Patagonië

De zuidelijke punt van Zuid-Amerika, gelegen in Chili en Argentinië, heet Patagonië, een prachtige plek om te wandelen. In dit desolate gebied lijkt alles uitvergroot; de afstanden tussen de stadjes, de enorme gletsjers, de schapenboerderijen, de wind, de regen… De Andes vormt de ruggengraat tijdens deze 4-weekse reis waar je al wandelend kennismaakt met de wilde natuur in deze uithoek van de wereld.

  • 3 totaal verschillende trektochten
  • walvissen en pinguïns bij Peninsula Valdez
  • excursie naar de Perito Moreno gletsjer
  • Parque Nacional Los Glaciares en Torres del Paine

Peninsula Valdez & Vuurland

De reis begint in Buenos Aires, hoofdstad en bruisende metropool van Argentinië. Vandaar vliegen we naar Trelew, vlakbij het schiereiland Valdez. Jaarlijks komen hier honderden walvissen om hun jongen ter wereld te brengen. Met een bootje gaan we er op uit om deze geweldige dieren van dichtbij te bewonderen. Even ten zuiden van het schiereiland ligt Punta Tombo waar de grootste kolonie Magelhaen-pinguïns ter wereld nestelt. (Niet bij de reis in februari, bij de reis in februari vlieg je van Buenos Aires door naar Ushuaïa). Van Trelew vliegen we naar de zuidelijkste stad van de wereld: Ushuaïa, op Vuurland, een van de hoogtepunten op deze reis. Vanuit Ushuaïa, aan het Beagle Channel, maken we een trek van 3 (of 2 dagen) door het zuidelijke randgebergte.

Parque Nacional Los Glaciares en Torres del Paine

De volgende etappe brengt ons in het Parque Nacional Los Glaciares. De blauwe Perito Moreno gletsjer glijdt hier met een snelheid van vier meter per dag in het Lago Argentino. Je kunt wachten op het afbreken van enorme stukken ijs die zich met een donderend geweld in het meer storten. De trek van vier dagen leidt langs de ongenaakbare rotswanden van Mt. Fitzroy en Cerro Torre.
Over de pampa vervolgen we onze route naar Chili. Ten noorden van Puerto Natales, het pittoreske havenstadje, ligt het massief van de Torres del Paine. We trekken in zeven dagen rond dit gebergte. Rivier oversteken, moerassige stukken, één pas en vele gletsjers vinden we langs dit spectaculaire pad. Van Punta Arenas vliegen we naar het zomerse Santiago.

Bekijk de Patagonië video van deze reis.


Wil je geen rugzaktocht, kijk dan eens bij onze Patagonië Adventure reis.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Patagonië

Dagen 28
Lopen 14
Zwaarte 3 1
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 4795
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Buenos Aires

Vlucht vanaf Schiphol naar Buenos Aires, in de ochtend van dag 2 komen we aan, transfer naar ons hotel.

dag 2 verblijf Buenos Aires

Buenos Aires is een gigantische stad (15 miljoen inwoners) en heeft een groot centrum met hier en daar nog stukjes Spaans koloniale architectuur, omgeven door prachtige parken met tropische planten en palmen.
En wat dacht je van de vele gezellige barretjes en terrasjes. Temperatuur overdag: ong. 20 - 30 graden, `s nachts: ong. 15 - 20 graden.

Te bekijken (een greep uit de mogelijkheden):
- de volksbuurt La Boca aan de oude haven, met bontgekleurde huizen, een souvenirmarkt en tangorestaurants.
- Plaza de Mayo, het regeringsplein van de "dwaze moeders".
- San Telmo/Plaza Dorrega.

dag 3 Buenos Aires - Trelew - Punta Tombo (pinguins) of Puerto Pyramides (walvissen)

Ochtendvlucht naar Trelew, excursie met aansluitend transfer naar Puerto Madryn.
Afhankelijk van de weersomstandigheden rijden we vandaag naar Punta Tombo of naar Puerto Pyramides. Wanneer het uiteindelijke vluchtschema het toelaat gaan we na aankomst direct door naar Punta Tombo waar de grootste kolonie Magelhaen pinguïns ter wereld leeft. Een populatie van 500.000 pinguïns broedt er langs de kust, tot 5 km landinwaarts. Onder elke struik zit een nest, aan de waterkant staan ze gezellig te keuvelen terwijl er eindeloze stromen heen en weer lopen van land naar zee. Op de terugweg bezoeken we eventueel in Trelew een museum met fossiele skeletten van dinosaurussen die in dit gebied gevonden zijn. Een andere mogelijkheid is om met een bootje de zee op te gaan en Commerson dolfijnen te gaan spotten. Ten slotte kunnen we ervoor kiezen na de pinguïns op Punta Tombo meteen naar het hostel in Puero Madryn te rijden, want dat is een lange dag.

Om de paar honderd kilometer kom je langs een kapelletje voor Difunta Correa, een heilige die, hoewel niet erkend door de katholieke kerk, door de bevolking wordt vereerd. De legende wil dat ze kort na 1840, bij het volgen van het bataljon van haar dienstplichtige man, in de woestijn van de dorst omkwam; toen haar lichaam werd gevonden, bleek de baby aan haar borst nog te leven. Voor de bevolking van Patagonië zijn deze kapelletjes bakens van hoop en symboliseren ze het overleven in een vijandig landschap. Binnen staat altijd een beeldje van Difunta Correa; een donkergetinte vrouw met lang zwart haar in een rode boerenjurk die liggend op haar rug haar baby voedt. Reizigers laten bescheiden giften achter: snoepjes, een paar sigaretten, een blikje frisdrank. Maar de meest voorkomende offergave in Patagonië is een even gewild als schaars goed: water. In een van de kapelletjes tel ik meer dan tweehonderd flessen mineraalwater. (bron: National Geographic jan 2004).

Overnachting in een meerpersoonsappartement met badkamer.

In februari zijn er geen walvissen. Bij de reis in februari ga je niet naar Trelew. Je vliegt dan op deze dag naar Ushuaïa. Programma gaat verder vanaf dag 6. De februari reis is totaal 26 dagen.

dag 4 Trelew , excursie Peninsula Valdez

Met een bus rijden we naar Puerto Piramides, het haventje van schiereiland Valdez. Vanaf het glooiende strand worden de boten de zee ingereden en dan varen we het water op in de hoop de walvissen te kunnen aanschouwen (bij te veel wind kunnen de boten niet het water worden ingereden). Half december is de tijd dat deze dieren weer naar open zee trekken, maar met een beetje geluk zullen we er een paar zien. Het is een indrukwekkende en bijna ontroerende ervaring om bijvoorbeeld te zien hoe de volwassen vrouwtjes samen met hun nieuwsgierige jongen onder de boot doorzwemmen. Soms springt er een kolos compleet boven het water uit. Deze soort walvis wordt zo`n 15 meter lang, wat even lang is als de boot waarin je zit. Na de boottocht vervolgen we ons uitstapje naar de uiterste oostpunt van het schiereiland. Daar liggen op het strand enige honderden luie, luidruchtige zeeolifanten. De volwassen exemplaren zijn rond deze tijd van het jaar op volle zee, zo’n 300 km uit de kust. De jonge zeeolifanten, tot drie jaar, zijn al indrukwekkend genoeg. Er zijn ook zeeleeuwen, die aan het vervellen zijn en daarbij nogal passief op het strand liggen. Op de Peninsula leven verder nog mara’s, vossen, guanaco’s, nandu’s en vele andere dieren en vogels.

dag 5 Trelew naar Ushuaïa

Transfer naar de luchthaven van Trelew en vlucht naar Ushuaïa. Ushuaïa, de zuidelijkste plaats op aarde, ligt op Tierra del Fuego (Vuurland), aan het Beagle Channel. Tierra del Fuego is een schiereiland ten zuiden van het vaste land van Patagonië en is iets kleiner dan Nederland. Het klimaat: zon, wind, regen en sneeuw wisselen elkaar om de 15 minuten af met schitterend licht en wolkenluchten. We verblijven in een klein hotel/pension.

dag 6, 7 en 8 rugzaktocht

Direct achter Ushuaïa reiken de Montes Martial naar de hemel. Deze bergen, waarvan alleen de hoogste toppen boven de 1000 meter uitkomen zijn niettemin bedekt met sneeuwvelden en kleine gletsjers. De driedaagse trektocht die we hier maken loopt achter deze bergkam over een pas van ongeveer 800 meter hoogte. Het pad, soms niet meer dan een vaag spoor door het bos verdwijnt hier en daar in een ijskoud riviertje. Op ongeveer 500 meter hoogte ligt de boomgrens en de laatste 2 uur voor de pas is er afwisselend sneeuw en rots onder je voeten. De pas zelf bezorgt een déjà-vu; dit lijkt de Himalaya wel. Nadat we een paar honderd meter zijn afgedaald slaan we ons kamp op langs de rivier of aan de oever van een prachtig meertje. De tweede dag maken we een prachtige dagtocht in de bergen ten noorden van onze kampeerplek. De derde dag is het alleen maar afdalen door de bossen en langs de rivier, door zompig gebied en langs beverdammen. Daar waar we de onverharde weg bereiken is een enorme turfstekerij.

dag 9 verblijf Ushuaïa

Een vrije dag die je kunt invullen met een boottocht of een wandeling langs het Beagle kanaal.
Op nog geen half uur rijden ten oosten van Ushuaïa kun je bijvoorbeeld een prachtige wandeling langs het Beagle Kanaal naar de Playa Escarpados of zelfs naar de Estancia Tunel maken. Je hebt prachtige uitzichten over het Beagle kanaal op Isla Navarino.

dag 10 vlucht Ushuaïa - Calafate

Vandaag vliegen we ruim 500 kilometer noordwaarts naar Calafate. Dit kleine dorpje op de Patagonische steppe is de laatste jaren enorm gegroeid door de nabijheid van de zeer toegankelijke en spectaculaire Perito Moreno gletsjer.
In de hoofdstraat vind je vele cafe`s, restaurants en boekwinkels.
Overnachting op meerpersoonskamers in de jeugdherberg.

dag 11 Calafate naar Perito Moreno Gletsjer

Per bus maken we een excursie naar de Perito Moreno gletsjer (2 uur heen, 1,5 uur terug, 2,5 uur bij de gletsjer). Je bent er meestal niet alleen, maar het is zeer de moeite waard!
Deze dag krijg je voor het eerst een goede indruk van Patagonië: enorme kale uitgestrekte plateaus, estancia`s (schapen- en rundveeboerderijen) van 20.000 tot 60.000 hectaren! Onderweg zie je zeker grote roofvogels en misschien condors of struisvogels (nandu`s). De Perito Moreno gletsjer bereikt soms de overkant van het Lago Argentino, waardoor het meer bij tijd en wijle in tweeën wordt verdeeld. Het stijgende waterpeil in het afgesloten gedeelte zorgt dan na verloop van tijd voor een gigantische doorbraak. Op 13 maart 2006 was de laatste doorbraak (een natuurverschijnsel zonder weerga; niet verbazingwekkend dan ook dat de Argentijnen deze gletsjer met trots als 8e wereldwonder betitelen). Daarvoor moest men van 1988 tot 2004 wachten op een doorbraak. De gletsjer schuift met een snelheid van 4 meter per dag het Lago Argentino in. Je kunt het ijs horen knappen en kraken en de beweging bijna met het blote oog waarnemen. Vooral in de middag breekt er zeker een paar keer per uur een enorm stuk ijs van de 60 meter hoge loodrechte ijswand af, wat een donderend lawaai teweegbrengt. Adembenemend. Er zijn overigens veel gletsjers in Patagonië; later zullen we ditzelfde fenomeen nog diverse malen zien in de Nationale Parken Los Glaciares en Torres del Paine. Dit komt zo: op de Chileense westkust valt per jaar ongeveer 4 meter regen, dat hier als sneeuw naar beneden komt. Hierdoor worden de noordelijke en zuidelijke Patagonische ijsvelden gevormd. Men noemt dit gebied ook wel de derde Pool. Deze ijsvelden hebben zowel westelijke als oostelijke uitgangen over de bergpassen heen, waarlangs de gletsjermassa`s zich een uitweg zoeken. `s Avonds verdelen we de inkopen onder de deelnemers voor de trek langs de Cerro Fitzroy en de Cerro Torre.

dag 12 Calefate naar Parque Nacional Los Glaciares

Het is 5 uur rijden naar El Chalten, een pioniersdorp aan de voet van de Fitzroy. Hemelsbreed zijn we niet ver van Calafate vandaan, maar doordat het enorme Lago Argentino en het Lago Viedma 100 kilometer oostwaarts de pampa insteken, moeten we een aardig stuk omrijden. Zo vlak aan de oostkant van de bergen is het weer uiterst wisselvallig. Naast de enorm harde wind kan het regenen en sneeuwen, maar gelukkig laat de zon zich ook vaak zien. Langs de oostkant van de Andes loopt een strook bos van zo`n 10 tot 50 km breed, die hier het Patagonische woud wordt genoemd. Grillige bomen met daaronder nauwelijks begroeiing. Veel bomen zijn altijd groene beuken met kleine bladeren. De boomgrens ligt op ongeveer 500 meter en direct daarboven beginnen de loodrechte wanden die tot de moeilijkst te beklimmen ter aarde worden gerekend. In de basiskampen hangen klimmers rond die hier soms jaar in, jaar uit tot wel 6 weken wachten op windstil weer.

Nadat de bus ons heeft afgezet bij de brug over de Rio Electrico, lopen we door de bossen naar de Piedra del Fraile. We kamperen hier onder de gigantische noordwand van de Cerro Fitzroy (3420 meter). Bescherming tegen muggen kan nodig zijn.

dag 13 Parque Nacional Los Glaciares

‘s Ochtends maken we vanaf de kampplaats een lange ochtendwandeling naar het nauwelijks bezochte gletsjermeertje aan de noordkant van de Fitzroy. Vanaf hier heb je ook zicht op de Paso Marconi en het Patagonische IJsveld. Na de lunch lopen we door de bossen en later door de droge rivierbedding naar het Campamento Poincenot aan de oostzijde van de Fitzroy. Onderweg moeten we al klimmend over enorme witgranieten rotsblokken en de wildstromende Rio Piedras Blancas oversteken. Met enig geluk zie je de ‘Pato Torrente’, een Patagonische eend die alleen in snelstromende rivieren leeft en onder water naar algen ‘graast’.

dag 14 Parque Nacional Los Glaciares

’s Ochtends kun je nog omhoog klimmen naar het bergmeertje Laguna de los Tres. Hier sta je nogmaals oog in oog met het symbool van Patagonië; de Fitzroy. ‘s Middags vervolgen we de trektocht naar het zuiden. Langs verschillende meertjes, zompige paden en door een verrukkelijk oeroud landschap lopen we in zo`n 3 ½ uur naar de kampplaats onder Laguna Torre. Als het weer meezit, hebben we onderweg al uitzicht op de onvergelijkbare Cerro Torre (3128 meter), de ultieme berg met een glinsterende suikerlaag van sneeuw en ijs en de top: een onneembaar sprookjespaleis!

dag 15 Parque Nacional Los Glaciares - Calafate

Vanaf het kampement bij Cerro Torre lopen we ’s ochtends over de puinhellingen naar het oude basiskamp hoog boven het gletsjermeer. Zo hoog boven het ijsmeer en de gletsjer voel je je in een andere dimensie. Let wel: ook hier kan het weer tegenzitten. Na de lunch lopen we de bergen weer uit naar El Chalten. Vanaf dit dorp bij de parkingang gaan we met de bus terug naar Calafate.

dag 16 Calafate - Puerto Natales

Het is 6 uur rijden van Calafate naar Puerto Natales in Chili, een fantastische rit over de Patagonische hoogvlakte. Puerto Natales is een sfeervol havenstadje aan de Seňa de la Ultima Esperanza, de "baai van de laatste hoop". De algemene sfeer in Chili is duidelijk anders dan in Argentinië. Chili maakt een wat informelere, meer `latino` indruk. Het begrip `mañana!` krijgt hier betekenis. ’s Avonds doen we inkopen voor de komende trek.

Torres del Paine

Het Torres del Paine nationaal park behoort absoluut tot de hoogtepunten van een bezoek aan Patagonië. Tijdens deze trekking lopen we in 7 dagen het `Circuito Grande`, helemaal om het massief heen.

dag 17 Puerto Natales - Torres del Paine - Campamento Torres

Van Puerto Natales naar de parkingang bij de Laguna Amargas is het 2 ½ uur rijden. Hoe dichter we bij P.N. Torres del Paine komen, hoe groter de kans om de grootste onder de vogels te bewonderen. De condor, in roerloze vlucht hoog in de hemel heeft een spanwijdte van wel 3 meter! Vanuit de bus krijg je al zicht op de drie bijna 3000 meter hoge graniettorens; de Torres del Paine.
Na de ingang stappen we over in een kleiner busje en rijden naar de eerste kampeerplek waar we lunchen. Vanmiddag lopen we naar het uitzichtpunt onder aan de Torres del Paine, de 3 granietentorens. Na een vlak begin volgt een steile klim en nadat we zijn afgedaald lopen we door het bos naar het basiskamp Las Torres. Het is ongeveer 7 uur lopen (heen en weer) met als beloning een prachtig uitzicht op de granieten torens van de Torres del Paine.

dag 18 Campamento Torres - Campamento Seron

We beginnen met een geleidelijke klim door de bossen totdat we parallel aan de Rio Paine lopen. Vanaf het pad heb je mooi zicht over de oude weilanden van de hier voorheen gevestigde boerderijen. Het Campamento Seron ligt midden in die weilanden. Looptijd ongeveer 5 uur. 

dag 19 Campemento Seron - Refugio Dickson

Trek naar refugio (berghut) Dickson: ongeveer 6 uur. Een lange vermoeiende dag door zeer afwisselend terrein: bos, weiland, heuvelachtig, moerassig / zompig en struikgewas. De refugio Dickson ligt op een schiereiland aan de oever van het Lago Dickson. Als je achter de kampeerplek over de heuvel klimt kom je op het smalle zwarte strand met op de achtergrond de besneeuwde bergen waartussen de gletsjers van de ijskap stromen. Ten noorden zijn nog net de pieken van de Torres del Paine zichtbaar. Als het niet waait, zijn hier (helaas) veel muggen!

dag 20 Refugio Dickson - Campo de los Perros

Vandaag doen we het wat rustiger aan. Direct achter de refugio loopt het pad de bossen weer in. Het is een oerbos, aan de ontelbare omgevallen bomen over het pad kun je zien dat het hier vaak heel hard waait. Misschien zie je of hoor je de Patagonische specht, het lijf diepzwart met een prachtige rode kop. We komen o.a. langs een waterval en verderop steken we de rivier over via een primitieve houten hangbrug. Het gletsjermeertje net voor de kampeerplek ligt vol met ijsbergen. Vanaf de morene, net voor we bij het verscholen Campamento de los Perros komen, kun je met goed weer de pas van morgen in de verte zien. Het kamp zelf ligt op een sfeervolle plek in het woud. Trek naar Campamento de los Perros: ongeveer 4 uur.

dag 21 Campo de los Perros - Campomento Paso

Onbetwist de mooiste dag. Nadat we via een boomstambrug de smalle rivier zijn overgestoken komen we na een korte klim in het zo geroemde moeras voor de pas terecht. Anderhalf uur doe je je best en zoek je het droogste spoor, maar veel maakt het allemaal niet uit. Nadat we voor de tweede keer de rivier zijn overgestoken is het met oranje verfstippen gemarkeerde spoor weer goed beloopbaar. Vanaf het kamp is het 700 meter klimmen naar de 1200 meter hoge Paso John Gardner. Op de pas heb je zicht op de gigantische Grey-gletsjer, die van het grote Zuid-Patagonische ijsveld afkomt. De afmetingen zijn niet te bevatten en je ogen dwalen dan ook telkens weer terug naar de gletsjer; alleen zien is geloven! Een wel heel steile afdaling brengt je al glibberend en glijdend naar het Campemento Paso. Trek naar Campamento Paso: 6 tot 8 uur, afhankelijk van de condities.

dag 22 Campamento Paso - Refugio Grey - Lago Pehoe

De hele dag lopen we parallel boven de gletsjer door een bos met ontelbare soorten prachtig gekleurde bloemen. Omgewaaide bomen versperren het pad, het is klimmen, klauteren en glijden. Drie zijriviertjes hebben enorme zijdalen uitgesleten. Telkens verbaas je je weer over de schoonheid van de gletsjer. In de verte zie je het ijs eindigen in het Grey-meer. Aan de oever van het meer, om de hoek en net uit het zicht, staat de refugio Grey. Na een korte pauze lopen we over een nu beter pad naar bijzonder blauwe Lago Pehoe. Looptraject: ongeveer 8 uur.

dag 23 Lago Pehoe - Campamento Italiano

We zijn nu weer aan de zuidkant van het Paine-massief. `s Ochtends lopen we naar Campamento Italiano waar we onze tenten opzetten. `s Middags maken we een lange wandeling in de prachtige Valle del Frances.

dag 24 Campemento Italiano - Campamento Torres, bus Puerto Natales

Langs de oever van het Lago Nordenskjold gaat het op en neer naar het startpunt van onze trek bij Las Torres. Met de bus gaan we terug naar Puerto Natales.

dag 25 Puerto Natales - Punta Arenas - vlucht naar Santiago

We nemen vroeg in de ochtend de bus naar het vliegveld van Punta Arenas, de zuidelijkste STAD van de wereld. (Ushuaïa is weliswaar de zuidelijkste PLAATS, zeggen de Chilenen, maar Punta Arenas is een stad.....). Per vliegtuig reizen we 2000 km naar het noorden; onder ons door glijden de fjorden van zuid Chili, de zuidelijke en noordelijke Patagonische ijsvelden en de dichte regenwouden van het merengebied.

dag 26 Santiago

Santiago is een grote moderne stad, met een gezellig centrum, waar soms een straatmarkt is met kunstenaars die optreden, schilderen. Vandaag de tijd om de stad te verkennen en haar bezienswaardigheden te ontdekken.

dag 27 en 28 Santiago - Amsterdam

`s Middags vertrek uit Santiago en de volgende dag aankomst op een winters (?) Schiphol.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Boek tijdig in verband met beperkte beschikbaarheid van met name de binnenlandse vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* vlucht Amsterdam - Buenos Aires, Santiago - Amsterdam inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag)
* 4 binnenlandse vluchten inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing: 3 in Argentinië: Buenos Aires-Trelew, Trelew-Ushuaïa, Ushuaïa-Calafate, 1 in Chili: Punta Arenas-Santiago (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag)
* luchthaventransfers
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis (lokale bus, excursiebus)
* alle overnachtingen op basis van logies in eenvoudige hotels of jeugdherbergen op meer-persoonskamers; Buenos Aires, Puerto Madryn, Ushuaïa, Calafate, Puerto Natales en Santiago
* Nederlandse reisbegeleiding
* voorlichtingsbijeenkomst
- op trek:
* drie maaltijden per dag
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord etc.)
* gebruik van tweepersoonstenten
* entrees Nationale Parken
* excursie Perito Moreno
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* maaltijden wanneer niet op trek (± € 500,--)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* toeslag eenpersoonstent (voor deze reis € 75,--)
* wijzigingskosten € 35,--
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica)
* reis- en annuleringsverzekering
* vervoer naar en van Schiphol
* vaccinaties

Groepsgrootte

Minimaal 10 reizigers (8 reizigers bij de februari reis)
Maximaal 12 reizigers

Deze reis wordt uitgevoerd door Nederlandse reisbegeleiding.

De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 6 reizigers, er is dan een toeslag:
- bij 6 reizigers van € 350,-- per persoon
- bij 7 reizigers van € 200,-- per persoon
- bij 8 reizigers van € 150,-- per persoon
- bij 9 reizigers van € 100,-- per persoon

De februari reis gaat door vanaf 8 reizigers, ook vanaf 6 reizigers kan de reis door gaan, er is dan een toeslag:
- bij 6 en 7 reizigers van € 150,-- per persoon

Klimaat

* Buenos Aires en Santiago: overdag warm tot heet, 20 ºC tot 30 ºC
* Vuurland: koel wisselvallig 0-20 ºC.
* Argentijns Patagonië: in de bergen wisselvallig, overdag warm, soms stormachtige wind, kans op neerslagen (natte sneeuw), 5-25 ºC.
* Chileens Patagonië: volstrekt onvoorspelbaar. Vier meter (!) regen per jaar, veel wind, echter niet koud, `s nacht niet onder 0 ºC. In Torres del Paine kans op (natte) sneeuw.

Zoals je ziet valt er over het weer niet veel zekerheid te geven. Het kan warm zijn overdag, het kan (tegelijkertijd) stormen en regenen. Onder nul wordt het over het algemeen nergens.

Tijd

Het tijdsverschil met Argentinië en Chili is 4 uur. Ook binnen Argentinië zijn er verschillende tijdszones. Het is in Argentinië en Chili vroeger als in Nederland.

Geld

Je hebt minimaal € 500,-- nodig voor de maaltijden als we niet op trek zijn. Als je zomaar "leuke" restaurantjes instapt in Argentinië en Chili en niet op de prijs let, heb je meer geld nodig. Ook is het een beetje afhankelijk van het prijspeil op dat moment, omdat dit nogal fluctueert. Neem bovendien wat extra geld mee voor onvoorziene omstandigheden.

In de grote steden, maar zeker ook in Puerto Natales kun je bij veel banken gewoon peso’s pinnen met je bankpas. (let op Cirrus-logo). Een creditcard wordt over het algemeen ook vrij goed geaccepteerd. Zorg echter altijd dat je ook een zekere mate aan contact geld bij je hebt om niet voor verrassingen te komen staan.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Je hebt voor beide landen geen visum nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

Elektriciteit

Je hebt in Argentinië noch in Chili een speciale adapter nodig.

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst. Je ticket ontvang je uiterlijk de week voor vertrek per e-mail.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet vereist of officieel aanbevolen. Het is wel zo dat we lopend door een aantal natuurgebieden reizen. Een wondje is zo opgelopen en besmetting met tetanus niet uitgesloten. Daarom adviseren wij onze deelnemers toch een DTP-vaccinatie te halen.

Paklijst

Kleding
~ Sokken/kousen 3 paar
~ Ondergoed
~ Thermo ondergoed
~ T- shirts
~ Fleece vest
~ Trekkingbroeken
~ Handdoek
~ Wandelschoenen
~ Sandalen of gympen
~ Pet / shawl / muts / handschoenen
~ Regenjas en broek
~ Gamaschen

Slaapspullen
~ Slaapzak (warm tot rond het vriespunt, november reis onder het vriespunt)
~ Matje
~ Lakenzak

Diversen
~ Rugzak, minimaal 65 liter
~ Hoofdlamp
~ Zitlap
~ Dagrugzakje
~ Fototoestel/batterijen fototoestel
~ Siggfles of plastic fles
~ Zonnebrand/lipverzorging
~ Telescopische wandelstokken
~ Zonnebril
~ Zakmes

Medicijnen
~ Paracetamol
~ Sporttape
~ Second skin
~ Sterilon
~ Pleisters

Toiletartikelen
~ Zeep
~ Shampoo [klein flesje]
~ Tandenborstel
~ Tandpasta
~ Toiletpapier

Papieren
~ Paspoort
~ Reisverzekering
~ Ziektekostenverzekering
~ Geld
~ Waterdicht documentenmapje

Hieronder zullen we nog wat verder ingaan op verschillende artikelen op de paklijst:

I Rugzak en verpakkingsmiddelen
II Schoeisel
III Kleding
IV Slaapzak e.d.
V Diverse gebruiksartikelen
VI Toiletartikelen
VII Middelen ter bescherming van huid, ogen e.d.
VIII Voor verwondingen, ziekte etc.

I. Tassen, rugzak e.a. transport-/verpakkingsmiddelen
- een stevige grote (minimaal 65 liter) rugzak
- klein dagrugzakje (als handbagage tijdens de vliegreizen)
- een aantal nylon of pvc-zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, deze maken het mogelijk je rugzak te organiseren en tevens je spullen min of meer waterdicht te verpakken
- portemonnee, heuptasje/heupgordel of etui met koord voor kostbare papieren zoals paspoort, verzekeringskaarten, geld, vliegticket e.d.
- tas voor fotoapparatuur.

II. Schoeisel
een paar lichte bergschoenen of softwalkers van stevige kwaliteit:
*goed profiel en stevige zool
*bij voorkeur hoge schacht voor bescherming en steun van de enkels
*goede pasvorm (ook bij dikke sokken)
*redelijk ventilerend en waterdicht (goretex etc.); een paar sportschoenen en/of all terrain sandalen (Teva, Crocs etc.), te gebruiken bij doorwadingen van beken en rivieren en rond de tent. In ieder geval licht van gewicht, sneldrogend en met een goed profiel. 

III. Kleding
- wind/regenkleding (van uitstekende kwaliteit), lichtgewicht en goed ventilerend of ademend
- 2 lange broeken: ruimzittend, sterke kwaliteit, donker van kleur en sneldrogend (een spijkerbroek is minder bruikbaar (slechtdrogend); een trekkingbroek daarentegen is uitstekend); wellicht een warme joggingbroek.
- diverse T shirts en warmteondergoed (lange mouw)
- 1 of 2 fleeces
- ondergoed
- (dunne) handschoenen
- muts en shawl
- sokken, diverse soorten dunne en dikke; het beste is de combinatie van een synthetisch binnenpaar en dik buitenpaar van 60% wol en 40% kunststof.

IV. Slaapzak e.d.
- goede kwaliteit slaapzak met vulling van dons of kunststof; de slaapzak moet voldoende warmte bieden bij temperaturen rond het vriespunt; eventueel een lakenzak
- slaapmatje. Goede isolatie, m.n. tegen optrekkende kou. Dit is m.n. bij een donzen slaapzak van belang. Een slaapmatje biedt bovendien extra ligcomfort, vooral bij het kamperen op rotsige en/of oneffen grond.

V. Diverse gebruiksartikelen
- zakmes
- waterfles
- zitmatje (vochtwerend, isolerend en licht van gewicht)

VI. Toiletartikelen
- zeep, bij voorkeur desinfecterend, fosfaatvrij en biologisch afbreekbaar;
- shampoo, douchegel (in kleine flacons);
- handdoek, bij voorkeur donker van kleur en niet te dik/groot i.v.m. snelle droging;
- maandverband, toiletpapier, scheergerei;
- verder wat een ieder zoal noodzakelijk acht.

VII. Middelen ter verzorging en bescherming van huid, ogen etc.
- zonnebrandmiddel
- goede zonnebril/gletsjerbril, ter bescherming tegen uv-straling. Bij voorkeur met koord zodat hij niet bij plotselinge bewegingen kapot valt
- bril of lenzen, maar in beide gevallen een reservebril
- brillenkoker, lenzendoosje en schoonmaakspullen
- blistex of andere lippenbescherming
- handcrème

VIII. Voor verwondingen, ziekte etc.
- elementaire EHBO-set: hansaplast, leukoplast, steriel gaas, betadine etc.,
- specifieke medicijnen voor persoonlijk gebruik
- paracetamol (alg. koortsverlagend, pijnstillend)
- sporttape of breed leukoplast
- eventueel steunverband voor enkel en/of knie;
- eventueel second skin tegen blaren en schaafwonden (Compeed, Duoderm of Spenco)

Verzekering

We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen

Overnachtingen

Tijdens de reis overnachten we afwisselend op twee- en meerpersoonskamers. Tijdens de trek in tweepersoonstenten.

Categorie trekking 3 en categorie rugzak 1

Let wel: het betreft hier een rugzaktocht waarbij we volledig bepakt zijn. Dit betekent niet alleen je eigen rugzak (met inhoud), maar ook de tenten, voedsel, kookgerei, etc. die over de deelnemers verdeeld worden. Vandaar dat wij voor deze reis eisen stellen aan onze deelnemers.

Deelnemerseisen:
- conditie: je moet 15 kg – 18 kg kunnen dragen
- helpen met koken, afwassen e.d.
- 6/7 uur op een dag kunnen lopen in wisselende terreinomstandigheden en weer.

Typische omstandigheden: een enkele lange dag, soms muggen

Lengte dagtrajecten: (op loopdagen): 3 tot 8 uur (gem. 5 ½ uur)

Dragen van bagage: bagage kan niet afgegeven worden. Hoe meer je meeneemt, des te zwaarder je last.

Reiswaardering 8,1

Een greep uit de reviews:

 

Eddie

10-12-2017

Gemiddelde beoordeling: 7,8

Wens en/of verwachting: Het zien van de natuur door het maken van trekkings.

Meeste indruk: Vuurland en Torres del Paine (O-route).

Ervaring: De trekking rondom Ushuaia: de totale leegte en nog niet ontdekt.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
7,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Wim

03-12-2017

Gemiddelde beoordeling: 8,8

Wens en/of verwachting: Een mooie actieve reis.

Meeste indruk: De trekkings door de diverse gebieden.

Ervaring: Het was een geweldige reis, waarin ik heb genoten van de diverse mooie momenten en de pittige en de prachtige wandelingen. Al met al was de reis geslaagd.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Ludo

05-12-2016

Gemiddelde beoordeling: 8,3

Wens en/of verwachting: Mijn wens was om Patagonie te ervaren. Dat is zeker gelukt, ook al blijft (zoals altijd) nog een heel deel over om te exploreren.

Meeste indruk: De wandeling bij Ushuaia omdat je hier ongeveer de enige bent die hier loopt en de rondtocht rond Torres del Paine (m.n. eerste deel waar je nog niet te maken hebt met de W-wandelaars). speciaal dan nog de dag dat je over de pas heen gaat en de Grey gletsjer ziet liggen.

Ervaring: -

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vincent

02-12-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Ervaren uitgestrektheid en genieten van dit deel van de wereld.

Meeste indruk: Walvis spotten, Fitzroy, Perito Moreno, Torres del Paine, Grey gletsjer.

Ervaring: Goed georganiseerd, fantastische treks.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Cor

30-11-2016

Gemiddelde beoordeling: 8,4

Wens en/of verwachting: Kennis maken met de typische Patagonische landschappen.

Meeste indruk: Tierre del Fuego, Fitzroy, van Dickson tot Grey.

Ervaring: Mooie afwisselende reis, indrukwekkende landschappen, veel dieren, leuke internationale contacten, Highlights als walvissenspotten, pinguïns en de Perito Moreno gletscher, verrassende plaatsen: Puerto Natales, Ushaia, Madryn.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
7,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice