Griekenland Pilion 8 dagen individueel

Het schiereiland Pilion ligt als een krul om de Pagasitische Golf. De kustlijn om deze golf is glooiend, met veel zandstranden en charmante havenplaatsjes. De kustlijn aan de andere kant, naar de Egeïsche Zee, is ruig en bestaat uit kliffen met daartussen verstopte strandjes en baaitjes.

  • overnachtingen op 3 verschillende locaties
  • uitzicht op de Egeïsche zee en de Pagasitische Golf
  • bagagevervoer
  • wandelen over “kalderimia” (klassieke muilezelpaden)

Tsangarada, Kale Nera en Portaria

Je maakt de eerste wandelingen rondom Tsangarada en wandelt daarna naar Kala Nera; de bagage wordt vervoerd. Vanaf Kala Nera maak je twee rondwandelingen en een wandeling naar Ano Lechonia; vanaf het eindpunt word je naar Portaria gebracht. Dan volgt nog een rondwandeling vanaf Portaria.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Griekenland Pilion 8 dagen individueel

Dagen 8
Lopen 6
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 805
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. Het kan noodzakelijk zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. De genoemde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. 

dag 1 Tsangarada en het plein van de 1000-jarige plataan

Je reist naar Volos, waar je wordt opgehaald en naar Tsangarada gebracht. Je verblijft in de dorpskern van Agia Paraskevi, met op het plein de oudste en dikste plataan van Griekenland. Als de tijd het toelaat, kun je een korte middagwandeling maken door de verschillende dorpskernen waar het tuindorp Tsangarada uit bestaat, met het uitzichtpunt Koutra.

looptijd/afstand: 2 uur / 6,0km
stijgen/dalen: 200 meter
overnachting: Tsangarada-Agia Paraskevi

dag 2 langs de haven van Damouchari en dorpjes

Je wordt weggebracht naar het dorp Kissos. Via bospaadjes en de dorpen Agios Konstandinos en Mouresi kom je in het charmante haventje van Damouchari. Hier zijn opnames gemaakt voor de film “Mama Mia”; het strandhuisje van Meryl Streep staat hier. In het haventje lokken de cafeés, en de baai met zandstrand nodigt uit tot zwemmen. Vanuit Damouchari voert een prachtige en bloemrijke kalderimi omhoog naar Agia Kyriaki en tenslotte Agia Paraskevi. Je kunt ook stoppen in Damouchari (op het laagste punt) en daar een taxi regelen.

looptijd/afstand: 5 uur / 11,5km
stijgen/dalen: 680 meter / 725 meter
overnachting: Tsangarada-Agia Paraskevi

dag 3 van Tsangarades via Milies naar Kala Nera

Tijd om te verplaatsen naar de andere kant van het schiereiland. Een taxi komt je halen met je bagage en laat je achter bij het plein van Taxiarches. Hij brengt je bagage door naar Kala Nera. Je wandelt eerst over een oude boogbrug, dan geleidelijk stijgen tot je op de kam bent. Ineens zie je de zee aan de andere kant: de Pagasitische Golf. Door kastanjebossen daal je verder tot Milies. In Milies kun je pauzeren op of bij het plein en de fraaie oude kerk bezoeken. Dan wandel je verder, steeds omlaag. Je loopt over oude kalderimia door olijfgaarden, steeds met zicht op zee. Kala Nera, “goede wateren”, verwelkomt je graag met haar stranden en gezellige caféetjes.

looptijd/afstand: 5,5 uur / 17,2km
stijgen/dalen: 395 meter / 895 meter
overnachting: Kala Nera

dag 4 rondje spoorbaan langs Milies en Vyzitsa

Een klimmetje over een mooi geplaveide kalderimi tot je bij de spoorbaan bent. Hier rijdt in het weekend een treintje van Kato Lechonia tot Milies. Maak je geen zorgen: je hoort hem aankomen! Je wandelt langs de spoorbaan en hebt alle tijd om van het uitzicht en de bloemen te genieten. Bij het stationnetje van Milies stijg je langs de waterval van Chiron tot Vyzitsa. Dit Pilion-dorp staat vol prachtige ‘archontika’, klassieke herenhuizen. Na een ommetje door het dorp beland je op het plein met enkele cafées. Vandaar daal je weer af, afwisselend door bos en olijfgaarden tot je weer op de spoorbaan bent. Die volg je een stukje tot het dorp Ogla, en vandaar daal je verder tot je weer in Kala Nera terug bent. Een zeer afwisselende wandeling.

looptijd/afstand: 5,5 uur / 14,8km
stijgen/dalen: 550 meter
overnachting: Kala Nera

dag 5 rondje zuidhelling langs het Agios Nikolaos kloostertje en Palatia

Vanaf Kala Nera wandel je over paden en kalderimia door een beekdal en dan olijfgaarden naar Milies. Vandaar wandel je oostwaards over de bosrijke helling naar het oude Agios Nikolaos kloostertje: een goede pleisterplaats met fraai uitzicht. Door het bos daal je af tot je op een landweg komt die je weer naar het westen voert, naar het gehucht Palatia, “paleizen”; waar die naam vandaan komt?? Terug naar het beekdal, over een boogbrugje en dan langs dezelfde route terug naar Kala Nera. Je kunt ook eerst met de bus naar Milies en daar de wandeling starten.

looptijd/afstand: 5 uur / 17,8km
stijgen/dalen: 570 meter
overnachting: Kala Nera

dag 6 via Agios Georgios Nilias naar Lechonia

Een korte transfer brengt je naar Kato Gatzea, waar de wandeling begint. In Ano Gatzea kruis je de spoorbaan. Je blijft geleidelijk stijgen tot je in Agios Georgios Nilias bent gearriveerd. Ook hier staan prachtige “archontika” en op het plein vind je het museum van de beeldhouwer Nikolas in zo’n oud herenhuis. Verder wandelend kom je langs de Agios Georgios kerk en een bron met leeuwenkopje. Je daalt nu langs appelboomgaarden tot het dorp Kato Lechonia en het stationnetje van de smalspoortrein. Hier word je opgehaald door een taxi die inmiddels je bagage heeft opgehaald in Kala Nera en je wordt naar Portaria gebracht.

looptijd/afstand: 4,5 uur / 11,9km (vanaf Kala Nera 6 uur  / 16,7km)
stijgen/dalen: 600 meter / 550 meter (vanaf Kala Nera 685 meter  / 635 meter)
overnachting: Portaria

dag 7 rondwandeling Makrinitsa en het sprookjesdal van de Centauren

Via de asfaltweg wandel je naar Makrinitsa (dit kan ook met de lijnbus). Dit is het dorp met de grootste hoogteverschillen: 300 hoogtemeters scheiden het onderste van het bovenste huis! Je loopt langs de dakgoot van huizen met 3 verdiepingen, die een straat onder je staan. Het plein is prachtig met een grote plataan, uitzicht over Volos en de Pagasitische Golf, een fraai volksmuseum, een oude kapel en een marmeren bron. Als je dit allemaal in je op hebt genomen, wandel je door Makrinitsa omhoog, langs het Agia Panagia kloostertje met de verstilde binnenplaats. Dan door een half vervallen buurtschapje en het bos in tot je bij Agia Paraskevi kapel bent: weer een oud kloostertje dat wordt gerestaureerd. Je stijgt steeds verder door bossen en bloemrijke weiden tot je de landweg op de pashoogte bereikt. Dan is het dalen over landwegen met schitterend uitzicht, tot je op de asfaltweg komt. Die volg je heel even, en dan is er een verrassing: het Centaurenpad door een sprookjesvallei. Langs klaterende watervalletjes met leuke houten brugjes wandel je terug naar het plein van Portaria.

looptijd/afstand: 4,5 uur / 14km
stijgen/dalen: 565 meter
overnachting: Portaria

dag 8 vertrek

Je wordt teruggebracht naar Volos voor de terugreis.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 15 mei t/m 31 juli 2023 en 1 september t/m 15 december 2023

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)   € 805,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 865,--
3 personen, samenreizend (driepersoonskamer)  € 685,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 675,--

Prijs is per persoon en exclusief vluchten.

Het arrangement kan worden geboekt van 15 januari t/m 31 juli en van 1 september t/m 15 december. Houd er wel rekening mee dat in de winter weinig gelegenheden open zijn en je een grote kans hebt op regen en zelfs sneeuw. Alle accommodaties hebben een goede keuken, dus je diner is verzekerd. De beste periode is van medio april tot eind juni en van september tot half november.

Bij de prijs inbegrepen

* 7 overnachtingen met ontbijt
* bagagevervoer en transfers conform programma
* wandelkaart van het reisgebied
* GPS-tracks, gedetailleerde routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van alle wandelingen
* bijdrage aan onderhoud van de paden
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Volos / Thessaloniki / Athene
* vervoer naar Volos. Vanaf luhthaven Nea Anchialos in Volos met luchthavenbus of taxi; € 60,-- toeslag per taxi enkele reis. Of met luchthavenbus en lokale bus vanaf luchthaven Thessaloniki (2 uur 15 minuten) of Athene 4 uur.
* toeristenbelasting/overnachtingsbelasting € 0,50 tot € 3,-- per kamer per nacht
* lunches, diners, drankjes en overige uitgaven van persoonlijke aard
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag tot dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* alle transfers niet genoemd in het programma

Vluchten

Je kunt met bijvoorbeeld Transavia vliegen naar Thessaloniki of Athene. Er zijn dagelijkse vluchten. Vanaf de luchthaven neem je de luchthavenbus naar het busstation en vandaar de lokale lijnbus naar Volos. 
Transavia vliegt ook 1 keer per week (in de periode 24 april t/m 24 oktober) op vrijdag naar/van Volos. Je neemt dan de luchthavenbus vanaf luchthaven Nea Anchialos naar Volos. Vanaf deze luchthaven is het ook mogelijk vooraf taxi te regelen € 50,-- per taxi (maximaal 4 personen), per enkele reis.

Tijdsverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan bij ons.

Geld wisselen en pinnen

In Griekenland betaal je met de Euro. Houd er rekening mee dat grote coupures (€50) in veel dorpswinkels en –cafés voor problemen kunnen zorgen. Helaas geven geldautomaten deze biljetten wel uit.

Banken en postkantoren zijn normaliter geopend:
- maandag t/m donderdag: 08:00 - 14:00 uur
- vrijdag: 08:00 - 13:30 uur.

Klimaat

De Pilion heeft een heerlijk mediterraan klimaat. Wel zijn er verschillen in het weer, zo kan het in de bergen net wat anders en wat koeler zijn dan aan de kust.
In de zomermaanden juli en augustus kunnen de temperaturen overdag oplopen tot boven de 30 graden, ook in de bergen. Ondanks deze hoge temperaturen is de luchtvochtigheid over het algemeen lager dan wat wij in Nederland gewend zijn en dat maakt het een stuk aangenamer. In mei ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden, valt er steeds minder regen en gaat de zon langer schijnen, een heerlijke periode voor een vakantie in Pilion. Dit geldt ook voor juni en de maanden september en oktober. Houd er in het najaar wel rekening mee, vooral in oktober, dat het weer wat onstabieler kan worden. Voor de bergen geldt dat er gedurende het hele jaar grotere neerslagkansen zijn.

Bagage

Je wandelt met een dagrugzak met water, lunch, warme en regenkleding, eventueel zwemkleding, artikelen voor persoonlijke verzorging, verrekijker/fototoestel etc. Op de verplaatsingsdagen wordt de rest van je bagage vervoerd naar de volgende accommodatie.

Accommodaties

In het bergdorp Tsangarada verblijf je in een charmant hotelletje met fraaie tuin en schitterend uitzicht over de Egeïsche zee. Het ligt heel rustig aan een voetpad, en toch vlak bij het centrale plein met horeca en een winkeltje. In Kala Nera verblijf je in een middelgroot hotel vlakbij het strand van de Pagasitische Golf. In Portaria overnacht je in een traditioneel pension aan het centrale plein, waar je ook fantastisch kunt eten en zelfs kooklessen kunt volgen.

Drinkwater

Water uit de kraan kun je overal veilig drinken, net als het water dat uit de fonteintjes in de dorpen en gemetselde bronnen onderweg komt. In grote steden (Athene, Thessaloniki) is het water echter niet lekker en kun je beter mineraalwater nemen.

Warm water en electriciteit

Warmwatervoorziening is op veel plaatsen met boilers. Soms moet je die zelf even aanzetten; check dit als je ergens aankomt. Nederlandse stekkers zijn gewoon te gebruiken in Griekenland.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen wisselen, zeker als er een frisse wind staat. Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. 

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ teva`s of andere sandalen of lichte gympen voor `s avonds
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ bij kloosterbezoek onderweg: pareo voor de dames (schouders en benen moeten bedekt zijn), lange broek of de pijpen van de afritsbroek voor de heren
~  EHBO-artikelen, zoals sterilon/betadine, hechtpleisters, snelverband, sporttape, middelen tegen maag- en darmklachten, reddingsdeken en blaarpleisters (bv. Compeed of Second Skin)
~ aspivenin betenpomp
~ reddingsdeken
~ ORS-sachets en abrikozen/rozijnen/noten/mueslirepen voor snelle aanvulling zout en suikers
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ bevestiging voor bril of zonnebril: de opticien heeft elastische touwtjes waarmee je bril altijd op z’n plaats blijft
~ geldig paspoort of identiteitskaart
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)
~ European Health Insurance Card: bewijs dat je verzekerd bent tegen ziektekosten, gratis aan te vragen bij je verzekeringsmaatschappij
~ noodzakelijke medicijnen; eventueel navragen bij de apotheek of een medicijnpaspoort nodig is voor Griekenland voor deze medicijnen (is b.v. het geval bij codeïne-preparaten)

Maaltijden

Als je geen afspraken maakt, komen de gerechten op tafel in de volgorde waarin de keuken ze kan afleveren. Als je dus eerst rustig de voorafjes/salades wilt eten, kun je die het beste gewoon bestellen,  en zeggen dat je daarna wel verder ziet. Dat is heel normaal; ze kijken wel raar, maar dat komt omdat ze dat van een buitenlander niet verwachten.
Gebruikelijk is dat je met z’n allen van dezelfde schotels prikt, zowel van de salades als de hoofdgerechten. Vraag wel voor iedereen een apart bordje, als dat niet wordt gebracht.
In het binnenland bestel je vaak het vlees en de bijgerechten apart. Vraag dus even of een gerecht met aardappels wordt geserveerd, anders los bijbestellen. Sla en gekookte groente hoort er nooit bij, dat moet je altijd apart bestellen.
Toetjes zijn ongebruikelijk. Soms krijg je fruit of een locale specialiteit aangeboden. Zelf haalt men vaak een ijsje als toetje, maar dan meestal niet in het restaurant, maar gewoon op straat bij een kiosk. Ook onze gebruikelijke koffie toe is lang niet overal mogelijk; dat drink je in een kafenion of bar.
Op de rekening komt ook altijd apart het couvert: dat is een vaste prijs, bedoeld voor het brood en gebruik van servies en bestek. Afhankelijk van het prijspeil ligt het tussen €0,40 tot €1,00.
Voor de huiswijn van het vat vraag je om “chíma”, meestal kun je kiezen tussen rood (kókkino of mávro), wit (lefkó of áspro) of rosé (rosè). Wees niet verbaasd als de rode chima nogal rozé-achtig is, vaak is hij vrij licht.Soorten eetgelegenheden
- taverna: gelegenheid waar men diverse maaltijden serveert
- estiatorio: meestal iets chiquer dan taverna, diverse maaltijden
- psarotaverna: visrestaurant
- psistaria: grill-tent, voornamelijk “stis óras” = gegrild vlees
- kafenion: alleen café, geen eten
- mezedopolio: ouzeri en hapjes, meestal geen maaltijden
Maar: altijd even vragen, soms verzorgen cafées toch maaltijden. Zeker in het binnenland kun je voor (aangename én onaangename) verrassingen komen te staan.

Retsina 
Retsina is een witte wijn, maar neigt in kleur soms naar de rosé. Gebruikte druivenrassen zijn savatiano en rhoditis. De aparte smaak van retsina wordt veroorzaakt door toevoegingen van hars van de aleppoden aan de gistende most. Met de eerste klaring wordt deze hars weer verwijderd.
Deze smaak is in elk geval 3000 jaar oud, want de oude Grieken verzegelden hun kruiken al met een mengsel van hars en gips. Toen later andere methoden van afsluiting werden gevonden, was men gewend geraakt aan de typische harssmaak en ging men hars toevoegen om de vanouds bekende smaak te imiteren. Ook ontdekte men dat deze wrange en droge wijn zeer geschikt was om het altijd olierijke Griekse eten beter aan te kunnen.

Openingstijden

Alle officiële openingstijden ten spijt, zijn winkels en instellingen soms op onverwachte momenten dicht of hebben hun openingstijden veranderd. Verder vind je buiten het seizoen (voor half april en na half oktober) regelmatig winkeltjes en horeca dicht.
Informeer daarom altijd ter plekke naar de juiste tijden! Als je echt iets nodig hebt, vraag dan bij het café of de accomodatie; dan wordt er vaak een oplossing gezocht.
De siësta is zeker in kleinere plaatsjes heilig.

Winkels                 
Normaliter geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00-13.30 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag tevens van 17.00-20.30 uur. Supermarkten zijn open van 8.00-20.00 uur en op zaterdag van 8.00-17.00 uur.
Buiten de steden en in toeristenplaatsen vaak aangepaste tijden en ook zondags open.

Musea/ oudheden
Meestal geopend van 8.30 tot 15.00, maar belangrijke en grote sites zijn vaak langer geopend (behalve op zon- en feestdagen). Op belangrijke feestdagen als kerst, oud en nieuw, pasen, 1 mei en pinksteren is nagenoeg alles dicht.

Apotheken
Normaliter geopend: maandag t/m vrijdag 8.00-20.00.

Kiosken
Bijna de hele dag open, tot ’s avonds laat. Ze hebben een wisselend assortiment, maar altijd wel de “basale levensbehoeften” als water, fris, kauwgom, koekjes, zoutjes, papieren zakdoekjes en cigaretten. Daarnaast kunnen er ijsjes zijn, bier, tandpasta, schoensmeer, blikjes vis, tijdschriften, en allerhande andere zaken. Als je iets nodig hebt, gewoon vragen dus.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 2

De wandelduur ligt tussen de 4½ en 5½ uur exclusief pauzes; je kunt vaak eerder stoppen en een taxi bellen. De wandelingen gaan vaak over brede “kalderimia” (klassieke muilezelpaden), soms over landwegen, soms over kleine en mogelijk overgroeide paadjes. De routes zijn gemarkeerd met bordjes en staan aangegeven op de wandelkaart; de paden worden redelijk tot goed onderhouden. Het verdient aanbeveling om getraind op reis te gaan, met goed ingelopen wandelschoenen die de enkels omsluiten. Het is een reis voor mensen die houden van rustieke paadjes en al wandelend graag de zee zien.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice