wandeltocht. Je gaat zelfstandig op pad in het hart van de Dinarische Alpen dat met zijn spectaculaire uitzichten, uitgebreide netwerk aan wandelpaden en goede overnachtingsmogelijkheden een prachtige speeltuin vormt voor de actieve buitensporter. 
Je maakt kennis met ruige kale bergtoppen, koude gletsjermeren, lieflijke almen en natuurlijk de gastvrije bevolking die oude culturen in leven houdt. Natuurlijk staat ook de prachtige oude en interessante hoofdstad van Bosnië, Sarajevo op het programma. 

  • loop over de Via Dinarica
  • uitzichten, toppen, kloven en traditionele cultuur
  • zelfstandig wandelen met GPS en kaart
  • Sarajevo, smeltkroes van culturen en historie

Via Dinarica

Verken het nog relatief onbekende Bosnische deel van de Via Dinarica tijdens deze individuele wandelreis. Voorzien van een gedetailleerde routebeschrijving, een GPS met de routes en de wandelkaarten loop je 5 dagen zelfstandig op en in de omgeving van de Olympische berg Bjelasnica.
Dit prachtige gebied in het hart van de Dinarische Alpen biedt je gemengd bos, spectaculaire kalkstenen toppen, gletsjermeren, geweldig uitzicht, kleurrijke wilde bloemen, middeleeuwse dorpen en gracieuze, gastvrije cultuur. Het is ook een gebied met een indrukwekkend sport- en oorlogsverleden, waarvan je nog sporen zult tegenkomen. 
Je overnacht onderweg in verschillende types accommodaties en voor of na je trektocht in een sfeervolle Bed & Breaksfast in het oude deel van Sarajevo. Zo heb je ook de gelegenheid om deze smeltkroes van oude en nieuwe geschiedenis, Europese en oosterse culturen te bezoeken.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Bosnië Herzegovina individueel

Dagen 7
Lopen 5
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 695
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. Nunatak kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen

dag 1 Amsterdam - Sarajevo

Je vliegt naar Sarajevo en een korte transfer brengt je naar een Bed & Breakfast in de Ottomaanse wijk van de oude stad. Je kunt nemen een kijkje in het oude centrum en eten in één van de traditionele restaurantjes.

dag 2 Transfer, wandeling Igman - Bjelasnica

Vandaag begint je trektocht. Eerst word je naar de voet van de berg Igman gebracht. Hier start je wandeling over oude oorlogspaden naar het Bjelasnica Skidorp.
Igman ligt ten zuidwesten van Sarajevo en is een bergplateau dat deel uit maakt van de Dinarische Alpen. Je vindt hier veel loof en dennenbos en leisteen. De meeste hellingen zijn glooiend en de hoogste toppen reiken tot rond 1500 meter hoogte. 
De berg heeft in de historie van de regio een belangrijke rol gespeeld. Zo werd hier in de tweede wereldoorlog gestreden tussen de Duitsers en de Partizanen van Tito.  Door de strategische ligging, met onder andere controle over het vliegveld van Sarajevo, speelde Igman een belangrijke rol bij het beleg van Sarajevo in 1992-1995.  
Je wandelt ongeveer 14 km met 750 hoogte meters en bent tussen de 5 en 6 uur op pad. Hotelovernachting in Bjelasnica.

dag 3 Bjelasnica top (2067 meter) en wandeling naar Umoljani

Je kunt er voor kiezen om vandaag het Bjelasnica bergplateau over te steken en naar de hoogste top te klimmen (2067 meter). Hier staat het Observatorium. Je herkent de top van de berg daarom al van grote afstand. Het oorspronkelijke observatorium werd in 1878 door Oostenrijk gebouwd als eerste meteorologische meetstation van de Balkan. Het werd in 1894 vervangen door het gebouw dat er nu nog steeds staat.
Net als de Igman speelde ook deze berg een rol in de oorlog; Servische troepen waren gelegerd op de top van de Bjelasnica en vochten met de UNPROFOR vredesmacht van de verenigde naties. Het Obersvatorium werd beschadigd en de naastgelegen communicatietoren werd in 1993 opgeblazen.
Toch is de Bjelasnica vooral bekend als Olympische berg, hier werden de Olympische ski afdaling en de reuzenslalom van de winterspelen in 1984 gehouden. 
Gelukkig is het tegenwoordig rustig op de berg en is het uitgegroeid tot een wandelparadijs, met veel trails over de drie hoofd bergruggen: de Vlahinja, Strug en de meer zuidelijke Rakitnica rug.
Al wandelend geniet je van de gemengde vegetatie en mooie uitzichten op de toppen. Na de gematigde wandeling van gisteren is dit een stevigere dag van ongeveer 6 tot 7 uur lopen en 850 hoogte meters. Wil je een iets gematigde wandeling, dan kun je er voor kiezen de top over te slaan en alleen de tocht naar Umoljani te lopen. Dan ben je ongeveer 4-5 uur onderweg, 10km, 450 hoogte meters. Je overnacht in een bergpension.

dag 4 Umoljani maar Lukomir

Umoljani met zijn karakteristieke moskee wordt omschreven als de poort naar de Bjelasnica en Bosnisch hoogst gelegen dorp Lukomir. Je loopt door het traditionele achterland van Bjelasnica, waar een groot deel van de oude cultuur nog bestaat en deels is geïntegreerd in het hedendaagse leven.
Het dorp dat door de oorlog zwaard werd beschadigd is weer opgebouwd en ligt tussen een droog karst landschap in het zuiden en groene valleien en bos in het noorden. In de omgeving zijn nog veel tekenen te vinden van de eeuwenoude bewoning, zoals oude watermolens en Stecci, grafstenen uit de middeleeuwen.
Je wandelt door prachtig landschap, geniet van geweldige uitzichten op de kloof Rakitnica en kunt als je dat wilt de Obalj piek van 1896 meter beklimmen.
Je kunt kiezen uit de lichte variant van 3-4 uur lopen met 450 hoogtemeters of een zwaardere variant met 4-5 uur wandelen en 700 hoogtemeters. De tochten zijn ongeveer 8-9 km lang. De dag eindigt in het dorp Lukomir waar je in een pension overnacht.

dag 5 Rakitnica kloof

Vandaag wandel je door een van de diepste kloven in dit deel van Europa en steek je van het Bjelasnica gebergte over naar de Visocica bergen. Je sluit de dag af in berghut Vrela / Via Dinarica Outdoor Center. De perfecte plek om alles te weten te komen over de Via Dinarica. Gemiddelde wandeling, 5-6 uur lopen, 800 hooget meters, 10 km. Overnachting in berghut Vrela.

dag 6 Rakitnica bergrug met spectaculair uitzicht

Deze laatste wandeldag staat de prachtige Rakitnica bergrug centraal en geniet je van spectaculair uitzicht op de Rakitnica kloof en de Drstva (1808 meter) en Vito piek (1960 meter). Een uitdagendere route met 850 hoogtemeters en een duur van 5-6 uur. Na de wandeling staat de transfer voor je klaar die je terugbrengt naar de Bed & Breakfast in Sarajevo. Hier kun je op een terrasje uitrusten van de wandelingen.

dag 7 Sarajevo- Amsterdam

Vandaag vlieg je weer naar Amsterdam.
Afhankelijk van het vluchtschema heb je wellicht nog tijd om rond te lopen in de oude stad, waar het prachtige Sarajevo City Hall met een Alhambra achtige sfeer uitstraalt en kerktorens en Ottomaanse minaretten overal de lucht in steken. Er zijn ook veel leuke winkeltjes van metaalkunstenaars die bijzondere vazen van kogels en oude tankhulzen om zo de positieve verandering te visualiseren.
Ga ook even op zoek naar `Sarajevo’s Roses`, de met rode hars gevulde bomkraters, die de slachtoffers herdenken uit de Bosnische burgeroorlog.  
Wil je zeker weten dat je nog een keer terugkomt? Sla dan de Sebilj fontein niet over, want volgens de legende je terug naar Sarajevo als je een slok fonteinwater neemt.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 april 2024 t/m 31 oktober 2024

Prijs per persoon € 695,--
(minimaal 2 personen)

Bij de prijs inbegrepen

* transfer dag 2 naar start trektocht, dag 6 transfer terug nara Sarajevo
* bagage vervoer tijdens trek muv dag 4 (Lukomir)
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghut, eenvoudige hotels of B & B in meerpersoonskamers 
* gedetailleerde routebeschrijvingen plus kaartmateriaal, GPS tracks
- op trek: 
* drie maaltijden per dag tijdens trekdagen 
* entrees
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Sarajevo (kan via ons geboekt worden)
* luchthaventransfers (± € 25,-- enkele reis lokaal te betalen)
* lunch en diner in Sarajevo (± € 75,--) 
* € 1,-- belasting per persoon per dag (lokaal te betalen)
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Tijdverschil

Er is geen tijdsverschil.

Geld

In Bosnië-Herzegovina betaal je met de BAM. Zo hier en daar kun je ook met Euro`s betalen.

Klimaat

Bosnië-Herzegovina heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, broek (afritsmodel is ideaal), setje kleren om `s avonds te wisselen. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (incl muts en handschoenen, het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ dagrugzak; 35-40 liter is ideaal
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterfles(sen) totaal 1,5 liter capaciteit
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.)
~ zonnebril met (elastisch) touwtje waarmee je bril altijd op z’n plaats blijft
~ mini verpakkingen toiletspullen plus kleine lichte trekking handdoek
~ kleine EHBO set
~ hoofdlampje
~ fototoestel (optioneel)
~ geldig paspoort of identiteitskaart
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Zwaarte 3 
Deze reis valt in categorie 3, de zwaarste categorie van de lichtere treks. Voor de classificatie speelt het zelf navigeren tijdens deze tocht een belangrijke rol. Meer ervaren GPS gebruikers en kaartlezers kunnen deze reis als een lichte 3 beschouwen.
Het aantal hoogtemeters is maximaal 850 meter en de langste loopdag is 7 uur (dag 3). Gemiddeld loop je 6 uur per dag.
Je kunt op dag 5 en 6 zelf kiezen uit een lichtere of een zwaardere variant (tot 8 uur op dag 5). Qua hoogte loop je tot net boven de 2000 meter. 
Voor de overnachting in de berghut draag je zelf de spullen die je die avond nodig hebt.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice