Griekenland Pilion 10 dagen individueel

Het schiereiland Pilion ligt als een krul om de Pagasitische Golf. De kustlijn om deze golf is glooiend, met veel zandstranden en charmante havenplaatsjes. De kustlijn aan de andere kant, naar de Egeïsche Zee, is ruig en bestaat uit kliffen met daartussen verstopte strandjes en baaitjes. 

  • niet al te zware trektocht over rustieke paadjes  
  • bagagevervoer
  • prachtige uitzichten op de Egeïsche Zee en Pagasitische Golf
  • overnachtingen in kleinschalige familiehotels

Pilion

Dwars over het schiereiland loopt een bergketen met mysterieuze bossen en klaterende beekjes. Je kunt je goed voorstellen dat hier de Centauren rondwaarden, ruwe wezens met een mannentorso op een paardenlichaam. Een vriendelijker centaur was Chiron, de grondlegger van de chirurgie en leermeester van Jason en Aesculapios. Een van de wandelingen voert langs de magische plek waar hij zou hebben verbleven. 

De Pilion is een rijk gebied geweest, wat je terugziet in de fraaie herenhuizen in de dorpen. Net als elders in Griekenland werden er olijven, wijndruiven, fruit en katoen geteeld. Karakteristiek echter voor de Pilion was de zijde-industrie. Hier werden de zijderupsen geteeld en de zijde gewonnen en verwerkt: zijde was een van de belangrijkste producten van de Pilion in de 18e en 19e eeuw. Tegenwoordig staat de Pilion bekend om de heerlijke rode appels en natuurlijk als fantastisch wandelgebied.

De trektocht start in Portaria. Je trekt elke dag verder (bagage wordt vervoerd). Je kunt de reis verlengen met meer overnachtingen per locatie. Vanuit diverse accommodaties zijn er (rond)wandelingen mogelijk. Je kunt ook extra dagen invoegen voor rust of verblijf aan het strand.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Griekenland Pilion 10 dagen individueel

Dagen 10
Lopen 8
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 885
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. Het kan noodzakelijk zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. De genoemde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. 

dag 1 aankomst Pilion, transfer naar Portaria

Je wordt opgehaald in Volos en naar het bergdorp Portaria gebracht. Portaria heeft een mooi plein, overschaduwd met platanen. De accommodatie is naar keuze een traditioneel gebouwd hotel aan dit plein of een hotel een stukje verderop in het dorp (met zwembad). In het dorp zijn enkele fraaie kerken, diverse winkeltjes en veel horeca.

overnachting: Portaria

dag 2 van Portaria naar Chania

Je verlaat Portaria over oude kalderimia met prachtig uitzicht over de baai van Volos (de Pagasitische Golf). Je stijgt steeds over kalderimia, boswegjes en bergpaden. Je eindigt in het wintersportdorp Chania, een van de hoogste plaatsen in de Pilion bovenop de bergkam die over het hele schiereiland loopt.

looptijd/afstand: 4 uur / 9,4km 
stijgen/dalen: 635 meter / 85 meter 
overnachting: Chania

dag 3 van Chania naar Zagora

Je verlaat Chania over kalderimia door dicht beukenbos, stevig dalend. Dan daal je verder over landwegen langs appelboomgaarden met regelmatig fraai uitzicht over de Egeïsche Zee aan de noordzijde van de Pilion. Het laatste stukje daal je door het dorp over een pad tot je de accommodatie hebt bereikt.
Zagora is de plek waar de rode appels van de Pilion worden verzameld en verwerkt. Het dorp bestaat uit enkele dorpskernen met ieder hun eigen kerk, waar de kern naar wordt genoemd. Je verblijft in de kern Agia Kyriaki, een levendig dorp met diverse winkeltjes en horeca.

looptijd/afstand: 3,5 uur / 11,6km
stijgen/dalen: 80 meter / 725 meter
overnachting: Zagora-Agia Kyriaki

dag 4 van Zagora via stranden en kerkjes naar Agios Ioannis

Van Zagora daal je af naar het vissersdorpje Chorefto, langs de appelverwerkingsfabriek Zagorin. In Chorefto is horeca. Je wandelt langs het zandstrand naar het haventje en gaat dan stijgen. De noordoostzijde is een kliffenkust, zodat je regelmatig ‘bultjes’ over moet om naar het volgende strand te komen.
Banikas bestaat uit twee kiezelstranden waar een riviertje in uitkomt. Na het tweede strandje ga je weer stijgen over paden en langs boomgaarden tot de Agios Charalambos kerk. 
Dan daal je weer naar de kust en het Panagia kerkje. Na weer een korte stijging wandel je vrijwel vlak tot je vlak bij het strand van Agios Ioannis bent. Stevig dalen naar het strand zelf en dan ben je op je eindpunt. 

looptijd/afstand: 4,5 uur /13,7km
stijgen/dalen: 425 meter / 920 meter
overnachting: Agios Ioannis

dag 5 van Agios Ioannis via Damouchari naar Tsangarada

Je start langs het strand van Agios Ioannis en Papa Nero, dan klim je weer een ‘bultje’ over naar het charmante haventje van Damouchari. Hier zijn opnames gemaakt voor de film “Mama Mia”; het strandhuisje van Meryl Streep stond hier. In het haventje lokken de cafeés, en de baai met zandstrand nodigt uit tot zwemmen. Vanuit Damouchari voert een prachtige en bloemrijke kalderimi stevig omhoog rechtstreeks naar Agia Kyriaki en tenslotte Agia Paraskevi, beide dorpskernen van het ‘tuindorp’ Tsangarada. Op het plein van Agia Paraskevi staat de ‘duizendjarige plataan’, de oudste en dikste van Griekenland. De accommodatie ligt vlak bij het plein.

looptijd/afstand: 3 uur / 7,2km
stijgen/dalen: 570 meter / 85 meter

overnachting: Tsangarada-Agia Paraskevi

dag 6 van Tsangarada over de bergkam naar Milies

Je wandelt door Tsangarada naar Taxiarches, de derde dorpskern. Vandaar steek je een stroompje over middels een oude boogbrug, dan ga je geleidelijk stijgen tot je op de kam bent. Ineens zie je de zee aan de andere kant: de Pagasitische Golf. Door kastanjebossen daal je verder tot Milies.
Je overnacht bij het station waar de trein uit Ano Lechonia eindigt. Tegenwoordig is dit een toeristentreintje, maar in de bloeitijd van de zijdehandel was het een verkeersader langs de dorpen die niet via wegen verbonden waren.

looptijd/afstand: 4,5 uur / 14,1km
stijgen/dalen: 440 meter / 610 meter
overnachting: Milies

dag 7 van Milies naar Kala Nera

Langs de grot van de centaur Chiron stijg je naar Vyzitsa. Hier staan veel fraaie klassieke herenhuizen die getuigen van de welstand van weleer. Ook in het volgende dorp Pinakates zie je veel van deze fraaie panden. Na deze dorpen daal je af via mooie paden en kalderimia richting de kust. Je neemt een stukje van de spoorbaan die in Milies begint en daalt dan door het buurtschapje Argyreïka tot Kala Nera, ‘goede wateren’. Hier is een mooi strand en een charmant haventje waar elke ochtend de vers gevangen vis wordt verhandeld.

looptijd/afstand: 4,5 uur / 11,2km
stijgen/dalen: 400 meter / 705 meter
overnachting: Kala Nera

dag 8 van Kala Nera over de spoorbaan naar Agios Georgios Nilias

Je stijgt eerst naar de spoorbaan en volgt deze van Ogla naar Ano Gatzea. Bij het station van Ano Gatzea is ook het Olive Press museum, open als de trein stopt, en een café. Na het station verlaat je de spoorbaan en stijgt door olijfgaarden naar Agios Georgios Nilias. Aan het plein bevindt zich het musem van de beeldend kunstenaar Nicolas.
Je wordt teruggebracht naar Kala Nera.

looptijd/afstand: 3,5 uur / 10,9km
stijgen/dalen: 675 meter / 85 meter
overnachting: Kala Nera

dag 9 van Agios Georgios Nilias naar Agria

Je wordt teruggebracht naar Agios Georgios Nilias. Eerst daal je af naar Agios Vlasios met een leuk kerkplein met diverse horeca. Vanaf Agios Vlasios wandel je over klassieke kalderimia door olijfgaarden naar Agria, een gezellig voorstadje van Volos. Hier is een vissershaventje, een klein strand en veel horeca.
Vanuit Agria kun je makkelijk met de lijnbus naar Volos om cultuur op te doen bij het mooie kleine archeologische museum, te winkelen en te genieten aan de boulevard bij het beeldje van Jason en de Argonauten.

looptijd/afstand: 3 uur / 9,5km
stijgen/dalen: 120 meter / 710 meter
overnachting: Agria

dag 10 vertrek uit de Pilion

Je wordt teruggebracht naar Volos voor je terugreis.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 21 april t/m 30 juni 2023 en 1 september t/m 20 oktober 2023

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)   € 925,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 885,--
3 personen, samenreizend (driepersoonskamer)  € 795,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 775,--

Periode: 1 t/m 20 juli 2023

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)   € 945,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 905,--
3 personen, samenreizend (driepersoonskamer)  € 815,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 795,--

 Prijs is per persoon en exclusief vluchten.

De reis is boekbaar van 21 april t/m 20 juli en van 1 september t/m 20 oktober. De dagen rondom 1 mei en Grieks Pinksteren (4-5 juni) zijn al snel volgeboekt, dus voor deze dagen moet je op tijd reserveren.

De genoemde data zijn de periodes waarin de reis valt, dus niet de vertrekdata! Als je reis in meerdere periodes valt, wordt de prijs berekend naar rato van het aantal dagen in iedere periode.

Bij de prijs inbegrepen

* 9 overnachtingen met ontbijt
* bagagevervoer en transfers conform programma
* een wandelkaart van het reisgebied
* GPS-tracks, gedetailleerde routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van alle wandelingen
* bijdrage aan onderhoud van de paden
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Volos / Thessaloniki / Athene
* vervoer naar Volos. Vanaf luhthaven Nea Anchialos in Volos met luchthavenbus of taxi; € 50,-- toeslag per taxi enkele reis. Of met luchthavenbus en lokale bus vanaf luchthaven Thessaloniki (2 uur 15 minuten) of Athene 4 uur.
* toeristenbelasting/overnachtingsbelasting € 0,50 tot € 3,-- per kamer per nacht
* lunches, diners, drankjes en overige uitgaven van persoonlijke aard
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag tot dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* alle transfers niet genoemd in het programma

Vluchten

Je kunt bijvoorbeeld met Transavia vliegen naar Thessaloniki of Athene. Er zijn dagelijkse vluchten. Vanaf de luchthaven neem je de luchthavenbus naar het busstation en vandaar de lokale lijnbus naar Volos.
Transavia vliegt ook 1 keer per week op vrijdag naar/van Volos. Je neemt dan de luchthavenbus vanaf luchthaven Nea Anchialos naar Volos.

Tijdsverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan bij ons.

Geld wisselen en pinnen

In Griekenland betaal je met de Euro. Houd er rekening mee dat grote coupures (€50) in veel dorpswinkels en –cafés voor problemen kunnen zorgen. Helaas geven geldautomaten deze biljetten wel uit.

Banken en postkantoren zijn normaliter geopend:
- maandag t/m donderdag: 08:00 - 14:00 uur
- vrijdag: 08:00 - 13:30 uur.

Klimaat

De Pilion heeft een heerlijk mediterraan klimaat. Wel zijn er verschillen in het weer, zo kan het in de bergen net wat anders en wat koeler zijn dan aan de kust.
In de zomermaanden juli en augustus kunnen de temperaturen overdag oplopen tot boven de 30 graden, ook in de bergen. Ondanks deze hoge temperaturen is de luchtvochtigheid over het algemeen lager dan wat wij in Nederland gewend zijn en dat maakt het een stuk aangenamer. In mei ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden, valt er steeds minder regen en gaat de zon langer schijnen, een heerlijke periode voor een vakantie in Pilion. Dit geldt ook voor juni en de maanden september en oktober. Houd er in het najaar wel rekening mee, vooral in oktober, dat het weer wat onstabieler kan worden. Voor de bergen geldt dat er gedurende het hele jaar grotere neerslagkansen zijn.

Bagage

Je wandelt met een dagrugzak met water, lunch, warme en regenkleding, eventueel zwemkleding, artikelen voor persoonlijke verzorging, verrekijker/fototoestel etc. De rest van je bagage wordt steeds vervoerd naar de volgende accommodatie.

Accommodaties

Je verblijft in kleinschalige familiehotels die we vooral hebben gekozen om hun rustige en mooie ligging. Alleen in Kala Nera ligt de standaard accommodatie aan de boulevard, wat eind juli (hoogseizoen) wel druk kan zijn. De accommodaties in Agios Ioannis, Kala Nera en Agria liggen aan of vlak bij een strand. De overige accommodaties liggen in bergdorpen.

Drinkwater

Water uit de kraan kun je overal veilig drinken, net als het water dat uit de fonteintjes in de dorpen en gemetselde bronnen onderweg komt. In grote steden (Athene, Thessaloniki) is het water echter niet lekker en kun je beter mineraalwater nemen.

Warm water en electriciteit

Warmwatervoorziening is op veel plaatsen met boilers. Soms moet je die zelf even aanzetten; check dit als je ergens aankomt. Nederlandse stekkers zijn gewoon te gebruiken in Griekenland.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen wisselen, zeker als er een frisse wind staat. Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. 

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ teva`s of andere sandalen of lichte gympen voor `s avonds
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ bij kloosterbezoek onderweg: pareo voor de dames (schouders en benen moeten bedekt zijn), lange broek of de pijpen van de afritsbroek voor de heren
~  EHBO-artikelen, zoals sterilon/betadine, hechtpleisters, snelverband, sporttape, middelen tegen maag- en darmklachten, reddingsdeken en blaarpleisters (bv. Compeed of Second Skin)
~ aspivenin betenpomp
~ reddingsdeken
~ ORS-sachets en abrikozen/rozijnen/noten/mueslirepen voor snelle aanvulling zout en suikers
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ bevestiging voor bril of zonnebril: de opticien heeft elastische touwtjes waarmee je bril altijd op z’n plaats blijft
~ geldig paspoort of identiteitskaart
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)
~ European Health Insurance Card: bewijs dat je verzekerd bent tegen ziektekosten, gratis aan te vragen bij je verzekeringsmaatschappij
~ noodzakelijke medicijnen; eventueel navragen bij de apotheek of een medicijnpaspoort nodig is voor Griekenland voor deze medicijnen (is b.v. het geval bij codeïne-preparaten)

Maaltijden

Als je geen afspraken maakt, komen de gerechten op tafel in de volgorde waarin de keuken ze kan afleveren. Als je dus eerst rustig de voorafjes/salades wilt eten, kun je die het beste gewoon bestellen,  en zeggen dat je daarna wel verder ziet. Dat is heel normaal; ze kijken wel raar, maar dat komt omdat ze dat van een buitenlander niet verwachten.
Gebruikelijk is dat je met z’n allen van dezelfde schotels prikt, zowel van de salades als de hoofdgerechten. Vraag wel voor iedereen een apart bordje, als dat niet wordt gebracht.
In het binnenland bestel je vaak het vlees en de bijgerechten apart. Vraag dus even of een gerecht met aardappels wordt geserveerd, anders los bijbestellen. Sla en gekookte groente hoort er nooit bij, dat moet je altijd apart bestellen.
Toetjes zijn ongebruikelijk. Soms krijg je fruit of een locale specialiteit aangeboden. Zelf haalt men vaak een ijsje als toetje, maar dan meestal niet in het restaurant, maar gewoon op straat bij een kiosk. Ook onze gebruikelijke koffie toe is lang niet overal mogelijk; dat drink je in een kafenion of bar.
Op de rekening komt ook altijd apart het couvert: dat is een vaste prijs, bedoeld voor het brood en gebruik van servies en bestek. Afhankelijk van het prijspeil ligt het tussen €0,40 tot €1,00.
Voor de huiswijn van het vat vraag je om “chíma”, meestal kun je kiezen tussen rood (kókkino of mávro), wit (lefkó of áspro) of rosé (rosè). Wees niet verbaasd als de rode chima nogal rozé-achtig is, vaak is hij vrij licht.Soorten eetgelegenheden
- taverna: gelegenheid waar men diverse maaltijden serveert
- estiatorio: meestal iets chiquer dan taverna, diverse maaltijden
- psarotaverna: visrestaurant
- psistaria: grill-tent, voornamelijk “stis óras” = gegrild vlees
- kafenion: alleen café, geen eten
- mezedopolio: ouzeri en hapjes, meestal geen maaltijden
Maar: altijd even vragen, soms verzorgen cafées toch maaltijden. Zeker in het binnenland kun je voor (aangename én onaangename) verrassingen komen te staan.

Retsina 
Retsina is een witte wijn, maar neigt in kleur soms naar de rosé. Gebruikte druivenrassen zijn savatiano en rhoditis. De aparte smaak van retsina wordt veroorzaakt door toevoegingen van hars van de aleppoden aan de gistende most. Met de eerste klaring wordt deze hars weer verwijderd.
Deze smaak is in elk geval 3000 jaar oud, want de oude Grieken verzegelden hun kruiken al met een mengsel van hars en gips. Toen later andere methoden van afsluiting werden gevonden, was men gewend geraakt aan de typische harssmaak en ging men hars toevoegen om de vanouds bekende smaak te imiteren. Ook ontdekte men dat deze wrange en droge wijn zeer geschikt was om het altijd olierijke Griekse eten beter aan te kunnen.

Openingstijden

Alle officiële openingstijden ten spijt, zijn winkels en instellingen soms op onverwachte momenten dicht of hebben hun openingstijden veranderd. Verder vind je buiten het seizoen (voor half april en na half oktober) regelmatig winkeltjes en horeca dicht.
Informeer daarom altijd ter plekke naar de juiste tijden! Als je echt iets nodig hebt, vraag dan bij het café of de accomodatie; dan wordt er vaak een oplossing gezocht.
De siësta is zeker in kleinere plaatsjes heilig.

Winkels                 
Normaliter geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00-13.30 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag tevens van 17.00-20.30 uur. Supermarkten zijn open van 8.00-20.00 uur en op zaterdag van 8.00-17.00 uur.
Buiten de steden en in toeristenplaatsen vaak aangepaste tijden en ook zondags open.

Musea/ oudheden
Meestal geopend van 8.30 tot 15.00, maar belangrijke en grote sites zijn vaak langer geopend (behalve op zon- en feestdagen). Op belangrijke feestdagen als kerst, oud en nieuw, pasen, 1 mei en pinksteren is nagenoeg alles dicht.

Apotheken
Normaliter geopend: maandag t/m vrijdag 8.00-20.00.

Kiosken
Bijna de hele dag open, tot ’s avonds laat. Ze hebben een wisselend assortiment, maar altijd wel de “basale levensbehoeften” als water, fris, kauwgom, koekjes, zoutjes, papieren zakdoekjes en cigaretten. Daarnaast kunnen er ijsjes zijn, bier, tandpasta, schoensmeer, blikjes vis, tijdschriften, en allerhande andere zaken. Als je iets nodig hebt, gewoon vragen dus.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 2

De wandelduur is gemiddeld 4 uur exclusief pauzes. In 2 gevallen kun je kiezen tussen een kortere en een langere route. 

De wandelingen gaan vaak over brede “kalderimia” (klassieke muilezelpaden), soms over landwegen, soms over kleine en mogelijk overgroeide paadjes. De routes zijn gemarkeerd met bordjes en staan aangegeven op de wandelkaart; de paden worden redelijk tot goed onderhouden.

Het verdient aanbeveling om getraind op reis te gaan, met goed ingelopen wandelschoenen die de enkels omsluiten. 

Het is een reis voor mensen die houden van een niet al te zware trektocht over rustieke paadjes en al wandelend graag de zee zien.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice