Numbur

Numbur is een minder bekend gebied gelegen in Ramechhap, ongeveer 190 km ten oosten van de hoofdstad Kathmandu. Deze kampeertrektocht verbindt twee prachtige riviervalleien met elkaar, de Khimti en Likhu gelegen tussen het Everest en Rolwaling gebied. Het pad is vernoemd naar de nog niet beklommen top Numburchuli (6959 m). Als je wilt ontsnappen aan de drukte op de bekendere trekking paden en buiten de gebaande paden wilt gaan dan is dit je trek. 

  • kampeertrektocht
  • buiten de gebaande paden 
  • adembenemende uitzichten op de toppen van de Himalaya
  • een verscheidenheid aan terrein

Je kunt genieten van prachtige en adembenemende uitzichten op de majestueuze toppen van de Himalaya, waaronder de Everest-range, Numburchuli, Gaurishankar, Jugal en Langtang Himal en van de ongerepte natuur en cultuur.

De tocht omvat een verscheidenheid aan terreinen: diepe rivierkloven, gletsjermeren en terrasvormige rijstvelden, gematigde tot alpiene vegetatie en sherpadorpen tot aan de torenhoge toppen van Bigphera Go Nup (Pathibara) en Numburchuli. Onderweg kun je ook yakkaasfabriekjes en het beroemde Thotung klooster bezoeken. In maart en april bloeien rododendrons in overvloed en zijn adelaars, muskusherten en de himalayathargeit regelmatig te zien.
Home

Numbur

Dagen 20
Lopen 13
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2095
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu. Hotelovernachting.

dag 3 Kathmandu

Verblijf in Kathmandu, zodat je deze stad en omgeving kunt verkennen. `s Avonds is er in de lobby van het hotel een briefing over de tocht en worden we voorgesteld aan de Nepalese gids. Hotelovernachting.

dag 4 Rit naar Shivalaya per gereserveerde toeristenbus (1790 meter) vanuit Kathmandu, 8 uur

De rit duurt ongeveer acht uur. Vroeg vertrek, we maken vandaag een mooie rit naar Shivalaya. Onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht op heuvels, dorpjes en besneeuwde bergtoppen. Shivalaya is het beginpunt van Numbur Trek, die langs de pittoreske Khimti rivier loopt. Overnachting in tenten.

dag 5 Shivalaya naar Khahare (2175 meter)

Het pad van vandaag gaat verder van Shivalaya naar Khahare, stijgend en dalend via terrasvormige weiden en langs watervallen. We steken de rivier over en gaan aan de andere kant vervolgens steil omhoog. Khahare is een kleine nederzetting die alleen in de winter door de huiseigenaren wordt bewoond, terwijl ze in de zomer verhuizen naar weilanden die grenzen aan Tibet. Overnachting in tenten.

dag 6 Khahare naar Panipakha (3105meter), 6 uur

We lopen van Khahare naar Panipakha. Het is een eenvoudig kampeerterrein tussen de pijnbomen en een paar verspreide hutten. We kunnen genieten van een oogverblindende zonsondergang in de bergen. Overnachting in tenten.

dag 7 Panipakha naar Maanedanda (3940 meter), 5 uur

Vandaag gaat het pad langs een kleine Sherpa-nederzetting genaamd Phokte. Het pad stijgt door de majestueuze rododendronbossen naar de zomerse velden van Maanedanda. We zullen onze tent opzetten bij Maanedanda. Op een heldere dag is het uitzicht vanaf hier werkelijk schitterend. Overnachting in tenten.

dag 8 Maanedanda naar Panch Pokhari (4515 meter), 5 uur

Vandaag zijn we ongeveer 5 uur onderweg om Panch Pokhari te bereiken. Etymologisch betekent Panch Pokhari vijf meren. Er zijn hier vijf meren, die op een hoogte van 4200 meter als zeer heilig worden beschouwd. Het pad stijgt naar Jata Pokhari. We lopen over de hooggelegen weilanden met Sunpati, een zeldzaam bergkruid. Vlak voordat we Jata Pokhari bereiken, komen we een prachtige waterval. Lake Jata Pokhari, gelegen in de schoot van Mt. Numburchuli, is een beroemd bedevaartsoord. In de maanden juni en juli, op dagen met volle maan, komen honderden hindoeïstische gelovigen Shiva aanbidden. Het pad gaat wat meer op en neer voordat we Panch Pokhari bereiken. We kunnen hier de religieus belangrijke tempel van Lord Shiva bezoeken Overnachting in tenten.

dag 9 Panch Pokhari (4515 meter) rustdag

Dag om te acclimatiseren en voor wie wil een korte wandeling rond Panch Pokhari. Panch Pokhari is een geweldige bestemming met een prachtig uitzicht. Overnachting in tenten.

dag 10 Panch Pokhari naar Thare (4140 meter) 7 uur

 Vandaag steken we de pas op een hoogte van 4600 meter over en dalen af naar Thare. Onderweg zullen we door Khola Kharka lopen en verder afdalen naar de Nupche rivier, door dichte bamboebossen. Je kunt hier verse en lekkere kaas eten en het kaasbereidingsproces bekijken. We rusten uit in de groene weide aan de oever van de Nupche rivier, voordat we naar onze kampeerplek voor de nacht lopen. Overnachting in tenten.

dag 11 Thare naar Ngeju (3690 meter), 6 uur via Gyajo-La Pas (4880 meter)

Vandaag wandelen we van Thare naar de Linkhu Khola vallei. De wandeling is een uitdagend maar zeer de moeite waard. We kunnen genieten van het uitzicht op de prachtige heuvels en bergen. We gaan over de Gyajo-La pas, ook wel bekend als Thulo Lapcha, op 4880 meter, een pad dat normaal gesproken wordt gebruikt door inheemse sherpa`s om yaks naar Rakhidanda en Ngeju te brengen. We dalen vanaf de Likhu gletsjer af over het gletsjer puin naar Ngeju. Overnachting in tenten.

dag 12 Ngeju naar Lhachhewar (2665 meter), 5 uur

Vandaag wandelen we naar Lahaksewar, ook wel bekend als Sewar, een van de meest opmerkelijke Sherpa-gemeenschappen van het bovenste Ramechap gebied. We worden gastvrij verwelkomd door de Sherpa-bevolking. De Sewar-mensen leven hier nog steeds in harmonie met de eeuwenoude cultuur en traditie. Overnachting in tenten.

dag 13 Lhachhewar naar Gumdel (2255 meter), 6 uur

Eerst gaat het omhoog naar Kyama, daarna dalen we af door de dichte oerwouden van Kyama. Er zijn prachtinge uitzichten op Numburchuli en Pathibhara. We laten de Numburchuli achter ons en wandelen verder naar Gumdel. Overnachting in tenten.

dag 14 Gumdel naar Serding (3360 meter), 4 uur

Vanuit Gumdel gaan we verder door het dichte en mooie bos naar Serding. We genieten van het prachtige landschap, we bevinden ons hier net op de boomgrens, met op achtergrond de Gauri Shanker en Numburchuli. We kunnen hier genieten van yakkaas. Overnachting in tenten.

dag 15 Serding naar Lapchane (3150 meter), 6 uur via Thodung

Vandaag verlaten we Serding via Thotung naar Lapchane. We bezoeken het Thotung klooster en dalen verder af naar Deurali, waar we een adembenemend uitzicht op de Gauri Shankar hebben. Bij aankomst in Lapchane bezoeken we een lokaal Newari huis en kunnen de beroemde Newari cultuur ervaren. We kunnen nog een wandeling maken naar Tamdanda, dat op 30 minuten van Lapchane ligt. Het staat bekend als de hoogste heuvel in Ramechhap. Vanaf de heuvel heb je zicht op de kolossale Dhaulagiri, Gauri Shanker, Annapurna, Numbur, Kanchenjunga en meer. Overnachting in tenten.

dag 16 Lapchane naar Those (1755 meter), 4-5 uur

We wandelen naar Those. We nemen afscheid van deze prachtige tocht, morgen is de lange rit naar Kathmandu. Overnachting in tenten.

dag 17 Those naar Kathmandu, 8-9 uur

We vertrekken vroeg en rijden in ongeveer 8-9 uur terug naar Kathmandu. Op de terugweg kun je weer genieten van het prachtige uitzicht op dorpen, heuvels en bergen, rivieren. Hotelovernachting.

dag 18 Kathmandu

Een kans om wat te winkelen, de stad te verkennen of gewoon te ontspannen bij het hotel.

dag 19 en 20 Kathmandu-Amsterdam

`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaven transfers Kathmandu
* 4 overnachtingen in Kathmandu op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamers
* alle groepsvervoer, gereserveerde bus voor deelnemers en Nepali staf - op trek
* 3 maaltijden per dag; op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt
* gebruik tweepersoonstenten
* keuken- en dining tent, toilettent
* gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken en bestek
* Engelssprekende Nepalese hoofdgids
* kok en keukenploeg
* dragers (o.a. voor 12 kg persoonlijke bagage) en alle groepsbagage
* entree Gauri Shankar Conservation Area
* TIMS (Tourist Information Management System)
* kampeergeld
* medicijnkit
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam - Kathmandu (deze kan via Nunatak geboekt worden, zie onderstaande optie)
* toeslag eenpersoonstent € 65,--
* wijzigingskosten € 35,-- voor wijzigingen na boekingsbevestiging
* entree Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 4,--, Baktapur € 12,--)
* visum ($ 50,-- bij aankomst in Kathmandu)
* vaccinaties
* reis-/ annuleringsverzekering
* maaltijden wanneer niet op trek (± € 125,--)
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* fooien (± € 50,-- p.p.)
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag tot dag of aangegeven als facultatief

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers

De reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

Reisdocumenten

Je paspoort moet vanaf het moment dat je vertrekt nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Voor Nepal heb je een visum nodig. Er zijn 2 mogelijkheden voor de visumaanvraag. Dit kan geregeld worden bij aankomst in Kathmandu of van tevoren geregeld worden in Nederland bij het Consulaat (kosten in Nederland, multiple entry voor 15 dagen is € 52,50, multiple entry voor 30 dagen is € 77,50 en multiple entry 90 dagen is € 152,50). 

Je kunt je visum voor Nepal dus bij aankomst in Kathmandu regelen (multiple entry voor 15 dagen is US$ 30,--, multiple entry voor 30 dagen is US$ 50,-- en multiple entry 90 dagen is US$ 125,--). Neem voor de aanvraag in Kathmandu wel een pasfoto mee. Er kan ook in Euro`s worden betaald. 

Indien je het visum bij aankomst op het vliegveld van Kathmandu wilt kopen, moet je een aanvraagformulier invullen. Dat kan vanaf 15 dagen voor aankomst online, klik hier voor het online aanvraagformulier.

Voor de aanvraag in Amsterdam kun je bij het Consulaat van Nepal een instructies aanvragen. 

N.B. Binnen 6 maanden na de uitgiftedatum van het visum moet je Nepal binnengaan, anders verloopt de geldigheid.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nepal en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4:45 uur en in onze zomertijd 3:45 uur. Het is in Nepal later dan in Nederland.

Bereikbaarheid

Het hangt van de provider af of een mobiele telefoon van Nederlandse herkomst  in Nepal (in de grote steden Kathmandu en Pokhara, en in mindere mate daarbuiten) werkt. Wel kun je vanuit alle grote plaatsen en vanuit veel dorpjes in de bergen tegenwoordig met Nederland bellen. Wanneer je eenmaal op trek bent, is het voor thuisblijvers moeilijk contact met je te krijgen. In een noodgeval kan Nunatak proberen via de agent de groep op te sporen. Je moet er echter rekening mee houden dat dit in het slechtste geval enkele dagen kan duren. Het internationaal toegangsnummer is 00-977- en voor Kathmandu 1.

Geld

Met een bankpas kun je bij diverse geldautomaten (ATM) in Kathmandu geld opnemen (pinnen). Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 
Houd er rekening mee dat geldautomaten defect kunnen zijn. Neem dus ook contante Euro’s mee. Euro’s (alleen grote coupures vanaf  € 20,--) kun je inwisselen in het hotel, bij banken en bij diverse geldwisselkantoren. 

Hoeveel heb je nodig, te denken valt aan de volgende uitgaven:  
- uit eten (lunch en diner) buiten de trekdagen, ongeveer € 20,-- per dag exclusief drankjes
- entreekosten voor bezienswaardigheden in Kathmandu en omgeving: ongeveer € 20,--
- persoonlijke uitgaven, o.a. taxi`s, drankjes, souveniers
- bedrag voor onvoorziene uitgaven

We raden je aan in ieder geval wat cash geld in Euro’s mee te nemen.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de Nepali die zijn meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de “crew”.  Bij tenttreks gaan er altijd meer dragers mee en een kookploeg zodat je, wil je een fooi geven waar de Nepali wat aan hebben, wat meer geld kwijt bent.  Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel tussen de € 50,-- en € 75,--. Het is weliswaar voor de Nepali een welkom extraatje, maar nogmaals: het is niet verplicht.

Procedure van vertrek

Deze reis wordt met lokale reisleiding uitgevoerd. Heb je een ticket via Nunatak geboekt dan ontvang je deze uiterlijk de week voor vertrek.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Nepal is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Azitromycine antibioticum kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibioticum kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijv.: autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* norit bij lichte darmklachten
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (azitromycine en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze altijd nog in Nepal kopen, gewoon bij een apotheek).

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij Nunatak raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de gids/reisbegeleider.

Over de uitrusting

Schoeisel
Wij raden stevige bergwandelschoenen aan. Categorie B/C.  Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(Dag)rugzak
* Je kunt je bagage laten dragen tot 14 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons) onontbeerlijk. De donzen slaapzakken zijn in Nederland erg duur.
* In Kathmandu kun je ze huren voor ongeveer € 1,-- per dag. Het zijn vaak slaapzakken van expedities, die ze hebben achtergelaten. Mocht je het idee onfris vinden, dan kun je altijd nog het gebruik van een lakenzak overwegen. Dit is sowieso wel handig, omdat je toch een aantal overnachtingen hebt met hoge temperatuur.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapzak
~ slaapmatje
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ ondersokken*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen*
~ onderhandschoenen*
~ handschoenen
~ bergwandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak

algemeen
~ dagrugzak (minimaal 35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ zaklamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal + eventueel hangslotje
~ fototoestel 
~ batterijen fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken

toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier/vochtig toiletpapier/vochtige washandjes
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen)

reisbescheiden
~waterdichte plastic hoes voor belangrijke reisdocumenten en geld
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld/bankpas/credit card 
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s voor trekkingpermit

* = optioneel/naar persoonlijke wens 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Klimaat

Zomer (moesson) (juni t/m september) 
Vanaf begin juni staat Nepal onder invloed van een zuidoostelijke wind die warme en vochtige lucht aanvoert van de Golf van Bengalen. In het oosten van Nepal (Kanchenjunga en Makalu) valt er eerder en meer regen dan in het westen (Dolpo, Jumla en Simikot). Deze tijd kenmerkt zich door veel neerslag en bewolking, hoewel er soms ook drogere periodes zullen voorkomen. Op trek zul je over het algemeen weinig uitzichten hebben. De paden worden modderig en glibberig en er zijn in de bossen veel bloedzuigers. De natuur is op z`n uitbundigst maar al met al is het niet zo’n aantrekkelijke periode om een trek te maken. 

Herfst (oktober t/m december) 
De moesson kan soms voortduren tot half oktober. Net na de moesson is het vooral in de dalen erg warm, vochtig en groen. `s Morgens kun je genieten van heldere vergezichten; `s middags hullen de sneeuwtoppen zich vaak in wolken. In deze tijd wordt geoogst en zijn de grootste festivals van het jaar: Dasaïn en Tihar. Later in het najaar wordt het steeds koeler. Vooral op grote hoogte is het `s nachts erg koud en de kans op regen wordt steeds kleiner. Deze periode is zeer geschikt voor het maken van elke trek. Dit is ook het hoogseizoen voor trekkers in Nepal. Op de bekende trails bij de Annapurna of in het Everestgebied kan het dan soms "druk" zijn. 

Winter (januari en februari) 
Ergens tussen half december en half januari is er een korte neerslagperiode die de overgang naar de winter inluidt. In de lagere dalen van Nepal blijft de temperatuur aangenaam (15-20 graden). Hogerop raken de passen dichtgesneeuwd en dalen de temperaturen tot -30 graden (op 3500 m) of lager (hogerop). Trekking is prima als je niet te hoog gaat. De dagen zijn evenwel ook wat korter. 

Voorjaar (maart t/m mei) 
De overgang tussen de winter en zomer is meestal kort. In maart kan `t al behoorlijk warm zijn en mei is de warmste maand van het jaar. Naarmate de moesson nadert valt er steeds vaker een verkoelend buitje. In deze tijd bloeien de rododendrons en magnolia’s: bossen vol met rode, roze en witte bloemen. In de dalen is het soms wat heiig door stofdeeltjes. Dit is de tijd voor festivals als Shiva-ratri en Holy. Er zijn niet al te veel toeristen, de paden zijn vaak spectaculair met soms nog veel sneeuw en veel bloemen en meestal goede uitzichten op de besneeuwde toppen. Ook dit seizoen is ideaal voor het maken van een mooie tocht.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in Kathmandu. 
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bv een plunjebaal meenemen van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Overnachtingen

In Kathmandu verblijf je in een hotel, alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens de trek slapen we in tweepersoonstenten.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice