Madagaskar individueel

Madagaskar is een lappendeken van landschappen, flora, fauna en volkeren. Van de rijstvelden reis je naar tropische wouden en van daar naar het strand of naar de 2 ½ kilometer hoge bergen.

  • uniek dierenleven; lemuren, kameleons
  • rijstvelden, jungle, strand, grotten
  • wandel tot boven de boomgrens
  • lokale gidsen met kennis

Nosy-Mangabe en Masaola Nationaal Park

Na aankomst in Tana (kort voor Antananarivo) vlieg je meteen door naar Maroantsetra. Je bezoekt hier het eilandje Nosy-Mangabe, een onbewoond eiland met tropische regenwoud. Hier maak je een dag- en een nachtwandeling. Je kampeert een nacht op het eiland. Dan ga je terug naar Maroantsetra en begint de eerste spectaculaire trekking door het Masaola NP naar Farakaraina. Je loopt 6 dagen door een van de weinige gebieden van Madagaskar waar het oerwoud nog (bijna) ongerept is.

Marojejy-massief

Het Marojejy-massief is een van de meest majestueuze massieven van Madagaskar. Uniek in de wereld, door de ongelooflijke dichtheid van de bossen, de buitensporige uitbundigheid van de kliffen en de onvergelijkbare rijke flora en fauna. Het herbergt een uitzonderlijke diversiteit aan planten en dieren: ten minste 275 soorten varens, 35 soorten palmen, 149 soorten amfibieën en reptielen en 118 soorten vogels. Elf soorten Maki`s leven in het Park, waaronder de “zijde Sifaka” die endemisch is in de regio en helaas ernstig bedreigd is.

Ankarana park en Nosy-Be

Overland reis je verder naar Ankarana. Het Ankarana park ligt in de regio van Ambilobe en bestaat uit spitsgevormde rotsformaties met veel grotten ertussen: de grot van de vleermuizen met zijn vele stalagmieten en stalactieten, de `Kathedraal grot van Andrafiabe`, de grot van de krokodillen, de kristalgrot etc. In het oostelijke deel van het park, op 108 km van Diego Suarez, bevinden zich de kleine Tsingy, de "verloren rivier" en de grote "avenue de Mahamasina", allen natuurlijke schoonheden. Je hebt hier twee dagen te besteden. 

De reis wordt afgesloten met een bezoek aan Nosy-Be eiland waar je overnacht in een hotel aan het strand. Het is eventueel mogelijk om de reis te verlengen met een driedaagse boottocht.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Madagaskar individueel

Dagen 21
Lopen 11
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3495
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Parijs - Antananarivo

Vertrek uit Amsterdam en via Parijs naar Antananarivo, waar je de volgende morgen vroeg aankomt.

dag 2 Antananarivo - Maroantsetra

Vroeg in de ochtend aankomst op het vliegveld Ivato van Antananarivo. Nadat we het visum hebben afgehaald is het handig om meteen geld te wisselen bij de bank op het vliegveld.

We hebben een aantal uurtjes om even bij te komen en op te frissen in een hotel, `s middags worden we weer naar het vliegveld gebracht en vliegen we naar Maroantsetra. We overnachten in een hotel.

dag 3 Nosy-Mangabe

Vandaag maken we een dagexcursie naar Nosy-Mangabe, een eiland gelegen in de Baai van Antongil in de Indische Oceaan. Het eiland behoort sinds 1965 tot het Nationaal park Masoala en is bedekt met tropisch regenwoud. Het eiland is onbewoond, 3,9 kilometer lang en 2,1 kilometer breed. We overnachten weer in Maroantsetra.

Masoala trekking

Je gaat terug naar Maroantsetra. Daar word je opgewacht door de gids en de rest van de staf die met je op pad gaat tijdens de eerste spectaculaire 6-daagse trekking door het Masaola NP naar Farakaraina. Je loopt 6 dagen door een van de weinige gebieden van Madagaskar waar het oerwoud nog (bijna) ongerept is. Je loopt door primair woud en doorwaadt veelvuldig riviertjes, deze tocht is een van de absolute highlights van Madagaskar.

De tocht gaat van Maroantsetra naar Antalaha in 6 dagen en 5 nachten, waarbij er per dag tussen de 15 en 25 kilometer wordt gewandeld over zeer diverse ondergronden, maar vooral ook door rivieren en langs de kust (zand en water) wat de tocht hier en daar pittig maakt. 
Je kampeert 5 nachten, waarvan 4 nabij dorpjes en 1 in het Nationaal Park Masoala. Je wordt begeleid door een Engelstalige gids, een kok en dragers, die zoals gebruikelijk in Madagascar, goed opgeleid zijn en veel kennis hebben van de flora en fauna. 
In het begin, nabij Maroantsetra vaar je het eerste stukje met een boot over de rivier waarna de trekking langs de kust in de richting van het Nationaal Park Masoala begint. De dagen erop zullen in het teken staan van regenwoud totdat je aan de afdaling naar de oostkust begint en weer meer door dorpjes wandelt en uiteindelijk door schitterende vanille-, bananen- en koffie-plantages.

dag 4 Antananarivo - Maroantsetra - Farankaraina

Je vaart in 1 1/2 uur (met een motorboot(je)) over de rivier nabij Maroantsetra langs rijstvelden en natuurlijke “wetlands””. 
Er zullen ook langs de oever activiteiten waar te nemen zijn: het is altijd levendig langs een rivier. Daarna is er nog een korte wandeling langs het strand aan de zuidkant van de baai van Antongil. Je komt aan bij de rand van het bos van Farakaraina waar een botanische tuin nabij het bekende onderzoekscentrum kan worden bezocht. Je kampeert hier (of bij niet te veel deelnemers kunnen de 4 onderzoekshutjes ook worden gebruikt als slaapplaats). In de avond waag je natuurlijk een poging de Aye Aye te spotten, deze nachtlemuur laat zich slechts zelden zien.

dag 5 Farankaraina-Fizoano

Vandaag staat er 20 kilometer wandelen op het programma: een niet al te lastige tocht, goed om mee te beginnen. Let op tijdens het regenseizoen/regenachtige tijd, kan het wel modderig (glad) zijn. Je komt vandaag door 4 dorpjes, waar je zeker de dagelijkse (landbouw) activiteiten van de bewoners meekrijgt. Het landschap is zeer divers, zee en bos, maar ook uitgestrekte rijstvelden. Kamperen nabij het dorpje Fizono.

dag 6 Fizoano-Ambatoledama

Vandaag wandel je 18 km, het is een pittige dag, want er zitten veel klim- en daalpartijen in. Je moet vandaag ook een aantal rivieren oversteken en het kan modderig zijn her en der. Gedurende de halve dag loop je dwars door het Nationaal Park Masoala en ga je zeker ook op zoek naar de lemuren. Let op: om zoveel mogelijk van het park en de lemuren te kunnen genieten moet je vroeg weg vandaag. Kampeerovernachting (de enige nacht nabij het echte hart van park) in Ambatoledama.

dag 7 Ambatoledama-Ampokafo

Vandaag 15km wandelen maar in de ochtend neem je eerst nog de tijd een stuk van het Masoala park te bezoeken alvorens je aan de tocht begint richting Ampokafo. Je loopt nu door wat ze een ecologische corridor noemen, namelijk tussen de wouden van Masoala en Andrakaraka die op elkaar aansluiten. Vervolgens begint langzaam de afdaling naar Antalaha en begin je al prachtige vergezichten te krijgen over de rijstvelden en de dorpjes in de Ankaviabe vallei. Je overnacht dichtbij Ampokafo.

dag 8 Ampokafo-Antakotako

Slechts 16km vandaag, het lijkt niet veel, maar het wordt weer een lastige dag. Het pad gaat meerdere malen door het water en je steekt ook meerdere malen de rivier Ankavia over. Onderweg kom je door 6 dorpjes, Je kampeert nabij Antakotako.

dag 9 Antakotako-Marofinaritra-Antalaha

Vandaag 25 km, een lange laatste dag, vroeg op. Je komt door het schitterende gebied van de plantages: vanille, bananen, koffie…… je loopt over een vrij harde ondergrond, en die kan glad en modderig zijn. Aan het einde van de 25 km kom je in Marofinaritra aan waar je met een lokale taxibrousse zo’n 30 km naar Antalaha rijdt. Einde van een zeer speciale trektocht. Hotelovernachting in Antalaha.

dag 10 Antalaha

Rustdag aan de kust in Antalaha. Je maaktn vandaag een wandeling in Macollone, een mooi privé reservaat/parkje. Hotelovernachting.

Marojejy

Het Marojejy-massief is een van de meest majestueuze massieven van Madagaskar en tevens een plek met de originele geuren van woud/planten/kruiden etc. Uniek in de wereld, door de ongelooflijke dichtheid van de bossen, de buitensporige uitbundigheid van de kliffen, zijn nevels, en zijn onvergelijkbare rijke flora en fauna.
Met haar 55 500 hectare is Marojejy, bedekt met weelderige groei, een zeer gevarieerd park met hoge bergen in een tropisch vochtige regio van Madagaskar. Haar steile reliëfs hebben grote belangstelling van biologen over de wereld. Het herbergt een uitzonderlijke diversiteit aan planten en dieren: ten minste 275 soorten varens, 35 soorten palmen, 149 soorten amfibieën en reptielen en 118 soorten vogels. Elf soorten Maki`s leven in het park, waaronder de “zijde Sifaka” die endemisch is in de regio en helaas ernstig bedreigd is. Met haar wilde en ruige karakter en de uitzonderlijke biodiversiteit is Marojejy een paradijs voor liefhebbers van bergen en natuur.

dag 11 Antalaha - Marojejy - kampement 1

Je gaat nu op pad voor de tweede langere trektocht van 4 dagen in Marojejy. Je rijdt naar de entree van het park, een schitterende tocht met mooie vergezichten (ongeveer 6 uur). Naast de gids gaan er ook hier dragers en een kok mee. 
Bij de entree van het park is er een opslagruimte om de grote bagage achter te laten, tijdens de trekking neem je alleen de noodzakelijkste spullen mee voor deze 4-daagse / 3-nachten trekking.

Daarna begin je aan een wandeling van zo’n 3,5 uur om bij het eerste kampement te komen. Onderweg zie je al de eerste lemuren/kameleons/kikkers etc.

Marojejy is een zeer speciaal, niet veel bezocht, stukje echt nog authenthiek regenwoud van Madagaskar, met zeer hoge bomen, alles zeer dicht op elkaar, hele stukken bamboebos, weer iets totaal anders dan Masaola. Je overnacht hier in zeer eenvoudige tenthutten op palen.

dag 12 Marojejy - kampement 3

Na het ontbijt klim je verder, zo’n 4 à 5 uur (afhankelijk van wandelsnelheid) tot aan het derde kampement, dit ligt op 1500 meter hoogte. Hier overnacht je vanavond. 
Het is een schitterende wandeling waarbij er weer lemuren gespot kunnen worden en primair regenwoud beleefd kan worden.

Net boven het tweede kampement waar je langs loopt is de kans op het zien van de “Simpona”, je bevindt je tussen het “regenwoud” op lagere hoogte en de hoge bergen. De naam Simpona komt van de endemische lemuur soort die je hier kunt spotten. De Simpona, oftwel de Zijde Sifaka is helemaal wit. De gidsen zullen proberen deze zeldzame lemuur te spotten.

dag 13 Marojejy - top - kampement 2 (of 1)

De derde wandeldag is de topdag. Het is een stevige klauterpartij over en onder boomwortels van een uur of 3 naar de top van het Marojejy gebergte waar je boven de boomgrens bent.
Je kunt genieten van een schitterend uitzicht over het “primaire” regenwoud. Nadat je bent afgedaald naar kampement 3 loop je verder naar beneden en overnacht je in kampement 2 of zelfs in kampement 1. Dit zal de rest van de dag in beslag nemen.

dag 14 Marojejy - Andapa (= entree park) - Sambava - Vohemar

Vandaag wandel je in alle rust (ongeveer 3 uur) terug naar de entree van het Nationaal Park, hier staat de auto met chauffeur te wachten en rijd je in 4 uur naar Vohemar. 
Hier overnacht je in een hotel aan de baai Iharana, waar je je na al deze dagen kamperen even heerlijk kunt opfrissen. 
Het is zaak vanochtend vroeg te beginnen zodat je met licht in Vohemar aankomt en eventueel nog kunt zwemmen en genieten van de vissersboten die terugkomen.

dag 15 Vohemar - Daraina

Nadat  je hebt uitgeslapen, rijd je in ongeveer 4 uur naar Daraina. De weg tussen de west en oostkust is een ware uitdaging voor de ervaren chauffeurs.
Bij Daraina maak je een wandeling om de “Golden Crown Sifaka” te zien bij het “Campement Tattersalli”, een goudzoekerskamp aan de rand van het Daraina woud.

Ankarana

Het nationale reservaat van Ankarana strekt zich uit over een oppervlakte van 18.255 hectare. Het is een samenhang van geërodeerde kalksteen, dat in een ondergrondse wereld een belangrijk deel van de Ankarana cultuur bevat. Het park ligt in de regio van Ambilobe en bestaat uit spitsgevormde rotsformaties met veel grotten ertussen: de grot van de vleermuizen met zijn vele stalagmieten en stalactieten, de Kathedraal grot van Andrafiabe, de grot van de krokodillen, de kristalgrot etc. Alle grotten zijn werkelijk mooi om te zien. In het oostelijke deel van het park, op 108 km van Diego Suarez, bevinden zich de kleine Tsingy, de "verloren rivier" en de grote "avenue de Mahamasina", allen natuurlijke schoonheden. De kleine Tsingy hier zijn het resultaat van erosie en geologische transformaties uit het jurasic tijdperk. In het oosten bevinden zich ook het schitterende uitzichtpunt Ambohimalaza, de "tourelle des Tsingy" en de "beaux Tsingy rary" die echt op de Tsingy van Bemaraha lijken. De Tsingy van Ankarana met hun gotische kleur en hun danteske landschappen door water en lucht geschapen gedurende miljoenen jaren maken nog altijd een wonderlijke indruk op bezoekers.

dag 16 Daraina - Nationaal Park Ankarana

Vandaag vervolg je de spectaculaire rit langs dorpjes waar mensen goud aan het zoeken zijn, langs een grote baobabs, kortom; een tocht van ongeveer 7 uur met mooie vergezichten en diverse plantages. 

In het Westelijke deel van het Ankarana Park (het minst bezochte, maar niet minder mooie) zet je de tent op in het zogenaamde Campement des Americains. Het is een mooie plek in een open bos met basic voorzieningen maar vlakbij de highlights van het park.
Als je vroeg bent, maak je `s middags nog de wandeling naar de zogenaamde “groene rivier” waar gezwommen kan worden. Onderweg en in het kamp zie je vogels en kunnen er lemuren gespot worden.

dag 17 Nationaal Park Ankarana

Vandaag wandel je een flink stuk door het park. Je bezoekt vandaag de werkelijk onvoorstelbaar grote `Kathedraal grot van Andrafiabe` waarbij je een goede indruk van het ondergrondse deel van de Tsingy krijgt. 

dag 18 oostelijke deel van Nationaal Park Ankarana - transfer Ankify

Vandaag zal de oostkant van het Park bezocht worden, met een wandeling die “boulce Benavony heet” (dit is de kant die door de meeste toeristen wordt bezocht, maar geen massatoerisme hier). Je komt zeker langs de “Tourelle des Tsingy”, die niet te missen is! Er leeft hier 1 endemische lemuur soort de “couronnatus” die ook echt de moeite van het spotten waard is. Aan het eind van de dag kom je in het dorpje Mahamasina aan de voet va het Tsingy nationaal Park (entree Est). Transfer naar Ankify.

dag 19 Ankify- Nosy-Be

Je vaart van Ankify in ongeveer een half uur naar Nosy-Be.
Overnachting in hotel Anjiamarango aan het strand met vele snorkelmogelijkheden vanuit het hotel.

dag 20 verblijf Nosy Be - vlucht naar Tana/Parijs/Amsterdam

Al naar gelang de binnenlandse vluchttijden, vertrek naar de luchthaven voor de vlucht terug van Nosy-Be naar Antananarivo en de aansluitende vlucht naar Parijs/Amsterdam.

dag 21 vlucht Antananarivo - Parijs - Amsterdam

Aankomst Amsterdam.

Afhankelijk van het vluchtschema kan het zijn dat we op dag 21 terugvliegen vanaf Nosy Be en op dag 22 aankomen in Amsterdam. In dat geval hebben we een dag extra in Nosy Be of kan deze dag als reserve dag gebruikt worden elders onderweg. 

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 mei 2020 t/m 30 november 2020

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer) € 3995,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer) € 3595,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers) € 3495,--

Prijs is per persoon en exclusief de internationale en binnenlandse vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers 
* alle lokale vervoer per boot of 4x4
* alle overnachtingen op basis van tweepersoonskamers inclusief ontbijt buiten de trekkings
* verblijf Anjozorobe, Masoala, Marojejy en Ankarana volpension. Lokale engelstalige gids, entrees parken en excursies zoals genoemd en kampeerovernachtingen met kampeermateriaal inbegrepen.
* laatste 2 nachten op Nosy-Be volpension

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam  / Parijs  – Antananarivo en 2 binnenlandse vluchten:  Antananarivo – Maroantsetra, Nosy-Be – Antananarivo  (deze vluchten kunnen via ons geboekt worden)
* toeristenbelasting € 10,-- te betalen bij aankomst
* visum (€ 32,-- bij aankomst en verblijf minder dan 1 maand)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,-- 
* reis- en annuleringsverzekering en vaccinaties
* overige excursies of entreegelden in nationaal parken en eventuele privé parken 
* overige Parkgidsen (verplicht) bij de nationale parken voor extra excursies 
* lunch en diner op laatste dag 
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs) 
* fooien 
* vervoer van en naar Amsterdam / Parijs

Vluchten

Bij deze reis vlieg je naar Antananarivo. Je kunt het vliegticket regelen via Nunatak. Je kunt met Air France of Air Madagascar vanaf Amsterdam of Parijs naar Antananarivo vliegen.
Vlieg je met Air Madagascar dan zijn de binnenlandse vluchten goedkoper. Een Air Madagscar ticket is er inclusief binnenlandse vluchten vanaf € 1.395,--. Een ticket met Air France inclusief de binnenlandse vluchten met Air Madagascar is er vanaf € 1.595,--.

Tijd

Het tijdsverschil tussen Madagaskar en Nederland bedraagt in onze zomertijd 1 uur en in onze wintertijd 2 uur. Het is in Madagaskar later dan in Nederland.

Visum

Voor Madagascar moet je van tevoren een e-visum aanvragen.

Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn en 2 lege bladzijden bevatten. Voor een verblijf minder dan 30 dagen is het visum € 35,--.

Je kunt je e-visum via deze site aanvragen:
http://www.evisamada.gov.mg/en/

Het e-visum moet uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd zijn, we raden aan niet tot het laatste moment te wachten. 

Zodra de online registratie voltooid is, ontvang je een autorisatie per e-mail. Deze autorisatie moet je bij aankomst in Madagaskar tonen.

Geld

Je hebt geld nodig voor enkele maaltijden die niet bij reissom zijn inbegrepen, fooien, drankjes en verder persoonlijke uitgaven. De munteenheid is de Malagasy Ariary (import en export van MGA is verboden). Pinnen is niet altijd mogelijk in Madagaskar. Pinautomaten zijn vaak buiten gebruik en/of er zit niet voldoende geld in de automaat. We adviseren om euro’s contant mee te nemen en deze bij aankomst te wisselen. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Electriciteit en telefoon

Over het algemeen vind je overal 220 Volt. Er worden tweewegstekkers gebruikt.

Mobiele telefoons werken alleen in bepaalde grote steden, wel is er een sterke en snelle uitbreiding van dit netwerk de afgelopen twee jaar. Er kan internationaal gebeld worden vanuit bijna alle steden via de hotels of via telefooncabines die met telefoonkaarten werken.

Vaccinaties

In het algemeen gelden de volgende adviezen:
- inenting tegen DTP en Hepatitis A.
- tabletten tegen Malaria 

Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk ook in verband met Dengue. 

Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zaken als gezondheid en leeftijd van een reiziger, soort reis bepalen welke vaccinaties en antimalaria-maatregelen nodig zijn. Laat je adviseren door je huisarts of bij de GGD en neem dan je reisschema mee; soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* azaron, lidocaïnezalf tegen jeuk, insectenbeten 
* tabletten tegen Malaria  
* augmentin antibiotica (via recept arts) 
* ciproxine antibiotica (via recept arts) 
* betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast voor blaarpreventie 
* hansaplast voor wondjes 
* paracetamol pijnstiller 
* insectenafweermiddel met deet
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 20 
* lippenbescherming 
* knieband, rekverbandproblemen bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei, bij kneuzingen, spierpijn 
* Immodium, bij diarree voor ‘moeilijke momenten’ 
* ORS, ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Strepsils, bij schrale keel  

Klimaat

Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat voor het merendeel bepaald wordt door de zuidoostpassaat. De zomer duurt van november tot en met maart, het is dan zeer warm met vrij veel regenval. Het winterseizoen is van april tot en met oktober, het is dan droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Van noord naar zuid varieert de regenval sterk. De meeste regen valt in de maanden november tot en met april. In deze tijd kunnen er ook cyclonen voorkomen voornamelijk in het oosten en noordoosten. In de wintermaanden kan het op de centrale hoogvlakte waar Antananarivo ligt waaien en koud zijn. De dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad kan wel 14°C verschillen. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. De meeste regen valt in Maroantsetra, 4100 mm per jaar. De minste regen valt in Taolagnaro, 1520 mm per jaar. In het oosten en noordoosten moet je dus altijd rekening houden met bewolkte luchten en regenbuien, hoewel de buien in de wintermaanden meestal niet langduren.
Het noordwesten of Sambirano heeft door zijn ligging een geheel eigen klimaat met regelmatig veel regen afgewisseld met zonnige perioden.

De uitrusting

Schoenen
Wij raden hoge bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Daarnaast zijn stevige sandalen handig (of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 

(Dag-)rugzak
Je kunt je bagage afgeven. Je bagage kun je in een plunjezak, grote rugzak of stevige tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak.   

Kleding Lichte (katoenen) kleding met lange mouwen/pijpen (in het regenwoud is dat het prettigst). Zeker in Marojeyjy kan het koel worden dus ook een warme trui is noodzakelijk.   

Klamboe Op de meeste plekken hangen wel klamboes, maar ze zijn meestal niet geïmpregneerd en al vaak gebruikt zodat ze zeker niet zonder gaten zijn. Het is aan te bevelen je eigen klamboe mee te nemen.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen (hoog)
~ teva’s of andere sandalen (oversteek riviertjes) of lichte gympen voor ’s avonds 
~ lakenzak*  
~ klamboe
~ dunne regenjas of poncho 
~ lange broek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ zwempak / -broek 
~ dunne handdoek (snel droog) 
~ toiletartikelen 
~ oordoppen* 
~ veldfles (1,5 liter)
~ zakmes 
~ zaklamp / hoofdlamp (N.B. gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval) 
~ wandelstok (telescopisch)* 
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, warmte 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken / tasjes, o.a. om inhoud rugzak/tas in te verpakken/droog te houden in regenwoud en op de boot naar Masaola  
~ hangslotje (om plunjezak af te sluiten)
~ dagrugzak 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort 
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 

* = handig, maar niet noodzakelijk. 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.

Verzekeringen

Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en Nunatak snel handelen.

Verblijf

Bij deze reis overnacht je in verschillende accommodaties, een aantal keren overnacht je in een hotel, verder slaap je in een ecolodge, in tenthutten, in tenten en enkele nachten in een guesthouse.
Tijdens de kampeernachten wordt er voor matrassen, lakens, dekens, kussens etc. gezorgd. Slaapzak is dus niet nodig, eventueel kun je een lakenzak meenemen.

Maaltijden

Het merendeel van de maaltijden is inclusief. Op de meeste dagen zijn 3 maaltijden per dag inbegrepen. Niet inbegrepen zijn ontbijt dag 2, lunch op dag 5 en lunch dag 15, deze maaltijden zijn voor eigen rekening.

De lokale bevolking eet vooral rijst. De Malagasy keuken is voornamelijk geïnspireerd door de Franse en Creoolse keuken; vis, zebuvlees, gevogelte, groenten, rijst, aardappels, pasta. Het fruit wisselt al naar gelang het seizoen. Ananas, banaan en papaja zijn het hele jaar door beschikbaar. Wij raden af het kraanwater te drinken, hoewel het in de steden vaak wel drinkbaar is, maar erg naar chloor smaakt. Vermijd liever ook drankjes met veel ijsblokjes.

Categorie 3

Madagaskar heeft een tropisch klimaat en dat maakt het reizen niet altijd even comfortabel en gemakkelijk. Overdag kan het er erg warm en benauwd zijn en ook ’s nachts koelt het maar nauwelijks af. Je zult een aantal nachten kamperen in de jungle wat de nodige overlast van insecten met zich mee kan brengen. Overdag kun je te maken krijgen met bloedzuigers.

Deelnemers worden er op gewezen dat een flexibele instelling een absolute vereiste is om deze reis tot een succes te maken.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice