Reizen Hiken Adventure Sneeuwwandelen

Wandelvakanties Trekkings Expedities

Hike, wandel, treks en expedities.

 

Begin je reis hier

Wat betekent Nunatak?

Een Nunatak is een blootgestelde top van een berg, rand of piek, die zelf niet met sneeuw of ijs is bedekt, maar die uitsteekt boven een gletsjer of ijsveld. 

Nunataks staan geïsoleerd door het omringende ijs en de gletsjer, die een unieke habitat creëren. Door verwering, door de lage temperatuur en de harde wind, zijn ze over het algemeen hoekig en scherp geworden.

De term wordt doorgaans gebruikt op gebieden waar van een permanente ijsbedekking sprake is, zoals in Groenland. Het woord is ook van Groenlandse oorsprong.

Siemen Dijkstra over het logo

In 2007 maakte ik mijn eerste reis naar Spitsbergen. Het was een lang gekoesterde wens om juist daar het landschap te tekenen. Lopend in dat gebied beleef je het landschap optimaal en zo kon ik iedere avond soms tot diep in de nacht werken aan mijn tekeningetjes. 

Nu, vele reizen en jaren verder ben ik nog steeds bezig met arctische landschappen. Dat zijn de meest kwetsbare landschappen die er bestaan. Door het heldere noorderlicht lijkt het landschap vooral heel ruimtelijk: je kunt op heldere dagen gemakkelijk haarscherpe details op 60 km afstand zien. In tekeningen en prenten die ik maak van deze plekken gaat het dus vooral om de ruimte ervaring in beeld te brengen. Dat lukt in tekeningen altijd beter dan met foto`s, omdat op foto`s het landschap met 1 oog (de lens) wordt bekeken. 

Ik vond het een grote uitdaging om voor Pauls nieuwe bedrijf "nunatak" een logo te ontwerpen; iets wat toch iets anders is dan een landschap in prent of tekening. Na enige ontwerpjes kwam het uiteindelijke logo uit de bus, tezamen met een "briefhoofd" dat boven het deelnemersformulier staat. Het is een compleet analoog beeld, getekend met pen en inkt. De tekst heb ik gestempeld onder het beeld. De berg op het logo is Spitsbergiaans, terwijl natuurlijk de naam "nunatak" uit het Groenlands komt, maar wie eenmaal de bergen van Spitsbergen gezien heeft, vergeet dat nooit meer. 

Ik hoop dat uit het logo iets van het verlangen zit dat ik altijd voel als ik aan arctische gebieden denk. Het is ook wel een stoer logo en zou bijvoorbeeld als embleem op shirts gedrukt kunnen worden. Als landschaps-kunstenaar zal ik verder proberen om de kwetsbare schoonheid van arctische landschappen onder de aandacht te brengen. 

 

Voor meer informatie: www.siemendijkstra.nl

 

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice