DAGEN LOPEN ZWAARTE
26 14 4
1 rugzakken 1 bergen
VERTREK TERUG REISSOM
19 november 14 december op aanvr.
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:
Deze pagina afdrukken Wandelvakantie Patagonische IJskap
Algemeen

De Patagonische IJskap traverse is de ultieme trekking voor de liefhebbers van sneeuw, ijs en bergen. Deelnemers aan deze reis moeten, naast een prima conditie en doorzettingsvermogen, voldoende ervaring hebben in het begaan van gletsjers in een touwgroep. Tijdens de tocht kampeer je meerdere dagen achter elkaar op het ijs. Op Isla Navarino trekken we 6 dagen over het Dientes Circuit als “inlooptocht”.
  • unieke tocht over ijskap
  • kamp `achter` de Cerro Torre
  • prachtige inlooptocht Isla Navarino
  • once in a lifetime trekking

Parque Nacional Los Glaciares, Cerro Torre en Fitzroy

Er zijn weinig bergen op de wereld die zo tot de verbeelding spreken als de Cerro Torre en Fitzroy in Argentinië. Lange tijd werden deze toppen als onbeklimbaar beschouwd en wie eenmaal aan de voet van deze granieten wanden heeft gestaan, begrijpt waarom. In geologisch opzicht niet eens zo lang geleden tijden, zijn deze ongenaakbare rotsnaalden uitgesleten door de ijskap die in de laatste ijstijd geheel Patagonië bedekte. De ijskap heeft zich inmiddels teruggetrokken van de Argentijnse pampa waar meren met een lengte van 100 kilometer oostwaarts geen uitzondering zijn. Aan de westzijde van de Andes keten ligt een ‘restant’ verdeeld over de Zuidelijke en Noordelijke IJskap.
Het nationaal park ‘Los Glaciares’ is een van de plaatsen waar je de Zuidelijke ijskap op kunt. Via de Paso Marconi klimmen we omhoog en lopen naar de Paso del Viento. Ongetwijfeld de mooiste kampeerplek is bij de ‘Circo de los Altares’ , het westelijke basiskamp aan de voet van de Cerro Torre.

ĎRoaring 40 and 50í

De hele tocht staat in het teken van de stormachtige wind. Rond Antarctica, tussen de 40-ste en 50-ste breedtegraad, in de zogenaamde ‘Roaring 40 and 50’, bereiken vanuit het westen constant zware depressies de westkust van Chili. Deze depressies zorgen ervoor dat de ijskap bijna altijd gehuld gaat onder een wolkendek.
De ijskoude zee rond Antarctica in combinatie met dit bijna constante wolkendek is gelijk de reden waarom de ijskap er nog ligt, op het noordelijk halfrond zou dit erop neer komen dat de kust tussen Bordeaux en Brest bedekt is door een enorme gletsjer.
De bergen van de Andes zorgen ervoor dat bijna alle neerslag valt aan de westzijde en zo blijft de ijskap intact. Eenmaal over de Andes is de lucht droog en neemt de windsnelheid toe, de zogenaamde föhnwind. Dit zorgt voor de prachtige wolkenluchten zo typerend voor Patagonië, er is altijd wel zo’n sigaar of lensvormige wolk aan de hemel. De pampa aan de oostzijde is maar 300 meter boven zeeniveau, de ijskap ligt op 1300 meter.

De depressies die de ijskap in stand houden zorgen voor onvoorstelbaar veel wind op de plekken waar er een pas is naar het oosten, en dit zijn natuurlijk juist die plekken waar wij de ijskap op en af moeten, de Paso Marconi en Paso del Viento.

Bookmark and Share
Nunatak
Nunatak | De Erfgenamen 15, 8334 SW Tuk | tel. 085 058 0023 | e-mail: info@nunatak.nl | KvK: 62193929 | BTW: NL064421946B01 | IBAN: NL51 INGB0006683663 | ANVR reisvoorwaarden


Website door Zaphyrion
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord